Vesti
Zdravlje

Još 6 uzoraka sa severa upućeno na “Torlak”

Nadležni iz Kliničko bolničkog centra (KBC) u Severnoj Mitrovici danas su u Institut “Torlak” u Beogradu poslali šest uzoraka osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom.
Još 6 uzoraka sa severa upućeno na “Torlak”
Aleksandar Antonijević (Foto Kossev)

Od ovih šest osoba, dve su smešte na infektivnom odeljenju KBC, a ostali su u kućnoj izolaciji jer trenutno ne zahtevaju hospitalizaciju, kaže za Kosovo Onlajn epidemiolog dr Aleksandar Antonijević.

Očekuju se rezultati iz Torlaka za još četiri osobe, kaže on.

“Nove rezultate još nismo dobili, očekujemo jedan rezultat od petka i tri rezultata od subote. Istražuju se kontakti, skoro 90 odsto kontakta smo obradili, uzorkovali smo sve pacijente koji su imali simptome na koronavirus, uzorkovali smo i šest novih pacijenata i uzorci će biti prosleđeni Institutu Torlak u Beogradu”, naveo je Antonijević.

Iz KBC su i danas ponovili da je sigurno da će se nakon otkrivanja prvih slučajeva zaraze, broj zaraženih na severu Kosova i povećati.

Pojašnjavaju da je izvesno da je do širenja zaraze došlo na okupljanjima, venčanjima, kojima je, uprkos zabrani okupljanja, pre nesto više od dve sedmice prisustvovalo više od 300 zvanica. Nadležni u KBC navode da prate sve kontakte zaraženih i da ih testiraju.

U srpskim sredinama na Kosovu za sada su zabeležena tri slučaja zaraze koronavirusom.Ostale vesti

Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni
Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni.
  • 15.01.2021
U Srbiji preminula još 21 osoba
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovan 1.751 novi slučaj koronavirusa, a preminula je 21 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 15.01.2021
Na Kosovu preminulo sedam osoba, 296 novozaraženih
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je preminulo sedam osoba od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.399, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 15.01.2021
Kosovska Vlada ublažila mere
Kosovska vlada odobrila je nove, relaksiranije epidemiološke mere. U opštinama koje pripadaju žutoj i zelenoj zoni rizika, radno vreme privrednika je od 5 sati ujutru do 22:00 časa uveče.
  • 15.01.2021
U srpskim sredinama na Kosovu devet novozaraženih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je iz izolacije izašlo 25 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 15.01.2021
Priština: SZO i nemačka vlada donirale opremu KBC-u
Svetska zdravstvena organizacija je u saradnji sa nemačkom vladom donirala Kliničko-univerzitetskom centru u Prištini medicinsku opremu u vrednosti 2.17 miliona evra. Na ceremoniji formalne primopredaje vredne pomoći nije bilo prevoda na srpski jezik.
  • 14.01.2021