Vesti
Zdravlje

Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece

Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Ilustracija (Foto KoSSev)

Ona je rekla da je zabrinjavajuća nevakcinacija dece iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, posebno nevakcinacija protiv morbila.

Doktorka Fetaj je rekla da je Kosovo na dobrom putu po pitanju imunizacije i da je vakcinacija u zemlji preko 92 odsto.

„Zapravo, morbili su veoma zarazna bolest i mi smo u opasnosti jer se pojavila širom Evrope, pa i u zemljama regiona i usled velikog kretanja stanovništva, očekujem da imamo slučajeve morbila. Odnosno, da bi Kosovo i Nacionalni institut za javno zdravlje bili u zoni komfora, taj procenat mora da bude preko 95 odsto, upravo za bolest, za boginje. Zajednice Roma, Aškalija i Egipćana imaju manji procenat uključenosti, plus ne znamo ni koliko dece zapravo imamo iz ovih zajednica jer neka od njih nisu ni registrovana, ili nikada nisu bila u centrima za vakcinaciju, a drugi deo, plus primili su neke vakcine, ali nisu popunili kalendar prema rasporedu koji se distribuira“, dodala je ona.

Ona je rekla da su samo prošle godine mobilni timovi sa UNICEF-om vakcinisali preko 2.500 dece iz ovih zajednica.

Naglasila je da se radi na identifikaciji dece koja nisu vakcinisana protiv morbila, jer je, prema njenim rečima, bolest veoma zarazna.

Fetaj je pojasnila da ima dovoljno vakcina, te je zato pozvala porodice da vakcinišu svoju decu.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023