Vesti
Zdravlje

Kosovo: Testiranje na Kovid-19 samo u Nacionalnom institutu

Testiranje na Kovid -19 na Kosovu obavlja se jedino u laboratoriji molekularne mikrobiologije Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova u Prištini.Testiraju se samo sumnjivi slučajevi i njihovi kontakti prvog i drugog reda, te osobe koje se leče na Infektivnoj klinici i one sa hroničnim bolestima, kažu iz Ministarstva zdravlja.
Kosovo: Testiranje na Kovid-19 samo u Nacionalnom institutu
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Testiranje za ostale građane kojima je to potrebno, recimo, za putovanje u državu koja zahteva negativan test, za sada nije moguće.

"U narednim fazama razmotriće se i ostale mogućnosti testiranja različitih kategorija građana", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti.

Na Kosovu, inače, nijedna privatna klinika ili laboratorija nema dozvolu nadležnih institucija za sprovođenje PCR testiranja ili testove polimerne lančane reakcije, koji su najtačniji način za određivanje da li je neko inficiran Kovidom-19, rečeno je za RSE iz Ministarstva zdravlja.

PCR test uključuje bris iz grla.

Razlog za neizdavanje dozvola, kako Hoti navodi, je zato što se ne zna odakle se uzimaju testovi i koliko su oni tačni.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja nije odobrilo upotrebu bilo koje druge vrste testa za otkriće SARS-COV-2, osim PCR, koji se koristi jedino u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, čija je aparatura dokazala tačnost rezultata.

Serološki test

Testiranje na antitela, koje se drugačije zove i serološki test, a koje uključuje laboratorijsku analizu krvi i ukazuje da li je osoba nekada imala Kovid-19, za sada se ne sprovodi nigde na Kosovu.

Test na antitela može poslužiti kod skeniranja populacije za one koji su već imali korona virus i one koji nisu.

U Prištini je, međutim, privatna laboratorija "Avicena" putem svoje web stranice saopštila da se snabdela testovima za utvrđivanje Kovida-19 i da će dnevno moći da sprovede 50 testiranja po ceni od 20 evra. Kako se dodaje, test je namenjen otkriću antitela formiranih nakon infekcije korona virusom.

Vlasnik laboratorije Driton Šuki kazao je za RSE da od "Ministarstva zdravlja čeka da povuče privremenu suspenziju upotrebe brzih testova", kako bi krenuo sa testiranjem.

Druga faza popuštanja mera

Kosovo je 4. maja popustilo mere ograničenog kretanja, tako što je građanima dozvoljeno kretanje do tri sata dnevno, umesto sat i po, a otvoreni su i maloprodajni objekti.

Za 18. maj je predviđena druga faza popuštanja mera, koja je za sada upitna budući da je poslednjih dana na Kosovu ponovo počeo da raste broj obolelih od Kovida-19.

Ukupan broj obolelih je 945, izlečenih 690, a preminulo je 29 osoba.

Odluka o drugoj fazi, kada je predviđena nova odluka o kretanju građana, te otvaranje stomatoloških i fizioterapeutskih ordinacija, salona lepote, gradskog i međugradskog saobraćaja, biće doneta tokom predstojećeg vikenda, zavisno od broja inficiranih.

Otvaranje granica Kosova predviđeno je u trećoj fazi, od 1. juna, a nakon nove procene epidemiološke situacije, ali i odluka koju susedi budu doneli o tome, navode iz ministarstva.

Kosovo je zbog pandemije proglasilo vanredno stanje u javnom zdravstvu.Ostale vesti

Sever Kosova: Jedna osoba zaražena Kovidom-19
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, jedno lice je inficirano koronavirusom, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 29.05.2020
Na Kosovu četvoro novozaraženih

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je da su još četiri osobe zaražene Kovidom-19.

  • 28.05.2020
U Srbiji 25 novozaraženih, preminula jedna osoba
U Srbiji je koronavirusom zaraženo još 25 osoba, dok je od posledica ove zaraze preminula jedna osoba, ukupan broj žrtava iznosi 241, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. 
  • 28.05.2020
Bez novoobolelih od koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu
U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, saopšteno je iz Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.
  • 28.05.2020
Na Kosovu jedan novooboleli, sedam izlečenih pacijenata
Na Kosovu je potvrđen jedan novi slučaj koronavirusa, saopštio je noćas Nacionalni institut za javno zdravlje. Takođe, sedam lica je izlečeno od Kovida-19.
  • 27.05.2020
U Srbiji preminula 1 osoba, 48 oboelelih
Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 48 novih slučajeva koronavirusa. Jedna osoba je preminula.
  • 27.05.2020