Vesti
Zdravlje

Kosovo dobilo prvi kontigent vakcina

Na prištinski aerodrom večeras je stigao kontigent sa 24.000 doza vakcina protiv kovida-19. Dopremanje vakcina za građane Kosova pomogao je Unicef, a vakcinisaće se prvo lekari.
Kosovo dobilo prvi kontigent vakcina
Stigao prvi kontigent vakcina (Foto Gazeta Ekspres)

Vakcine su dočekali premijer Kosova Aljbin Kurti, ministar zdravlja Arben Vitia, uz prisustvo međunarodnih zvaničnika.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da je reč o malom kontingentu, ali da to budi veliku nadu za početak spasavanja života ljudi, prenosi Koha.

"Naša zemlja je mala i siromašna, pa joj je potrebna velika podrška i solidarnost, posebno u SAD i EU. Tokom prošle godine vreme je izgubljeno u upravljanju. Vreme koje nas je koštalo toliko života, ne vraćam se unazad, kao što ne mogu vratiti one koje smo izgubili. Sada je vreme za akciju, hiljade zaraženih i stotine mrtvih. izgubili smo 16 lekara i 8 medicinskih sestara. U zemlji poput naše takve brojke podsećaju na vreme rata. Danas je premašen broj od 500 smrtnih slučajeva", rekao je Kurti.

Ministar zdravlja Arben Vitia kazao je da je dolaskom vakcina počela nova faza borbe protiv koronavirusa, prenosi Koha.

On je rekao da imunizaciju treba započeti što pre i najavio da će medicinsko osoblje bito prvo vakcinisano.

"Nemamo prostora za opuštanje. Iako vakcinacija počinje, to ne znači da se pandemija približava kraju. Moramo i dalje poštovati mere. Stalno procenjujemo situaciju, a samo ujedinjeni možemo zaustaviti širenje virusa", izjavio je Vitia.

Ministar zdravlja dodao je da su u toku pregovori sa "prijateljskim zemljama" o obezbeđivanju novih doza vakcina.

Zamenik šefa kancelarije EU Rikardo Seri, britanski ambasador Nikolas Abot i predstavnica UN Ulrika Ričardson zahvalili su se međunarodnim partnerima koji su obezbedili isporuku prvog kontigenta od 24.000 doza iz mehanizma Kovaks na Kosovo, prenosi Koha.

Seri je istakao da se nada da će dolazak prvog kontigenta vakcina označiti novu fazu u borbi protiv pandemije.

"Kosovo je dobilo prvi kontigent od 24.000 doza vakcina i one su verovatno dovoljne za imunizaciju građana koji su na prvoj liniji fronta. Ovo je prvi kontigent, a u narednim nedeljema očekujemo nove isporuke", rekao je Seri.

Ambasador Velike Britanije, Nikolas Abot zahvalio se svima koji su doprineli da prvi kontigent vakcina stigne na Kosovo i apelovao na disciplinovano poštovanje antikovid mera.

Predstavnica Ujedinjenih nacija za Kosovo Ulrika Ričardson istakla je podršku međunarodnim partnera u obezbeđivanju prvih vakcina na Kosovu.

"Dolazak vakcina budi nadu, ali koronavirus nije zaustavljen. Pozivam sve da poštuju mere", rekla je Ričardson.

 

 Ostale vesti

U Srbiji 3.767 novih slučajeva

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je registrovano  3.767 novih  slučajeva  zaraze koronavirusom. Preminulo je 11 osoba, pa je ukupan broj žrtava 16.449, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 14.08.2022
Na Kosovu 393 novoobolelih
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na Kosovu su registrovana još 393 slučaja zaraze koronavirusom.
  • 14.08.2022
Preminule dve osobe od posledica kovida-19
Prema podacima kosovskog ministarstva zdravlja preminule su dve osobe od posledica koronavirusa.
  • 13.08.2022
Nova 33 slučaja zaraze u srpskim sredinama
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovana su 33 nova slučaja korona virusa od 58 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 13.08.2022
Na Kosovu 860 novozaraženih koronavirusom
U većinski albanskim sredinama na Kosovu je od 2.469 testiranih uzoraka na kovid-19 pozitivno 860, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 12.08.2022
Lekovi protiv kovida: Ko sme da ih koristi, koliko su efikasni
„Mladim ljudima koji se zaraze koronavirusom, a nemaju pridružene bolesti, nisu potrebni nikakvi lekovi, već izolacija, mirovanje i simptomatska terapija. Za razliku od njih, osobama starijim od 60 godina, sa pridruženim bolestima ili izraženijim simptomima, potrebna je ozbiljnija terapija antivirusnim lekovima“, ističe u razgovoru za portal N1 prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.
  • 12.08.2022