Vesti
Zdravlje

Korona i dalje među nama

Tokom protekle nedelje, u periodu od 8. do 14. januara, u Srbiji su registrovana 6.492 novozaražena, a od kovida-19 je preminulo još 40 lica. U većinski albanskim sredinama na Kosovu registrovana su još 53 novoobolela, a preminulih nije bilo.
Korona i dalje među nama
Ilustracija (Foto N1 Srbija)

U poređenju sa sredinom ili početkom decembra prošle godine, situacija se pogoršala, pre svega kada se radi o broju novozaraženih.

U Srbiji za sada nema zvanične potvrde o prisustvu kraken soja koronavirusa, ali se očekuje da će uskoro biti registrovan, rekao je Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ta informacija je došla u nedelji u kojoj je u Srbiji ponovo na dnevnom nivou registrovano više od hiljadu novozaraženih. Ipak, krajem nedelje su se te cifre ponovo spustile na trocifrene: 914 (petak), odnosno 757 (subota, 14.01).

Trenutno je hospitalizovano 278, a na respiratorima je 16 osoba.

Što se večinski albanskih sredina na Kosovu tiče trenutno je, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, aktivno 65 slučajeva kovida-19, dok je samo jedno lice hospitalizovano.

Evropska agencija zadužena za epidemije je ocenila da bi vrlo zarazan podsoj omikrona XBB.1.5, koji se brzo širi među slučajevima kovida-19 u SAD, trebalo da postane dominantan u Evropi za mesec ili dva.

Iako je taj podsoj, prvi put detektovan u SAD-u u oktobru 2022, najzarazniji vektor novog koronavirusa do sada, on predstavlja "slab rizik za ukupnu populaciju", prema najnovijoj proceni Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Međutim, rizik je ipak "umeren do visok" za "osetljive osobe kao što su stariji, nevakcinisani ili ljudi sa slabim imunitetom", smatraju u ovoj evropskoj agenciji čije je sedište u Stokholmu.Ostale vesti

Kako da pobedite postpraznično depresivno raspoloženje
Praznici su prošli, euforija splasnula, a ostao osećaj nelagode. Psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović kaže da depresivno stanje nastaje posle praznika jer se suočavamo sa onim što sledi i svim onim što čini svakodnevni život.
  • 09.01.2023
Blagi rast broja novozaraženih kovidom-19
U većinski albanskim sredinama na Kosovu u periodu od 10. do 16. decembra nije bilo preminulih od korone, a trenutno je aktivno 12 slučajeva. U Srbiji je u proteklih nedelju dana kovidom-19 zaraženo još 4.757 pacijenata, dok je broj preminulih duže vreme stabilan i kreće se između 30 i 35 na sedmičnom nivou.
  • 18.12.2022
Kazić: Anksioznost se pojačava usled straha za budućnost
Psihička opterećenost, neizvesnost, bojazan i napetost - utiču na naše zdravlje, mentalno i fizičko. Nakon pandemije kao svojevrsnog stresa za celu planetu, usledili su ratni sukobi čiji dalekosežan efekat u vidu ekonomske krize i pada životnog standarda nisu mimoišli ni naše krajeve. 
  • 15.12.2022
Korona presek: Nedeljna situacija stabilna
U većinski albanskim sredinama na Kosovu ni protekle nedelje nije bilo preminulih od korona virusa. U Srbiji je broj novozaraženih u odnosu na prethodni period u padu, a broj preminulih u blagom porastu.
  • 05.12.2022
Blagi porast broja novoobolelih na Kosovu
Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja, u nedelji za nama (od ponedeljka, 21. novembra) u većinski albanskim sredinama zabeleženo je 11 novih slučajeva kovida-19. U istom periodu u centralnoj Srbiji koronavirus je potvrđen kod 4.004 osobe. 
  • 27.11.2022
Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022