Vesti
Zdravlje

Kosovo: Testiranje na Kovid-19 samo u Nacionalnom institutu

Testiranje na Kovid -19 na Kosovu obavlja se jedino u laboratoriji molekularne mikrobiologije Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova u Prištini.Testiraju se samo sumnjivi slučajevi i njihovi kontakti prvog i drugog reda, te osobe koje se leče na Infektivnoj klinici i one sa hroničnim bolestima, kažu iz Ministarstva zdravlja.
Kosovo: Testiranje na Kovid-19 samo u Nacionalnom institutu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Testiranje za ostale građane kojima je to potrebno, recimo, za putovanje u državu koja zahteva negativan test, za sada nije moguće.

"U narednim fazama razmotriće se i ostale mogućnosti testiranja različitih kategorija građana", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti.

Na Kosovu, inače, nijedna privatna klinika ili laboratorija nema dozvolu nadležnih institucija za sprovođenje PCR testiranja ili testove polimerne lančane reakcije, koji su najtačniji način za određivanje da li je neko inficiran Kovidom-19, rečeno je za RSE iz Ministarstva zdravlja.

PCR test uključuje bris iz grla.

Razlog za neizdavanje dozvola, kako Hoti navodi, je zato što se ne zna odakle se uzimaju testovi i koliko su oni tačni.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja nije odobrilo upotrebu bilo koje druge vrste testa za otkriće SARS-COV-2, osim PCR, koji se koristi jedino u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, čija je aparatura dokazala tačnost rezultata.

Serološki test

Testiranje na antitela, koje se drugačije zove i serološki test, a koje uključuje laboratorijsku analizu krvi i ukazuje da li je osoba nekada imala Kovid-19, za sada se ne sprovodi nigde na Kosovu.

Test na antitela može poslužiti kod skeniranja populacije za one koji su već imali korona virus i one koji nisu.

U Prištini je, međutim, privatna laboratorija "Avicena" putem svoje web stranice saopštila da se snabdela testovima za utvrđivanje Kovida-19 i da će dnevno moći da sprovede 50 testiranja po ceni od 20 evra. Kako se dodaje, test je namenjen otkriću antitela formiranih nakon infekcije korona virusom.

Vlasnik laboratorije Driton Šuki kazao je za RSE da od "Ministarstva zdravlja čeka da povuče privremenu suspenziju upotrebe brzih testova", kako bi krenuo sa testiranjem.

Druga faza popuštanja mera

Kosovo je 4. maja popustilo mere ograničenog kretanja, tako što je građanima dozvoljeno kretanje do tri sata dnevno, umesto sat i po, a otvoreni su i maloprodajni objekti.

Za 18. maj je predviđena druga faza popuštanja mera, koja je za sada upitna budući da je poslednjih dana na Kosovu ponovo počeo da raste broj obolelih od Kovida-19.

Ukupan broj obolelih je 945, izlečenih 690, a preminulo je 29 osoba.

Odluka o drugoj fazi, kada je predviđena nova odluka o kretanju građana, te otvaranje stomatoloških i fizioterapeutskih ordinacija, salona lepote, gradskog i međugradskog saobraćaja, biće doneta tokom predstojećeg vikenda, zavisno od broja inficiranih.

Otvaranje granica Kosova predviđeno je u trećoj fazi, od 1. juna, a nakon nove procene epidemiološke situacije, ali i odluka koju susedi budu doneli o tome, navode iz ministarstva.

Kosovo je zbog pandemije proglasilo vanredno stanje u javnom zdravstvu.Ostale vesti

Kurti: Moguća humanitarna katastrofa
Bivši kosovski premijer i predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je ambasadore u Prištini da njihove zemlje pomognu kosovskom zdravstvu, jer će, kako kaže, od jeseni imati humanitarnu katastrofu.
  • 10.08.2020
Preminulo još 14 pacijenata na Kosovu
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je još 14 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 341.
  • 10.08.2020
U Srbiji 163 nova slučaja, preminulo pet osoba
U poslednja 24 časa u Srbiji su potvrđena još 163 nova slučaja koronavirusa, preminulo je pet pacijenata, ukupan broj preminulih iznosi 646, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 10.08.2020
Kosovo: Najveći broj smrtnih slučajeva u regionu
Kosovo poslednjih nekoliko nedelja beleži povećan broj smrtnih slučajeva. Rekordan broj preminulih pacijenata od posledica bolesti kovid-19 koju izaziva korona virus, po prvi put je zabeležen 30. jula kada je u jednom danu preminulo 16 ljudi. Isti broj smrtnih slučajeva je zabeležen i 6. avgusta. U međuvremenu, život svakodnevno izgubi preko 10 osoba.
  • 10.08.2020
U srpskim sredinama na Kosovu 11 novoobolelih
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovano je 11 pozitivnih slučajeva, dok su 35 lica izlečena, saopštila je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 10.08.2020
Privatne laboratorije počinju da rade testove na kovid-19
Od ove nedelje na Kosovu će pojedine privatne zdravstvene ustanove, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, početi da obavljaju serološke i PCR testove na kovid-19.
  • 10.08.2020