Vesti
Zdravlje

KM: Još dvoje obolelih

Na severu Kosova, zabeležena su još dva pozitivna slučaja na koronavirus i to u opštini Kosovska Mitrovica, saopštio je specijalista epidemiologije, dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje.
KM: Još dvoje obolelih
Sa današnje konferencije (Foto Kontakt)

Prema njegovim rečima, od Kovid-19 boluju dva muškarca sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici.

Jedan oboleli se nalazi u karantinu u Studentskom centru, dok se drugi nalazi na Infektivnom odeljenju KBC Kosovska Mitrovica.

"Do sada je Zavod za javno zdravlje u Mitrovici obradio i poslao 304 uzoraka sumnjivih na Kovid-19, a u toku jučerašnjeg dana testirano je 38 lica", kazao je dr Antonijević.

On dodaje da je povećan broj testiranja, kao i da je danas na analizu poslato novih 28 uzoraka.

"U toku dana se očekuje uzorkovanje ukupno 50 novih slučajeva", kazao je dr Antonijević i uputio molbu građanima da se jave lokalnom Domu zdravlja u slučaju bilo kakvih simptoma.

Ukupno obolelih od korona virusa u Kosovskoj Mitrovici je 22, u Zvečanu 10, u Leposaviću četiri (od kojih je jedan pacijent preminuo), u Zubinom Potoku 3 i na centralnom Kosovu jedan. Tako da je sada u srpskim sredinama ukupno 39 inficiranih, a jedna osoba je preminula.

Dr Zlatan Elek, v.d. direktora KBC Kosovska Mitrovica, kazao je na konferenciji za medije, da se na Infektivnom odeljenju nalazi osam pacijenata pozitivnih na korona virus, kao i da je u Studentskom centru u Mitrovici 20 Kovid-19 pozitivnih.

"Uslovi u Studentskom centru su odlični, imamo bolničke i karantinske kapacitete da odgovorimo ovom izazovu. Svi pacijenti su dobrog zdravstvenog stanja i ukoliko budu dva puta negativni na Covid-19, pustićemo ih u kućnu izolaciju", kazao je dr Elek.

Lek "Hlorokin" je uključen u lečenje nekih pacijenata i imamo svu potrebnu opremu, dodao je dr Elek.

"KBC je potpuno stabilan, sva odeljenja rade svoj posao po instrukcijama Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Zavoda za javno zdravlje. U proseku, na 20-30 testiranih ljudi, pozitivna budu 2-3 slučaja. U trećoj smo nedelji epidemije, a preduzete mere nam daju nadu da ćemo imati što manje pacijenata", tvrdi dr Elek.

Istovremeno je apelovao na građane da ostanu u svojim domovima i ne izlaze bespotrebno, kao i da pojačaju higijenske mere uz držanje socijalne distance.

Predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, podsetio je na zabranu kretanja radnim danima koja je na snazi od 12h do 6h ujutru i uputio još jedan apel građanima da ostanu kod kuće.

"Budimo strpljivi u narednim danima, smanjimo kretanje. Moramo biti disciplinovani i držati se propisanih mera i preporuka", kazao je Spirić.

Prodavnice mešovite robe i apoteke radnim danima radiće od 6h-12h. Vikendom je na snazi totalna zabrana kretanja.

Stariji sugrađani, kao i lica sa poteškoćama u razvoju, koja nisu u mogućnosti da nabave osnovne životne namirnice i lekove, mogu podneti zahtev za pružanje pomoći oko nabavke i dostave istih, pozivom na brojeve telefona opštinskog kol - centra:

• 028 / 421 - 140 i 028 / 421 - 141;

• 064 / 852 - 37 - 15 - Viber broj za gluva i nagluva lica.Ostale vesti

U Srbiji 1.318 novozaraženih, preminulo 18 pacijenata
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 18 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.886.
  • 24.01.2021
Kosovo: Šest osoba preminulo, 392 nova slučaja infekcije
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.456, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 24.01.2021
Vučić: Britanski soj koronavirusa otkriven u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj novog, britanskog soja koronavirusa.

  • 24.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 ljudi od posledica virusa
Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.483 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 19 ljudi.
  • 23.01.2021
Preminule još tri osobe od posledica kovida na Kosovu
Na Kosovu su preminula još tri pacijenta od posledica kovida-19, registrovano je jоš 379 novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.01.2021
Kovid-19: U srpskim sredinama preminule dve osobe, 18 novoobolelih
Dve osobe su preminule od posledica korona virusa, a registrovano je 18 novih slučajeva zaraze u srpskim sredinama na Kosovu, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.01.2021