Vesti
Zdravlje

KM: 4 osobe testirane, čekaju se rezultati

Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici javila su se četiri pacijenta sa sumnjom na Kovid – 19,  izjavio je danas specijalista epidemiologije, dr  Aleksandar Antonijević iz Instituta za javno zdravlje.
KM: 4 osobe testirane, čekaju se rezultati
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Dr Antonijević je rekao da će uzorci sutra biti poslati na Institut za virusologiju "Torlak" u Beogradu, a rezultati se očekuju prekosutra.

Radi se o licima koja žive na severu Kosova.

“Od ta četiri pacijenata, jedan je pušten na kućno lečenje, u kućnu izolaciju, a dva su, sa ne teškom kliničkom slikom, hospitalizovana na Infektivnom odeljenju u Kosovskoj Mitrovici. Situacija je i dalje pod kontrolom i prati se" - rekao je dr Antonijević.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da ne smemo da se opuštamo ni u jednom momentu i da u cilju prevencije moramo biti odgovorni i maksimalno izolovani, odnosno da se ne krećemo po gradu bez preke potrebe.

“Već jedanaesti dan nemamo nijedan slučaj zaraze .Apelujemo na građane Kosovske Mitrovice da ostanu u svojim domovima i da prate preporuke i savete lekara u cilju očuvanja zdravlja” – naglasio je Spirić.

On je istakao lep primer humanosti naših sugrađana - jedna žena anonimno je donirala 30 ručno pravljenih maski, njene dve ćerke prijavile su se kao volonteri. Za pomoć volonterima prijavila se kompanija Red taksi, koja će iz besplatno voziti na adrese za distribuciju hrane.

Spirić je dodao da se nastavlja distribucija pomoći u prehrambenim proizvodima i higijenskim artiklima za 567 penzionera koji imaju primanja manja od 15 hiljada dinara.

Prema njegovim rečima, u toku dana stići će improvizovani lokal koji će omogućiti rad Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, pre svega u pripremi za najavljeno masovno testiranje na virus korona.

Spirić je najavio da danas u 17h počinje dezinfekcija ulaza stambenih zgrada kao i ulica, zbog čega je zamolio građane da ostanu u svojim domovima.Ostale vesti

U Srbiji registrovan 741 slučaj koronavirusa
U Srbiji je do 15 časova registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj koronavirusa. Trinaest osoba je preminulo, navodi se na sajtu kovid19.rs.
  • 29.03.2020
U Srbiji još jedna žrtva koronavirusa
Klinički centar Vojvodine je saopštio da je, uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja, na Klinici za infektivne bolesti u subotu uveče preminuo 62-godišnji pacijent iz Kikinde inficiran koronavirusom. To je ukupno jedanaesta žrtva koronavirusa u Srbiji.
  • 29.03.2020
Potvrđen još jedan slučaj koronavirusa na Kosovu
Sinoć je na Kosovu potvrđen još jedan slučaj koronavirusa. Ukupan broj do sada zaraženih je 91, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.
  • 29.03.2020
Još dva slučaja koronavirusa u srpskim sredinama
Epidemiolog dr Aleksandar Antonijeveić potvrdio je Štabu za vanredne situacije da su dve osobe sa severa Kosova, jedna iz Kosovske Mitrovice, a druga iz Leposavića, zaražene su novim koronavirusom.
  • 29.03.2020
Na Kosovu 90 zaražanih koronavirusom
Na Kosovu su još dve osobe obolele od koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Ukupan broj zaraženih je 90.
  • 28.03.2020
U Srbiji potvrđeno 659 slučajeva koronavirusa
U Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 659 potvrđenih slučajeva koronavirusa, saopšteno je na sajtu Covid19.rs. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da su dve osobe preminule, pa je ukupan broj umrlih 10.
  • 28.03.2020