Vesti
Zdravlje

KM: 4 osobe testirane, čekaju se rezultati

Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici javila su se četiri pacijenta sa sumnjom na Kovid – 19,  izjavio je danas specijalista epidemiologije, dr  Aleksandar Antonijević iz Instituta za javno zdravlje.
KM: 4 osobe testirane, čekaju se rezultati
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Dr Antonijević je rekao da će uzorci sutra biti poslati na Institut za virusologiju "Torlak" u Beogradu, a rezultati se očekuju prekosutra.

Radi se o licima koja žive na severu Kosova.

“Od ta četiri pacijenata, jedan je pušten na kućno lečenje, u kućnu izolaciju, a dva su, sa ne teškom kliničkom slikom, hospitalizovana na Infektivnom odeljenju u Kosovskoj Mitrovici. Situacija je i dalje pod kontrolom i prati se" - rekao je dr Antonijević.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da ne smemo da se opuštamo ni u jednom momentu i da u cilju prevencije moramo biti odgovorni i maksimalno izolovani, odnosno da se ne krećemo po gradu bez preke potrebe.

“Već jedanaesti dan nemamo nijedan slučaj zaraze .Apelujemo na građane Kosovske Mitrovice da ostanu u svojim domovima i da prate preporuke i savete lekara u cilju očuvanja zdravlja” – naglasio je Spirić.

On je istakao lep primer humanosti naših sugrađana - jedna žena anonimno je donirala 30 ručno pravljenih maski, njene dve ćerke prijavile su se kao volonteri. Za pomoć volonterima prijavila se kompanija Red taksi, koja će iz besplatno voziti na adrese za distribuciju hrane.

Spirić je dodao da se nastavlja distribucija pomoći u prehrambenim proizvodima i higijenskim artiklima za 567 penzionera koji imaju primanja manja od 15 hiljada dinara.

Prema njegovim rečima, u toku dana stići će improvizovani lokal koji će omogućiti rad Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, pre svega u pripremi za najavljeno masovno testiranje na virus korona.

Spirić je najavio da danas u 17h počinje dezinfekcija ulaza stambenih zgrada kao i ulica, zbog čega je zamolio građane da ostanu u svojim domovima.



Ostale vesti

U srpskim sredinama na Kosovu 22 nova slučaja
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su 22 nova slučaja infekcije, dok su 42 lica izlečena, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.
  • 07.08.2020
Preminulo još 7 osoba u Srbiji, 299 novoobolelih
U Srbiji je još sedam osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj žrtava povećan je na 621, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 06.08.2020
Na Kosovu preminulo 16 osoba, još 196 zaraženih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je još 16 osoba izgubilo bitku sa Kovidom-19, ukupan broj preminulih iznosi 300. 
  • 06.08.2020
U srpskim sredinama četvoro preminulih, 23 nova slučaja

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolelih, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

  • 06.08.2020
Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020