Vesti
Zdravlje

Još dva slučaja koronavirusa u srpskim sredinama

Epidemiolog dr Aleksandar Antonijeveić potvrdio je Štabu za vanredne situacije da su dve osobe sa severa Kosova, jedna iz Kosovske Mitrovice, a druga iz Leposavića, zaražene su novim koronavirusom.
Još dva slučaja koronavirusa u srpskim sredinama
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Pacijenti sa severa Kosova su dobrog opšteg stanja

Pacijenti iz Kosovske Mitrovice i Leposavića, kod kojih je dijagnostifikovan koronavirus, su dobrog opšteg stanja, potvrdio je jutros epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u KBC Kosovska Mitrovica dr Aleksandar Antonijević.

On ističe da oba pacijenta imaju pneumoniju i da su jutros transportovani u Klinički centar u Nišu.

Pacijenti sa severa Kosova, prema preporuci Vlade Republike Srbije, kod kojih je dijagnostifikovan korona virus, biće poslati na lečenje u jednom od Kliničkih centara u Srbiji – Nišu, Kragujevcu, Beogradu ili Novom Sadu, gde se vrši trijaža.

Dr Antonijević dodaje da se tokom dana očekuju rezultati preostala tri uzorka iz Pasjana kod Gnjilana, Gračanice i Kosovske Mitrovice, koji su juče poslati u referentnu laboratoriju Instituta Torlak u Beogradu.

Takođe, kako navodi, očekuju se i preporuke Ministarstva zdravlja Republike Srbije o masovnom testiranju na Kovid-19.


Rezultati četiri uzorka, koji su se čekali, da pismenim putem stignu sa Instituta “Torlak“ u Kosovsku Mitrovicu, stigli su sinoć.

U međuvremenu,  tri nova uzorka sa severa Kosova poslata na analizu gore pomenutoj referentnoj laboratoriji u Beogradu.

Reč je o pacijentima iz Gračanice, Pasjana i Kosovske Mitrovice, kazala je ranije na konferenciji za medije načelnica Infektivnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica dr Danica Radomirović i dodala da će po preporuci Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut, lista uzoraka biti proširena na sve pacijente sa febrilnim stanjima, tako da će svaki pacijent sa povišenom temperaturom ili upalom pluća biti hospitalizovan.

U srpskim sredinama registrovana su tri slučaja zaraze koronavirusom. Rezultati četiri uzorka, koji su se čekali, da pismenim putem stignu sa Instituta “Torlak“ u Kosovsku Mitrovicu, stigli su sinoć.Ostale vesti

Na Kosovu 36 novih slučajeva koronavirusa

Nacionalni institut za javno zdravlje večeras je saopštio da je koronavirus potvrđen kod još 36 osoba. Ukupan broj obolelih iznosi 1.194.

  • 06.06.2020
U Srbiji preminula još jedna osoba, 74 novoobolelih
U Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 248.
  • 06.06.2020
Na severu Kosova bez novoobolelih
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan novooboleli od Kovida-19. Nema ni izlečenih i preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 06.06.2020
Na Kosovu 11 novih slučajeva Kovida-19
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta na Kosovu je koronavirusom zaraženo 11 lica, što ukupan broj obolelih od koronavirusa čini 1.158.
  • 05.06.2020
Srbija: 96 zaraženih koronavirusom, 1 osoba preminula
U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 96 zaraženih koronavirusom, što ukupan broj inficiranih čini  11.667 lica.
  • 05.06.2020
Sever Kosova: Bez novoobolelih
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan novooboleli od Kovid-19.
  • 05.06.2020