Vesti
Zdravlje

Još tri pozitivna nalaza na koronavirus u srpskim sredinama

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu, danas su registrovana tri nova slučaja pozitivna na virus korona, tako da je ukupan broj inficiranih sada 36, od čega je sa severa 35, saopštio je specijalista epidemiologije, dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.
Još tri pozitivna nalaza na koronavirus u srpskim sredinama
Ilustracija (Foto pixabay.com)

U Kosovskoj Mitrovici registrovana su dva nova slučaja i sada je ukupno 20 inficiranih u ovoj opštini.

U Zvečanu je registrovan jedan novi slučaj, gde je trenutno u ovoj opštini zaraženo 10 lica.

"Danas je uzorkovano 30 lica, sumnjivih na korona virus", kazao je dr Antonijević.

Antonijević je dodao do je sada na analizu poslato 238 sumnjivih uzoraka, od toga 23 uzorka su juče testirana, od kojih su tri pozitivna na koronavirus.

Miljana Nikolić, direktorka Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, kaže da se pacijenti bez simptoma upućuju u karantin u Studentskom centru u Mitrovici.

"Kod onih kod kojih se utvrdi da treba da budu na infektivnom odeljenju, oni se zadržavaju ovde. ‘Korona dom’ je pod nadzorom 24h, uz vizite lekara i medicinskog osoblja. U ’Korona domu’ trenutno se nalazi 19 pacijenata. Dva lica imaju blago povišenu temperaturu, dok su ostali bez simptoma”, kazala je Nikolić.

Za sada, kada su u pitanju zdravstveni radnici, Nikolić nema podatke o broju zaraženih koronavirusom, ali dodaje da će ih sigurno biti s obzirom na to kojim se poslom bave, iako se svi trude da budu maksimalno zaštićeni.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, ponovio je da građani nisu u potpunosti shvatili ozbiljnost situacije, budući da je na ulicama i dalje primetan veliki broj ljudi.

Apelovao je na građane da budu disciplinovani, da se pridržavaju propisanih mera i zamolio ih još jedanput da ostanu kod kuće.

Spirić je kazao da su stigli lekovi koji su neophodni pacijentima na Infektivnom odeljenju KBC-a Kosovska Mitrovica, te dodao da je zdravstveni sistem stabilan.

"U ovoj godini gradi se osam stambenih jedinica u Mitrovici, ali su radovi manjeg obima zbog situacije sa korona virusom", kaže Spirić.

Pozvao je mlade da se prijave za volontiranje, kako bi se pomoglo starijim i najugroženijim sugrađanima.

Spirić je kazao da su juče u mitrovičkom KBC došli epidemiolog i infektolog sa Prištinskog univerziteta, kako bi pomogli zdravstvenom osoblju u borbi protiv pandemijeOstale vesti

Sever Kosova i danas bez novoobolelih
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan pozitivan slučaj na virus korona. Takođe, nema ni izlečenih i preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 31.05.2020
Još šest pacijenata obolelo od Kovida 19
Danas je na Kosovu registrovano još šest novih slučajeva koronavirusa, čime je broj obolelih pacijenata dostigao 1070.
  • 30.05.2020
U Srbiji registrovano 27 obolelih od Kovida 19
Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 27 novoinficiranih od Kovida 19. Danas nema žrtava ovog virusa.
  • 30.05.2020
Nema novoobolelih na severu Kosova
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan pozitivan slučaj na virus korona. Nema ni izlečenih i preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 30.05.2020
Preuranjena dozvola za ekskurzije i nastavu u prirodi
Odluka Ministarstva prosvete Srbije da dozvoli izvođenje ranije planiranih ekskurzija i nastave u prirodi od 1. juna je malo preuranjena, smatra epidemiolog Zoran Radovanović.
  • 30.05.2020
Na Kosovu 12 novih slučajeva zaraze
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je potvrđeno još 12 slučajeva zaraze koronavirusom. 
  • 29.05.2020