Vesti
Zdravlje

KM: 4 osobe testirane, čekaju se rezultati

Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici javila su se četiri pacijenta sa sumnjom na Kovid – 19,  izjavio je danas specijalista epidemiologije, dr  Aleksandar Antonijević iz Instituta za javno zdravlje.
KM: 4 osobe testirane, čekaju se rezultati
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Dr Antonijević je rekao da će uzorci sutra biti poslati na Institut za virusologiju "Torlak" u Beogradu, a rezultati se očekuju prekosutra.

Radi se o licima koja žive na severu Kosova.

“Od ta četiri pacijenata, jedan je pušten na kućno lečenje, u kućnu izolaciju, a dva su, sa ne teškom kliničkom slikom, hospitalizovana na Infektivnom odeljenju u Kosovskoj Mitrovici. Situacija je i dalje pod kontrolom i prati se" - rekao je dr Antonijević.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da ne smemo da se opuštamo ni u jednom momentu i da u cilju prevencije moramo biti odgovorni i maksimalno izolovani, odnosno da se ne krećemo po gradu bez preke potrebe.

“Već jedanaesti dan nemamo nijedan slučaj zaraze .Apelujemo na građane Kosovske Mitrovice da ostanu u svojim domovima i da prate preporuke i savete lekara u cilju očuvanja zdravlja” – naglasio je Spirić.

On je istakao lep primer humanosti naših sugrađana - jedna žena anonimno je donirala 30 ručno pravljenih maski, njene dve ćerke prijavile su se kao volonteri. Za pomoć volonterima prijavila se kompanija Red taksi, koja će iz besplatno voziti na adrese za distribuciju hrane.

Spirić je dodao da se nastavlja distribucija pomoći u prehrambenim proizvodima i higijenskim artiklima za 567 penzionera koji imaju primanja manja od 15 hiljada dinara.

Prema njegovim rečima, u toku dana stići će improvizovani lokal koji će omogućiti rad Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, pre svega u pripremi za najavljeno masovno testiranje na virus korona.

Spirić je najavio da danas u 17h počinje dezinfekcija ulaza stambenih zgrada kao i ulica, zbog čega je zamolio građane da ostanu u svojim domovima.Ostale vesti

U Srbiji preminule još 22 osobe
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji su registrovana 1.393 nova slučaja koronavirusa, a preminule su 22 osobe, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 16.01.2021
Na Kosovu 363 nova slučaja, šest preminulih
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je preminulo šest osoba od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.405, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 16.01.2021
Vučić: Novinari na listi prioriteta za vakcinisanje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Vlade Srbije da novinare stavi na listu prioriteta za vakcinisanje.
  • 16.01.2021
U srpskim sredinama 10 novozaraženih
U srpskim sredinama je, prema najnovijim podacima, registrovano 10 novih slučajeva zaraze, dok je iz izolacije izašlo 48 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 16.01.2021
Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni
Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni.
  • 15.01.2021
U Srbiji preminula još 21 osoba
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovan 1.751 novi slučaj koronavirusa, a preminula je 21 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 15.01.2021