Vesti
Zdravlje

Još dva slučaja virusa na severu Kosova

Na severu Kosova, zabeležena su još dva pozitivna slučaja na virus korona i to u opštinama Zubin Potok i Leposavić, saopštio je specijalista epidemiologije, dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.
Još dva slučaja virusa na severu Kosova
Sa pres konferencije (Foto Kontakt plus)

Od juče poslatih 29 uzoraka, dva su pozitivna.

Inficiran je jedan muškarac iz Zubinog Potoka i jedna žena iz Leposavića.

U srpskim sredinama, uključujući i današnja dva pozitivna nalaza, ukupno je 38 inficiranih.

Od toga, 20 u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu 10, u Leposaviću četiri (od kojih je jedan pacijent preminuo), u Zubinom Potoku 3 i na centralnom Kosovu jedan.

„Jedan pacijent iz Leposavića upućen je u KC Niš, drugi se nalazi u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici, a treći pacijent je danas prebačen na Infektivno odeljenje u Kosovskoj Mitrovici“, precizirala je upravnica Doma zdravlja u Leposaviću, Ljiljana Vukadinović.

Danas je uzorkovano još 38 briseva.

Dr Antonijević je izrazio nadu da će uskoro moći da šalju 50 do 60 uzoraka dnevno na testiranje.

Do sada je Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica poslao 266 uzoraka sumnjivih na Covid-19, dok se čeka potvrda za broj inficiranih lekara i medicinskog osoblja, istaknuto je na konferenciji za medije.

Dr Antonijević je dodao da je trenutno inficiranih osam zdravstvenih radnika, jedan iz Zavoda za javno zdravlje, a ostali su radnici Zdravstvenog centra i svi su iskljucceni s posla, lecce se i njihovo stanje se prati.

Predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, istakao je da je jedan pacijent iz Kosovske Mitrovice, koji je bio na lečenju u KCS u Beogradu, otpušten i nalazi se u kućnoj izolaciji od 28 dana.

Spirić je ukazao da je Mitrovica mali grad, te da svakog trenutka može postati žarište.

Podsetio je da su juče stigli profesori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kako bi pomogli lekarima Kliničko-bolničkog centra u ovom gradu.

„Naša politika je isključivo zasnovana na suzbijanju Covid-19. Prioritet nam je da sačuvamo zdravlje svakog čoveka“, poručuje.

Upravnica Doma zdravlja u Leposaviću, dr Ljiljana Vukadinović, podsetila je da je ove nedelje otvorena Covid-ambulanta u tom mestu, koja radi 24 sata dnevno.

Dodala je da se svi građani sa simptomima koji ukazuju na virus korona, mogu javiti i na sledeći broj: 028 83 135.Ostale vesti

U srpskim sredinama zaraženo još šestoro pacijenata
Prema najnovijim podacima Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinma na Kosovu zabeleženo je još šest novih slučajeva koronavirusa. Tri lica su se oporavila.
  • 18.09.2020
Gračanica: Još jedno lice pozitivno na kovid-19
Prema najnovijim podacima Kriznog štaba, na teritoriji opštine Gračanica registrovan je još jedan pacijent kod koga je potvrđena infekcija kovid 19.
  • 18.09.2020
Uputstvo za one koji od sutra posle 18:00 ulaze u Srbiju
Vlada Srbije objavila je detaljno uputstvo, koje je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, o tome šta treba da rade putnici koji u Srbiju ulaze sutra posle 18 sati.
  • 17.09.2020
U Srbiji preminule dve osobe, 82 novozaražena
U Srbiji je prema poslednjim podacima koronavirus zabeležen kod 82 osobe. Preminula su dva lica.
  • 17.09.2020
Na Kosovu preminule tri osobe, 43 nova slučaja
Na Kosovu su od posledica zaraze koronavirusom preminula još tri lica, pa je ukupan broj žrtava povećan na 607, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. Potvrđena su 43 nova slučaja zaraze.
  • 17.09.2020
Na Kosovu 76 novozaraženih
Na Kosovu je prema poslednjim podacima koronavirus potvrđen kod 76 osoba, preminula su tri lica.
  • 16.09.2020