Vesti
Zdravlje

’’Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od kovida na milion stanovnika’’

Vodeći kosovski mikrobiolog Ljulj Raka je izjavio da na osnovu informacija Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od koronavirusa na milion stanovnika.
’’Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od kovida na milion stanovnika’’
Ilustracija (Foto Unsplash)

"U poslednjem izveštaju ECDC-a koji pokriva period od 10. do 23. januara 2022. godine, na Kosovu je zabeležena incidenca (broj zaraženih) od 1.157 slučajeva na 100.000 stanovnika", rekao je Raka i dodao da od zemalja regiona, Albanija ima 997 slučajeva, Makedonija 1.099, Srbija 2.805 i Crna Gora 3.798.

"U ovom periodu, najnižu stopu smrtnosti na milion stanovnika imaju Kosovo (5,01) i Nemačka (5,13). Zemlje regiona imaju sledeću stopu mortaliteta na milion stanovnika: Albanija 23, Srbija 52, Makedonija 89, Crna Gora 132 i Bosna 146. U Evropi prednjači Bugarska sa 161 umrlim na milion stanovnika“, kazao je Raka.

Infektolog je naveo da infekcije omikron sojem imaju blažu kliničku sliku, pošto je virus lokalizovan uglavnom u gornjim disajnim putevima.

"Stope hospitalizacije i mortalitet su niži nego u prethodnim talasima pandemije. Vakcinacija je ovde takođe igrala važnu ulogu. Masovno širenje u zajednici izazvalo je značajno preopterećenje u zdravstvenom sistemu i drugim bitnim kategorijama društva zbog masovnih odsustva sa posla i obrazovanja", izjavio je Raka.

Raka je komentarisao restriktivne mere koje su preduzete na Kosovu i ocenio da one zavise od broja obolelih, hospitalizacija, umrlih i stope vakcinacije.

"Odluke se moraju donositi na osnovu epidemioloških podataka u realnom vremenu", naveo je on.

Mikrobiolog je ukazao da nevakcinisane osobe, ili one koje su delimično vakcinisane, imaju veći rizik od teške bolesti i hospitalizacije.

Prema njegovim rečima, najznačajnije je na terenu konkretno primeniti sve preventivne mere i odluke.

Na Kosovu je, prema današnjim podacima, od početka pandemije preminulo 3.012 osoba. Ovaj broj se odnosi na kosovske Albance.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023