Vesti
Zdravlje

Još troje obolelih u Gračanici

Tokom proteklog vikenda registrovano još troje novoobolelih od kovida 19, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica.
Još troje obolelih u Gračanici
Bolnica u Lapljem Selu (Foto Kim)

Uz podsećanje da su na snazi nove anti-kovid mere, Krizni štab je još jednom pozvao na njihovo poštovanje i odgovornost svakog pojedinca.

Odeljenje Inspekcije opštine Gračanica apeluje na poštovanje donetih mera zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

„Masovna okupljanja bez poštovanja preventivnih mera, neodgovorno ponašanje i nenošenje maski, pored ugrožavanja sopstvenog zdravlja, zdravlja drugih ljudi i nepoštovanja zakona je takođe nepoštovanje i zdravstvenih radnika koji trpe najveći teret u borbi protiv kovida zajedno sa inspekcijom i policijom ( biće izricane kazne na licu mesta fizičkim i pravnim licima)“, navodi se u saopštenju odeljenja inspekcije.

U najnovijoj odluci Vlade Kosova, u tački koja se odnosi na zaštitu na radu, za sve zaposlene u javnim institucijama, kao i zaposlene u javnim preduzećima u vladinoj i opštinskoj nadležnosti neophodan je dokaz o vakcinaciji sa dve doze.

"Za sve one koji su se vakcinisali jednom dozom neophodan je i negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ali samo uz dokaz da je osoba vakcinu primili u poslednje četiri sedmice, takođe, moguće je priložiti i potvrdu o preležanom kovidu, tj. pozitivan PCR test ne ranije od 21-nog dana i ne stariji od 180 dana", podsećaju iz Opštine Gračanica na najnovije antikovid mere Vlade Kosova.

Iste mere odnose se kako na kupce tako i na zaposlene u tržnim centrima kao i za zaposlene u svim javnim i privatnim preduzećima koje radi sa strankama, dodaju.

Kretanje je i dalje ograničeno od ponoći do 5 ujutru, osim u hitnim slučajevima.Ostale vesti

U Srbiji još 960 novoobolelih
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji nisu zabileženi smrtni slučaji, pa je ukupan broj žrtava 16,126, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 01.07.2022
U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 01.07.2022
Na Kosovu 167 osoba zaraženo koronavirusom
Od 563 testirana, 167 građana je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.
  • 01.07.2022
SZO očekuje visoke nivoe koronavirusa ovog leta u Evropi
Svetska zdravstvena organizacija očekuje „visoke nivoe“ kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.
  • 01.07.2022
EU priznaje kosovske sertifikate o vakcinaciji protiv koronavirusa

Evropska unija saopštila je da će od danas prihvatiti sertifikate o vakcinaciji, testiranju i lečenju, koje izdaju kosovske institucije za koronavirus.

  • 30.06.2022
Još 149 novih slučajeva koronavirus na Kosovu, u Srbiji 921

Prema najnovijim podacima, na Kosovu je na koronavirus testirano 786, a infekcija je potvrđena kod 149 lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U Srbiji je registrovan 921 novi slučaj zaraze.

  • 30.06.2022