Vesti
Zdravlje

Istekao rok za 133.000 vakcina, povučene iz upotrebe

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, saopštio je da su 133.234 vakcine Astra-Zeneke, koje su bile deo donacije Norveške, a kojima je istekao rok krajem avgusta, u sredu uklonjene iz upotrebe.
Istekao rok za 133.000 vakcina, povučene iz upotrebe
Ilustracija (Foto Kim)

Vitia je na konferenciiji za novinare rekao da je istek njihovog roka davno najavljen, iako je, kaže, bilo dezinformacija o tome.

„Danas su povučene iz upotrebe 133.234 vakcine kompanije Astra-Zeneka koje su bile deo donacije iz Norveške, kojima je istekao rok. Ministarstvo zdravlja, od početka je najavljivalo da im je rok do 31. avgusta ove godine. Uprkos tome, bilo je dosta dezinformacija, uključujući i poslanike u Skupštini Kosova, o roku upotrebe ovih vakcina. To je značajno smanjilo interesovanje građana za primanje ove vakcine, do tačke odbijanja da ih prime. Nismo u mogućnosti da izaberemo vakcinu. Veliki broj zemalja u regionu nije imao priliku da bira i bio je vakcinisan vakcinama koje nisu sertifikovane od strane EMA i FDA. Za nas je davanje vakcina prioritet, pa smo ostali beskompromisni u tom pogledu i bićemo u budućnosti“, rekao je Vitia.

On je dodao da vakcina ima dovoljno i da neće dozvoliti da u zalihama ne bude vakcina.

„Imamo dovoljno vakcina i ni u jednom trenutku nećemo dozvoliti da ih ne bude u našim zalihama. Krajem ove ili početkom sledeće nedelje dobićemo 150.000 vakcina iz Nemačke, a nedelju dana kasnije još 100.000 iz Italije. Ove vakcine su takođe Astra-Zeneka sa rokom do novembra ove godine, ali takođe očekujemo da će preostale Fajzer vakcine stići početkom sledeće nedelje putem COVAX-a kao donacija SAD-a od 500.000 doza i preko 200.000 doza na osnovu bilateralnih ugovora sa kompanijom Fajzer, a koje nastavljaju da dolaze početkom svake nedelje”, rekao je Vitia.

Prema njegovim rečima, od sledeće nedelje vakcinacija će se vršiti i vikendom.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023