Vesti
Zdravlje

Kosovo: Najveći broj smrtnih slučajeva u regionu

Kosovo poslednjih nekoliko nedelja beleži povećan broj smrtnih slučajeva. Rekordan broj preminulih pacijenata od posledica bolesti kovid-19 koju izaziva korona virus, po prvi put je zabeležen 30. jula kada je u jednom danu preminulo 16 ljudi. Isti broj smrtnih slučajeva je zabeležen i 6. avgusta. U međuvremenu, život svakodnevno izgubi preko 10 osoba.
Kosovo: Najveći broj smrtnih slučajeva u regionu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Od 29. jula do 8. avgusta na Kosovu je preminulo 138 pacijenata od posledica kovid-19, a ukupan broj smrtnih slučajeva od pojave korona virusa na Kosovu od sredine marta je 327.

Saljih Ahmeti, infektolog na klinici za infektivne bolesti pri Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova, navodi u izjavi za Radio Slobodna Evropa da se broj smrtnih slučajeva povećao, jer je povećan i broj hospitalizovanih osoba.

"Pacijenti, koji su hospitalizovani čak i u regionalnim bolnicama, primljeni su u poodmakloj fazi bolesti i tada je ograničena mogućnost lečenja i intenzivne nege. Kada dođu ovamo, bolest izazove još komplikacija i naravno lečenje ponekad ne napreduje dobro", objašnjava Ahmeti.

Ahmeti ističe da pacijenti, inficirani korona virusom, često na lični zahtev, odlaze na ambulantno lečenje dok, u većini slučajeva, u bolnicu bivaju transportovani kada im je život ugrožen, što ograničava mogućnosti lečenja.

Mnogi pacijenti se leče terapijoim kiseonikom dok se teški slučajevi priključuju na respiratore za šta je potreban anesteziolog.

Prema poslednjim podacima, na Kosovu je hospitalizovano 480 pacijenata kod kojih je potvrđen korona virus, od kojih se 237 pacijenata nalazi na lečenju u okviru klinika na Univerzitetsko-kliničko bolničkom centru Kosova, dok su 243 pacijenta hospitalizovana u regionalnim bolnicama.

Na respratorima je priključeno 13 pacijenata i nalaze se u ozbiljnijem zdravstvenom stanju.

Broj smrtnih slučajeva, koji se u poslednje vreme beleži na Kosovu, je mnogo veći nego u zemljama regiona. Primera radi, od 29. jula do 8. avgusta u Albaniji je život izgubilo 44 osoba, u Bosni i Hercegovini 88, u Srbiji je preminuo 81 pacijent, Severnoj Makedoniji 47, a u Crnoj Gori je zabeleženo 14 smrtnih slučajeva.

Takođe, na Kosovu je povećan i broj novoobolelih od koronavirusa. Na dnevnom nivou se testira od 400 do 500 ljudi od kojih je često preko 200 pozitivno na korona virus.

Testiranje na korona virus se za sada radi isključivo u laboratoriji u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova.

Međutim, od ove nedelje, na Kosovu će i pojedine privatne klinike početi da rade serološke i PCR testove.

Na osnovu seroloških testova moguće je utvrditi da li je neka osoba imala korona virus, a radi se putem uzorka krvi. Sa druge strane, PCR testom se analizira uzorak brisa iz grla i nosa na osnovu kog se utvrđuje da li neka osoba u svom organizmu ima aktivan virus.Ostale vesti

Na Kosovu 353 nova slučaja
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je preminulo pet osoba od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.410, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 17.01.2021
U Srbiji 1.317 novozaraženih
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovano 1.317 novozaraženih koronavirusa, a preminulo je 20 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 17.01.2021
U Srbiji preminule još 22 osobe
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji su registrovana 1.393 nova slučaja koronavirusa, a preminule su 22 osobe, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 16.01.2021
Na Kosovu 363 nova slučaja, šest preminulih
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je preminulo šest osoba od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.405, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 16.01.2021
Vučić: Novinari na listi prioriteta za vakcinisanje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Vlade Srbije da novinare stavi na listu prioriteta za vakcinisanje.
  • 16.01.2021
U srpskim sredinama 10 novozaraženih
U srpskim sredinama je, prema najnovijim podacima, registrovano 10 novih slučajeva zaraze, dok je iz izolacije izašlo 48 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 16.01.2021