Vesti
Zdravlje

Kosovo na korak od vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa

Premijer Kosova Avdulah Hoti je danas na sastanku sa gradonačelnicima opština na Kosovu najavio mogućnost proglašavanja vanrednog stanja zbog epidemije Kovid-19.
Kosovo na korak od vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

"Obavestio sam gradonačelnike da bi uz ovaj trend onih koji su pogođeni korona virusom trebalo da razmotrimo proglašavanje vanrednog stanja", napisao je Hoti na Fejsbuku.

Hoti je naveo da Savet gradonačelnika u okviru Asocijacije opština Kosova podržava nove mere Vlade, uključujući proglašavanje vanrednog stanja.

"Savet gradonačelnika u okviru Asocijacije kosovskih opština podržava nove mere Vlade Kosova, uključujucći vanredno stanje, u borbi za sprečavanje širenja kovid-19 i za spašavanje života građana", rekao je Sazan Ibrahimi, izvršni direktor Asocijacije nakon sastanka sa kosovskim premijerom.

Hoti je takođe izjavio da je vlada posvećena stvaranju dodatnih zdravstvenih kapaciteta u Bolničko kliničko univerzitetskom centru Kosova, regionalnim bolnicama i privatnim bolnicama, povećanju kapaciteta testiranja i decentralizuje testiranje u regionima i privatnim bolnicama.

"Vanredno stanje ne znači paralizu poslovanja i institucija, već ovlašćuje nadležne institucije da preduzmu brze i fleksibilne mere protiv stvorene situacije", napisao je Hoti.

U Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog insituta za javno zdravlje, juče je registrovano 205 pozitivnih slučajeva, troje je preminulo. Testirano je ukupno 388 uzoraka. Ukupan broj pozitivnih na koronavirus na Kosovu je trenutno 4.512, a od posledica virusa do sada je preminulo 97 osoba koje su imale i druge prateće bolesti. Do sada je izlečeno 2.156 slučajeva, dok je broj aktivnih slučajeva 2.259.Ostale vesti

U srpskim sredinama četvoro preminulih, 23 nova slučaja

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolelih, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

  • 06.08.2020
Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020
Bez podataka o novoobolelima u srpskim sredinama

Konferencija Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica, koja je zakazana za danas u 11 časova, otkazana je jer rezultati poslednjih uzetih uzoraka još uvek nisu stigli.

  • 05.08.2020
Preminulo 7 pacijenata, 287 novozaraženih u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđeno novih 287 slučajeva koronavirusa. Preminulo je sedam osoba. Na respiratoru 143 osobe.

  • 04.08.2020