Vesti
Zdravlje

KM: Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, 11. maja. Tim povodom organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u Mitrovačkom dvoru.
KM: Akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akcija dobrovoljnog davanja krvi (Foto RKP)

Saša Nikolić, sekretar Crvenog Krsta u Kosovskoj Mitrovici, poziva građane da se odazovu današnjoj akciji u što većem broju.

„Odziv je izuzezno dobar, zadovoljni smo. Tu su uglavnom redovni davaoci, a očekujemo i one koji će po prvi put dati krv. U prvih sat vremena imamo prikupljenih 11 jedinica krvi, tako da akcija obećava“, dodaje Nikolić.

Dr Mirjana Vukadinović, magistar transfuziologije, kaže da se krv se daje na principu dobrovoljnosti, anonimnosti, humanosti i altruizma.

„Dođite i dajte krv, jer ćete tako nekome spasiti život. Naši davaoci nesebično dolaze i po pozivu, kada je potrebno nekome spasiti život ili obaviti važnu hirušku intervenciju. Mi imamo dosta dobre rezerve, jer organizujemo akcije kako ovde u Mitrovici, tako i u Leposaviću i Zubinom Potoku. Najpotrebnije su negativne krvne grupe“, dodaje dr Vukadinović.

Dragutin Vukomanović danas je po 47. put dobrovoljno dao krv.

„Radim to kako bih pomogao ljudima“, dodaje on.

Darko Vuletić poziva sve humane ljude da dođu i pomognu.

„Danas sam po 20. put dao krv, a razlog za to je jednostavan - kako bih nekome spasio život, jer ova boca krvi nekom znači mnogo“, dodaje Vuletić.

U današnjoj akciji učestvovao je i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, koji je izrazio zadovoljstvo dobrim odzivom građana.

On je istakao, da Kosovska Mitrovica već nekoliko dana beleži pad broja novozaraženih korona virusom.

„To je jasan pokazatelj da su sve mere preduzete u prethodnom periodu opravdane i polako krećemo sa ublažavanjem nekih mera kako bi se život vratio u normalu“, rekao je Spirić.

Podsetivši da je Zelena pijaca ponovo otvorena proteklog vikenda, Spirić je još jednom apelovao na građane da se i dalje pridržavaju saveta struke i drže socijalnu distancu.

On je ujedno najavio realizaciju infrastrukturnih projekata, kako na polju uređenja grada, tako i na rešavanju stambenog pitanja građana.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi trajaće do 14h u sali Mitrovačkog dvora u Kosovskoj Mitrovici.

Današnju akciju je organizovao Crveni krst, u saradnji sa KBC Kosovska Mitrovica i lokalnom samoupravom.Ostale vesti

Kosovo: 207 novih slučajeva koronavirusa
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje koronavrusom je zaraženo još 207 osoba,  dok je broj aktivnih slučajeva 2.118. Takođe, izlečeno je 32 pacijenta. 
  • 09.07.2020
Ramadani: Na Kosovu preko 200 hiljada zaraženih

Na Kosovu je tokom poslednja 24 sata zabeleženo 214 slučajeva korona virusa, što je rekordan broj u odnosu na broj obolelih od početka marta. Činjenica je i da je u poslednjih osam dana zabeleženo 35 smrtnih slučajeva.

  • 09.07.2020
U opštini Štrpce pet pozitivnih slučajeva koronavirusa
Direktor Doma zdravlja u Štrpcu dr Saša Krstičić potvrdio je za RTV Herc da je u ovoj opštini 5 osoba pozitivno na koronavirus.
  • 09.07.2020
Još 11 preminulih i 266 zaraženih u Srbiji
Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirusom zaraženo još 266 osoba, preminulo je 11 pacijenata.
  • 09.07.2020
U srpskim sredinama 139 obolelih u poslednje tri nedelje
U srpskim sredinama na Kosovu, prema dosadašnjim rezultatima, od 13. marta registrovano je 258 obolelih od koronavirusa, od tog broja 97 lica je sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je danas na konferenciji za novinare epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.
  • 09.07.2020
Zbog korone privremeno zatvorene kapije Visokih Dečana
Zbog vidno pogoršane zdravstvene situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa na Kosovu i u širem regionu, po blagoslovu episkopa Teodosija, manastir Visoki Dečani privremeno ponovo neće biti u mogućnosti da prima posetioce.
  • 09.07.2020