Vesti
Zdravlje

Još dva slučaja koronavirusa u srpskim sredinama

Epidemiolog dr Aleksandar Antonijeveić potvrdio je Štabu za vanredne situacije da su dve osobe sa severa Kosova, jedna iz Kosovske Mitrovice, a druga iz Leposavića, zaražene su novim koronavirusom.
Još dva slučaja koronavirusa u srpskim sredinama
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Pacijenti sa severa Kosova su dobrog opšteg stanja

Pacijenti iz Kosovske Mitrovice i Leposavića, kod kojih je dijagnostifikovan koronavirus, su dobrog opšteg stanja, potvrdio je jutros epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u KBC Kosovska Mitrovica dr Aleksandar Antonijević.

On ističe da oba pacijenta imaju pneumoniju i da su jutros transportovani u Klinički centar u Nišu.

Pacijenti sa severa Kosova, prema preporuci Vlade Republike Srbije, kod kojih je dijagnostifikovan korona virus, biće poslati na lečenje u jednom od Kliničkih centara u Srbiji – Nišu, Kragujevcu, Beogradu ili Novom Sadu, gde se vrši trijaža.

Dr Antonijević dodaje da se tokom dana očekuju rezultati preostala tri uzorka iz Pasjana kod Gnjilana, Gračanice i Kosovske Mitrovice, koji su juče poslati u referentnu laboratoriju Instituta Torlak u Beogradu.

Takođe, kako navodi, očekuju se i preporuke Ministarstva zdravlja Republike Srbije o masovnom testiranju na Kovid-19.


Rezultati četiri uzorka, koji su se čekali, da pismenim putem stignu sa Instituta “Torlak“ u Kosovsku Mitrovicu, stigli su sinoć.

U međuvremenu,  tri nova uzorka sa severa Kosova poslata na analizu gore pomenutoj referentnoj laboratoriji u Beogradu.

Reč je o pacijentima iz Gračanice, Pasjana i Kosovske Mitrovice, kazala je ranije na konferenciji za medije načelnica Infektivnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica dr Danica Radomirović i dodala da će po preporuci Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut, lista uzoraka biti proširena na sve pacijente sa febrilnim stanjima, tako da će svaki pacijent sa povišenom temperaturom ili upalom pluća biti hospitalizovan.

U srpskim sredinama registrovana su tri slučaja zaraze koronavirusom. Rezultati četiri uzorka, koji su se čekali, da pismenim putem stignu sa Instituta “Torlak“ u Kosovsku Mitrovicu, stigli su sinoć.Ostale vesti

Privatne laboratorije blokirane zahtevima građana za testiranje
Stotine građana ovog utorka preplavilo je privatne laboratorije na Kosovu, kako bi se testirali na kovid-19.
  • 11.08.2020
U Srbiji preminulo 6 pacijenata, 235 novoobolelih
Prema najnovijim podacima u Srbiji je preminulo još 6 pacijenata od posledica infekcije koronavirusom. Zaraženo je još 235 osoba, podaci su sa sajta covid19.rs.
  • 11.08.2020
Na Kosovu još 171 novi slučaj koronavirusa
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta zdravlja na Kosovu kornavirusom inficirana je 171 osoba. Preminulo je još 13 pacijenata.
  • 11.08.2020
Rusija registrovala prvu vakcinu protiv Kovida-19
Ruski predsednik, Vladimir Putin, saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svetu vakcina protiv Kovida-19.
  • 11.08.2020
Kurti: Moguća humanitarna katastrofa
Bivši kosovski premijer i predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je ambasadore u Prištini da njihove zemlje pomognu kosovskom zdravstvu, jer će, kako kaže, od jeseni imati humanitarnu katastrofu.
  • 10.08.2020
Preminulo još 14 pacijenata na Kosovu
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je još 14 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 341.
  • 10.08.2020