Vesti
Zdravlje

KM: Protest zdravstvenih radnika."Prekinite lov na bele mantile"

Medicinski radnici zdravstvenih ustanova na severu Kosova, protestovali su danas pred zgradom Osnovnog tužilaštva u Severnoj Mitrovici, nezadovoljni postupcima Prištine nad zdravstvenim sistemom koji funkcioniše u okviru Srbije. Ujedno su uputili protestno pismo „zbog privođenja i saslušanja njihovih kolega”.
KM: Protest zdravstvenih radnika.
Protest zdravstvenih radnika u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kontakt)

Današnji skup, kako su naveli, ima za cilj da skrene pažnju ovdašnje, ali i međunarodne javnosti da su lekari izvrgnuti sistemskom nasilju i postupcima koji imaju za cilj da ih spreče u obavljanju dužnosti, pomaganju i lečenju građana svih nacionalnosti.

„Povod ovog našeg današnjeg okupljanja jeste nasilje pojedinaca nad našim zdravstvenim radnicima, pre svega nad našim lekarima, kao i nezakonito upadanje u institucije koje vodi država Srbija, odnosno, naše resorno Ministarstvo zdravlja“, kratko je obrazložio vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, saopštilo je 20. januara, da u saradnji sa Kosovskom policijom, prikuplja informacije u vezi sa potencijalnim nezakonitim unosom antikovid vakcina na severu Kosova. S tim u vezi, danas su zdravstveni radnici uputili zahtev ovom tužilaštvu da obustavi “montirane procese”.

„Smatramo nedopustivim i nehumanim u jeku pandemije, kada su nam svi ljudski i materijalni resursi potrebni da bismo pobedili Kovid-19, da se naše kolege privode kao kriminalci i saslušavaju zbog borbe da spasavaju živote i zaustave širenje virusa. U naše bolnice upada naoružana policija, preti lekarima i pacijentima, pretresa i popisuje lekove“, navodi se između ostalog u pismu.

Apel je upućen i međunarodnim predstavnicima, pre svega iz Evropske unije, kako u Prištini tako i u Briselu, ali i predstavnicima Unmika, Kfora, ambasadorima zemalja Kvinte, da najhitnije reaguju i zaustave, kako se ističe, lov na bele mantile, na lekare koji se svakoga dana bore za živote građana.

„Pozivamo i predstavnike Svetske zdravstvene organizacije i ostala stručna udruženja, evropska i svetska, da hitno reaguju, jer ovakav progon lekara u jeku pandemije koronavirusa, nije zabeležen nigde u svetu.“

Na protestu je istaknuto da ovo nije politički skup.

„Mi se vraćamo na naša radna mesta u očekivanju da će ove naše molbe i zahtevi, koji nisu politički, rešiti pozitivno i naši lekari osloboditi neosnovanih optužbi“, poručio je dr Elek.

Protest je završen minutom ćutanja medicinske radnike koji su svoje živote dali u borbi protiv kovid infekcije, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.

 Ostale vesti

U Srbiji 3.042 nova slučaja koronavirusa
Prema najnovijim podacima, koronavirusom su u Srbiji zaražene još 3.042 osobe. Preminulo je 20 lica, pa je ukupan broj žrtava povećan na 4.562, objavilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 07.03.2021
Na Kosovu 9 smrtnih slučajeva, 548 novozaraženih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je još devet osoba izgubilo život od posledica koronavirusa. Registrovano je 548 novih slučajeva zaraze.
  • 07.03.2021
U srpskim sredinama na Kosovu 18 novoobolelih
Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je 18 novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 07.03.2021
OG: Epidemiološka situacija ozbiljna, 16 novoobolelih

Broj inficiranih na području opštine Gračanica je u porastu, prema podacima koji su pristigli za protekla 24 sata registrovano je 16 lica obolelih od koronavirusa, saopštio je Krizni štab ove lokalne samouprave.

  • 07.03.2021
U Srbiji preminulo još 17 osoba
Prema poslednjim podacima u Srbiji je preminulo još 17 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 4.542, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 06.03.2021
Na Kosovu 592 nova slučaja koronavirusa
Prema najnovijim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu od posledica kovida-19 preminulo je još šest osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 1.640, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini
  • 06.03.2021