Vesti
Zdravlje

Kosovo: Najveći broj smrtnih slučajeva u regionu

Kosovo poslednjih nekoliko nedelja beleži povećan broj smrtnih slučajeva. Rekordan broj preminulih pacijenata od posledica bolesti kovid-19 koju izaziva korona virus, po prvi put je zabeležen 30. jula kada je u jednom danu preminulo 16 ljudi. Isti broj smrtnih slučajeva je zabeležen i 6. avgusta. U međuvremenu, život svakodnevno izgubi preko 10 osoba.
Kosovo: Najveći broj smrtnih slučajeva u regionu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Od 29. jula do 8. avgusta na Kosovu je preminulo 138 pacijenata od posledica kovid-19, a ukupan broj smrtnih slučajeva od pojave korona virusa na Kosovu od sredine marta je 327.

Saljih Ahmeti, infektolog na klinici za infektivne bolesti pri Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova, navodi u izjavi za Radio Slobodna Evropa da se broj smrtnih slučajeva povećao, jer je povećan i broj hospitalizovanih osoba.

"Pacijenti, koji su hospitalizovani čak i u regionalnim bolnicama, primljeni su u poodmakloj fazi bolesti i tada je ograničena mogućnost lečenja i intenzivne nege. Kada dođu ovamo, bolest izazove još komplikacija i naravno lečenje ponekad ne napreduje dobro", objašnjava Ahmeti.

Ahmeti ističe da pacijenti, inficirani korona virusom, često na lični zahtev, odlaze na ambulantno lečenje dok, u većini slučajeva, u bolnicu bivaju transportovani kada im je život ugrožen, što ograničava mogućnosti lečenja.

Mnogi pacijenti se leče terapijoim kiseonikom dok se teški slučajevi priključuju na respiratore za šta je potreban anesteziolog.

Prema poslednjim podacima, na Kosovu je hospitalizovano 480 pacijenata kod kojih je potvrđen korona virus, od kojih se 237 pacijenata nalazi na lečenju u okviru klinika na Univerzitetsko-kliničko bolničkom centru Kosova, dok su 243 pacijenta hospitalizovana u regionalnim bolnicama.

Na respratorima je priključeno 13 pacijenata i nalaze se u ozbiljnijem zdravstvenom stanju.

Broj smrtnih slučajeva, koji se u poslednje vreme beleži na Kosovu, je mnogo veći nego u zemljama regiona. Primera radi, od 29. jula do 8. avgusta u Albaniji je život izgubilo 44 osoba, u Bosni i Hercegovini 88, u Srbiji je preminuo 81 pacijent, Severnoj Makedoniji 47, a u Crnoj Gori je zabeleženo 14 smrtnih slučajeva.

Takođe, na Kosovu je povećan i broj novoobolelih od koronavirusa. Na dnevnom nivou se testira od 400 do 500 ljudi od kojih je često preko 200 pozitivno na korona virus.

Testiranje na korona virus se za sada radi isključivo u laboratoriji u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova.

Međutim, od ove nedelje, na Kosovu će i pojedine privatne klinike početi da rade serološke i PCR testove.

Na osnovu seroloških testova moguće je utvrditi da li je neka osoba imala korona virus, a radi se putem uzorka krvi. Sa druge strane, PCR testom se analizira uzorak brisa iz grla i nosa na osnovu kog se utvrđuje da li neka osoba u svom organizmu ima aktivan virus.Ostale vesti

U Srbiji preminula još jedna osoba, 83 novozaražene

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa. Registrovana su 83 nova slučaja zaraze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

  • 24.09.2020
Kosovo: Nema preminulih, 63 nova slučaja

U poslednja 24 časa na Kosovu nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od posledica infekcije koronavirusom. Registrovana su 63 nova slučaja zaraze, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 24.09.2020
Uskoro laboratorija za PCR testove u Lapljem Selu?
Doktor Andreas Jasen koji predvodi medicinski ekspertski tim iz Instituta „Robert Koh“ zadovoljan je uslovima u kojima kovid bolnica u Lapljem Selu funkcioniše, ali naglašava da je najveći problem nedostatak laboratorije za Pi-Si-Ar (PCR) testiranje.
  • 23.09.2020
U Srbiji 81 novi slučaj koronavirusa
Prema poslednjim podacima u Srbiji je jedna osoba preminula od posledica koronavirusa. Registrovan je 81 novi slučaj zaraze, saopšteno je na sajtu covid19.rs.
  • 23.09.2020
Od posledica virusa preminulo još jedno lice
Na Kosovu je od posledica koronavirusa preminula još jedna osoba, a u poslednja 24 sata registrovana su još 62 pozitivna slučaja na kovid-19, od 528 testiranih.
  • 23.09.2020
Kosovo: Nema preminulih, 66 novoobolelih
U poslednja 24 časa na Kosovu nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od posledica infekcije koronavirusom. Registrovano je još 66 pozitivnih slučajeva, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 22.09.2020