Vesti
Zdravlje

Izolovani svi koji su bili u kontaktu sa zaraženom

Dvadesetak osoba, među njima 13 zaposlenih u KBC-u Priština, koje su bile u kontaktu sa zaraženom ženom iz Dobrotina su u samoizolaciji i oni će biti testirani, kazao je direktor Kliničko bolničkog centra Priština Bratislav Lazić.
Izolovani svi koji su bili u kontaktu sa zaraženom
Sa konferencije u Gračanici (Foto Kim)

Među izolovanima su i članovi porodice pacijentkinje, kazao je Lazić i dodao da se još utvrđuje sa kim je ona još bila u kontaktu.

"Bez obzira što imamo prvi slučaj koji se pojavio u našoj zajednici, moram da istaknem da je naša epidemiološka situacija dobra, da je stabilna. Mi smo, na osnovu određenih kliničkih simptoma, odmah nakon prijema u zdravstvenu ustanovu, pacijentkinju tretirali kao da ona već jeste potvrđena, kao neko ko je oboleo od Kovida 19. Svi oni koji su bili u kontaktu sa njom su bili pod merama zaštite. Na taj način se odvijao i transport do KBC Niš i mi smatramo da smo na taj način sprečili dalje širenje na zaposlene u zdravstvenim ustanovama i šire stanovništvo", kazao je Lazić.

Kako je utvrđeno, pacijentkinja je pre dvadesetak dana boravila u Čačku. Kako je kazao Lazić, iz porodice nisu dobijali pravovremene informacije. Ona je pre nego što je 24. marta transportovana u KBC Niš bila samo jedan dan u KBC-u u Gračanici na lečenju, gde su je tretirali kao obolelu od ovog virusa. Svi koji su sa njom bili u kontaktu su bili pod zaštitnom opremom, kazao je Lazić.

Infektolog dr Boban Stolić će je kazao da će uskoro biti formirano Infektivno odeljenje gde će biti smešteni svi koji su eventualno zaraženi koronavirusom.

Dr Bratislav Lazić je, međutim, izbegao da odgovori na pitanje gde će biti smešteno to odeljenje.

Istovremeno, on je potvrdio da KBC Priština sa sedištem u Gračanici raspolaže sa samo dva respiratora, od kojih je jedan namenjen za hronične pacijente, a jedan za obolele od kovida 19. On je naglasio da će oni biti prevezeni u kliničke centre u Srbiji radi lečenja.

Na pitanje novinara zašto na posao ne dolaze pojedini lekari, pre svega načelnici nekih odeljenja, kao npr. dr načelnica kardiologije Snežana Lazić, zatim načelnik odeljenja hipertenzije Vlada Perić, načelnica Internog odeljenja Slavica Pajović i načelnik neurologije Vekoslav Mitrović, direktor Lazić je objasnio da svi zaposleni u KBC dolaze na osnovu rasporeda koji je utvrđen sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

Novinare je zanimalo i čemu služe kol centri koje su formirale zdravstvene ustanove. Na to pitanje je odgovor dao dr Boban Stolić. On je objasnio da se svim pacijetnima koji se jave uzimaju podaci i da se na osnovu toga tretiraju. Stolić je kazao i da ova ustanova raspolaže sa dovoljno testova za analizu pacijenata za koje se sumnja da boluju od kovida 19 i da će u narednom periodu biti dopremljeno još testova.

Predsesdnik Opštine Gračanica Srđan Popović je naveo da meštani postupaju u skladu sa preporukama Vlade Kosova o zabrani kretanja i u tom smislu je istakao dobru saradnju sa policijom.

Međutim, Popović je upozorio meštane da ukoliko se ne budu pridržavali najavljenih mera, da će policija reagovati.

Osvrnuo se i na povećanje cena u marketima u Gračanici. Kazao je da je inspekcijska služba upoznata sa tim i da će takođe reagovati, te "da će biti kažnjavani svi koji budu povećavali cene proizvoda".

Celokupnu konferenciju za štampu možete pogledati ovde. Ostale vesti

U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020
Bez podataka o novoobolelima u srpskim sredinama

Konferencija Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica, koja je zakazana za danas u 11 časova, otkazana je jer rezultati poslednjih uzetih uzoraka još uvek nisu stigli.

  • 05.08.2020
Preminulo 7 pacijenata, 287 novozaraženih u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđeno novih 287 slučajeva koronavirusa. Preminulo je sedam osoba. Na respiratoru 143 osobe.

  • 04.08.2020
Na Kosovu zaraženo još 225 lica, preminulo 13 pacijenata
U poslednja 24 sata na Kosovu testirano je ukupno 477 uzoraka od kojih je 225 pozitivnih slučajeva. Trinaest lica je preminulo.
  • 04.08.2020
Privatne zdravstvene ustanove traže dozvolu za obavljanje testova

Oko 100 privatnih zdravstvenih ustanova širom Kosova, zatražilo je dozvolu za obavljanje testiranja na Kovid-19. Tokom ove nedelje očekuje se da će prijave pregledati Komisija za licenciranje privatnih zdravstvenih ustanova koja će odlučiti da li ispunjavaju potrebne uslove, prenosi Koha.

  • 03.08.2020