Vesti
Zdravlje

KM: Ponedeljkom i četvrtkom PCR testiranje u Zavodu za javno zdravlje

Usluga elektronskog zakazivanja za PCR testiranje na lični zahtev funkcioniše od petka, 2. oktobra, a Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica vrši testiranje ponedeljkom i četvrtkom, u periodu od 9 do 11 sati.
KM: Ponedeljkom i četvrtkom PCR testiranje u Zavodu za javno zdravlje
Zavod za javno zdravlje (Foto Kontakt)

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević, kaže za Radio Kontakt Plus, da građani uveliko podnose zahtev za komercijalno testiranje preko portala eUprava i da je procedura krajnje jednostavna, a za one koji ne mogu da se snađu ovim putem, to mogu uraditi preko sledećeg broja telefona: 011/362-0000 svakim radnim danom od 8 do 20 časova.

Dodaje da se PCR testiranje na lični zahtev zakazuje i plaća, dok za ostale to ne važi, odnosno za one koji idu u tercijarne ustanove, zatim kada je u pitanju hospitalizacija, indikacija, kao i za studente koji studiraju u inostranstvu, te da je za njih testiranje besplatno.

Cena PCR testiranja za građane Republike Srbije i sa boravkom u Srbiji iznosi 6.000 dinara, dok za strana lica bez boravka (turisti) izosi 14.110 dinara.

Procedura zakazivanja PCR testiranja na lični zahtev u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica je sledeća:

Potrebno je na portalu eUprava odabrati eZakazivanje za testiranje na lični zahtev i izabrati opciju Pokreni uslugu. Nakon toga izabrati opciju Zavod za javno zdravlje Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, zatim će se prikazati kalendar gde je potrebno odabrati neki od slobodnih termina.

Nakon odabira termina potrebno je popuniti sva navedena polja i kliknuti na taster Zakaži.

Dr Antonijević ocenjuje da je epidemiološka situacija na severu Kosova za sada dobra, a da, sa druge strane, ima većih javljanja iz sredina južno od reke Ibar.

„Iz Gnjilana i Štrpca imamo javljanja. Uglavnom nisu povezani slučajevi. To su dolasci iz centralne Srbije i inostranstva, tako da nije lokalna transmisija u pitanju, nego su importovani slučajevi. Takođe i u Zvečanu registrujemo po jedno-dvoje pozitivnih nedeljno, ali, kažem, situacija na severu je odlična, jer se ne radi o težim slučajevima“, poručuje epidemiolog Antonijević.

 Ostale vesti

U Srbiji potvrđeno 1.328 novozaraženih
U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeležen rekordan broj novih slučajeva koronavirusa 1.328. Preminulo je pet osoba, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 28.10.2020
Na Kosovu 281 novi slučaj koronavirusa
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu, registrovan je još 281 novi slučaj zaraze koronavirusom. Preminula četiri lica.
  • 28.10.2020
Zemaj najavio pooštravanje mera u borbi protiv kovida-19
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je skoro pooštravanje mera za sprečavanje širenja infekcije koronavirusom.
  • 27.10.2020
U Srbiji koronavirusom zaražene 1.053 osobe
U poslednja 24 sata koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.053 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 5 pacijenata.
  • 27.10.2020
Na Kosovu tri smrtna slučaja, 197 novoobolelih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu, koronavirus je registrovan kod još 197 lica. Preminule tri osobe.
  • 27.10.2020
Na Kosovu 205 novoobolelih
Na Kosovu je prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta, koronavirus registrovan kod  još 205 osoba. Potvrđena tri smrtna slučaja.
  • 26.10.2020