Vesti
Zdravlje

Još tri pozitivna nalaza na koronavirus u srpskim sredinama

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu, danas su registrovana tri nova slučaja pozitivna na virus korona, tako da je ukupan broj inficiranih sada 36, od čega je sa severa 35, saopštio je specijalista epidemiologije, dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.
Još tri pozitivna nalaza na koronavirus u srpskim sredinama
Ilustracija (Foto pixabay.com)

U Kosovskoj Mitrovici registrovana su dva nova slučaja i sada je ukupno 20 inficiranih u ovoj opštini.

U Zvečanu je registrovan jedan novi slučaj, gde je trenutno u ovoj opštini zaraženo 10 lica.

"Danas je uzorkovano 30 lica, sumnjivih na korona virus", kazao je dr Antonijević.

Antonijević je dodao do je sada na analizu poslato 238 sumnjivih uzoraka, od toga 23 uzorka su juče testirana, od kojih su tri pozitivna na koronavirus.

Miljana Nikolić, direktorka Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, kaže da se pacijenti bez simptoma upućuju u karantin u Studentskom centru u Mitrovici.

"Kod onih kod kojih se utvrdi da treba da budu na infektivnom odeljenju, oni se zadržavaju ovde. ‘Korona dom’ je pod nadzorom 24h, uz vizite lekara i medicinskog osoblja. U ’Korona domu’ trenutno se nalazi 19 pacijenata. Dva lica imaju blago povišenu temperaturu, dok su ostali bez simptoma”, kazala je Nikolić.

Za sada, kada su u pitanju zdravstveni radnici, Nikolić nema podatke o broju zaraženih koronavirusom, ali dodaje da će ih sigurno biti s obzirom na to kojim se poslom bave, iako se svi trude da budu maksimalno zaštićeni.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, ponovio je da građani nisu u potpunosti shvatili ozbiljnost situacije, budući da je na ulicama i dalje primetan veliki broj ljudi.

Apelovao je na građane da budu disciplinovani, da se pridržavaju propisanih mera i zamolio ih još jedanput da ostanu kod kuće.

Spirić je kazao da su stigli lekovi koji su neophodni pacijentima na Infektivnom odeljenju KBC-a Kosovska Mitrovica, te dodao da je zdravstveni sistem stabilan.

"U ovoj godini gradi se osam stambenih jedinica u Mitrovici, ali su radovi manjeg obima zbog situacije sa korona virusom", kaže Spirić.

Pozvao je mlade da se prijave za volontiranje, kako bi se pomoglo starijim i najugroženijim sugrađanima.

Spirić je kazao da su juče u mitrovičkom KBC došli epidemiolog i infektolog sa Prištinskog univerziteta, kako bi pomogli zdravstvenom osoblju u borbi protiv pandemijeOstale vesti

Na Kosovu preminule tri osobe, 48 novozaraženih
Na Kosovu je koronavirusom zaraženo još 48 lica, preminule su tri osobe, ukupan broj žrtava iznosi 625.
  • 28.09.2020
U Srbiji 30 novih slučajeva, preminula jedna osoba
U Srbiji je prema poslednjim podacima zaraženo 30 lica, preminula je jedan osoba od posledica koronavirusa, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 28.09.2020
U Srbiji preminula jedna osoba, 72 nova slučaja
U Srbiji prema poslednjim podacima od kovida-19 preminula još je jedna osoba. Potvrđena su 72 nova slučaja zaraze.
  • 27.09.2020
Na Kosovu 47 novih slučajeva
Na Kosovu je koronavirusom zaraženo još 47 lica, ukupno 15.472 slučaja infekcije. Premunule su tri osobe.
  • 27.09.2020
Na Kosovu preminule dve osobe, 46 novoinficiranih
U poslednja 24 časa na Kosovu su od posledica infekcije koronavirusom preminule dve osobe. Registrovano je 46 novih slučajeva zaraze, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 26.09.2020
U Srbiji koronavirusom zaražene još 74 osobe
Prema najnovijim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 74 osobe, a u poslednja 24 sata nije bilo preminulih.
  • 26.09.2020