Vesti
Zdravlje

KBC Kosovska Mitrovica izašao iz kovid sistema

Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici od danas je ponovo u nekovid sistemu, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, v. d. direktora ove zdravstvene ustanove dr Zlatan Elek.
KBC Kosovska Mitrovica izašao iz kovid sistema
KBC Kosovska Mitrovica (Foto Radio Kontakt plus)

Prema njegovim rečima, u toku današnjeg dana pacijenti sa fizijatrije prebačeni su na Interno, odnosno matično odeljenje.

„Puštena je konorarna jedinica - odeljenje A, B i C, a kožno odeljenje je prebačeno iz Doma zdravlja u bolnicu internističkog bloka“, navodi dr Elek.

U KBC-u trenutno je hospitalizovano 11 kovid pozitivnih pacijenata i oni se nalaze na infektivnom i grudnom odeljenju.

„Tamo ima sasvim dovoljno kapaciteta i mi već od ponedeljka krećemo sa rekonstrukcijom bolnice“, najavljuje dr Elek.

Ocenjuje da je epidemijska situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji izuzetno stabilna i u padu u odnosu na protekli mesec.

Dodaje da je preuranjeno da se priča o tome da se pandemiji nazire kraj, ali istovremeno ne očekuje ozbiljne nalete kao što je to bio slučaj sa prošlom i pretprošlom godinom.

Ipak, građanima savetuje da se i dalje pridržavaju protivepidemijskih mera i da se vakcinišu.

„Pokazalo se da je vakcina dala rezultate. To je onaj apel koji je uvek bio sa moje strane“, ističe dr Elek.

Istovremeno ukazuje da treba da povedemo računa o svom zdravlju, naročito o postkovid komplikacijama.

„Ako bilo šta primetimo, da se javimo nadležnom specijalisti za određenu oblast. Pre svega mislim na inernističke, neurološke, hirurške bolesnike itd.“, poručuje dr Elek.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji još jedna osoba je preminula od posledica kovida, dok su zabeležena tri nova slučaja infekcije.

Trenutno je aktivno 37 slučajeva.Ostale vesti

Na Kosovu 780 slučajeva zaraze koronavirusom
U većinski albanskim sredinama na Kosovu je od 2.279 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 780 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 11.08.2022
Više od 7.000 novozaraženih, preminulo 14 osoba u Srbiji

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je još 14 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 16.394, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

  • 10.08.2022
Novih 18 slučajeva zaraze u srpskim sredinama
Tokom prethodnog dana, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji testirano je 58 uzoraka od čega je registrovano 18 novih slučajeva korona virusa, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 10.08.2022
Kosovo: Više od hiljadu novoobolelih

U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 3.550 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 1.197 slučajeva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

  • 10.08.2022
Tiodorović: Maske, možda, opet obavezne
Ukoliko broj zaraženih koronom nastavi da raste, a bolnice počnu da se pune, možda će ponovo morati da bude uvedena obaveza nošenja maski u školama, ocenio je srpski epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.
  • 10.08.2022
Kovid: Na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 10 osoba

Na Kosovu su registrovana 952 slučaja zaraze koronavirusom, navodi se u najnovijem izveštaju Ministarstva zdravlja Kosova. Dve osobe su izgubile život od poseldica ove bolesti.

  • 09.08.2022