Vesti
Zdravlje

KFOS donirao 100 hiljada PCR testova za Kosovo

Kosovo je dobilo 100.000 PCR testova kao pomoć Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS) u borbi protiv kovida - 19. Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da je ova donacija dragocen doprinos u daljem dijagnostifikovanju infekcije.

KFOS donirao 100 hiljada PCR testova za Kosovo
Ljuan Šljaku i Armend Zemaj (Foto Kim)

Testovi će, kako je na konferencijji za štampu rekao Armend Zemaj, biti dostupni svim građanima Kosova, pa je deo distribuiran i u Gračanicu.

“Što se tiče testiranja, osnažili smo naše kapacitete Nacionalnog instituta za javno zdraljve potrebnom opremom, jedan deo je poklonjen Gračanici. Biće testiranja svugde, bez obzira na mesto, selo ili nacionalnost”, kazao je Zemaj.

Fondacija Soroš je prošlog meseca najavila donaciju od 1,5 miliona dolara radi nabavke ovih testova. Novopristiglim testovima biće udvostručeno testiranje pacijenata, rekao je Zemaj.

“Verujemo da je ova pomoć značajna kako za nas, tako i za profesionalne stručnjake kako bi zajedničkim snagama učinili sve da zaštitimo stanovništvo. Zahvaljujem gospodinu Ljuanu koji nas obavezuje kao instituciju da nastavimo da radimo ali i da se pripremimo za sledeću fazu pandemije. To je veliki doprinos za sve nas kako bi bili sigurni u vezi sa daljim pripremama i upravljanu pandemijskom situacijom”.

Kosovska fondacija za otvoreno društvo je, kaže Ljuan Šljaku, ove godine udvostručila podršku Kosovu.

“Pandemija je uticala na nas da radimo što više i da pružimo donacije, a jedna od njih je i ova današnja donacija, zahvaljujući pomoći Džordža Soroša koji je ovim humanitarnim gestom pomogao. Nadamo se da ćemo smanjiti ovu celokupnu situaciju protiv koje se borimo. Ovo je urgentno stanje i nemamo mnogo vremena za birokratiju”, rekao je direktor KFOS-a Ljuan Šljaku.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji na Kosovu, ministar zdravlja je kazao da se zdravstvene institutijce trude da što pravilnije upravljaju njome. “Najvažnije mere i dalje su fizička distance, nošenje maske i održavanje lične higijene. Imamo stabilnu situaciju i važno je da se pridržavamo kako da ne bi ponovo imali promene mera”.

Poslednjih dana broj zaraženih na Kosovu ne prelazi stotinu zaraženih, a broj smrtnih slučajeva je u opadanju.Ostale vesti

U Srbiji potvrđeno 1.328 novozaraženih
U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeležen rekordan broj novih slučajeva koronavirusa 1.328. Preminulo je pet osoba, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 28.10.2020
Na Kosovu 281 novi slučaj koronavirusa
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu, registrovan je još 281 novi slučaj zaraze koronavirusom. Preminula četiri lica.
  • 28.10.2020
Zemaj najavio pooštravanje mera u borbi protiv kovida-19
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je skoro pooštravanje mera za sprečavanje širenja infekcije koronavirusom.
  • 27.10.2020
U Srbiji koronavirusom zaražene 1.053 osobe
U poslednja 24 sata koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.053 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 5 pacijenata.
  • 27.10.2020
Na Kosovu tri smrtna slučaja, 197 novoobolelih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu, koronavirus je registrovan kod još 197 lica. Preminule tri osobe.
  • 27.10.2020
Na Kosovu 205 novoobolelih
Na Kosovu je prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta, koronavirus registrovan kod  još 205 osoba. Potvrđena tri smrtna slučaja.
  • 26.10.2020