Vesti
Zdravlje

I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’

Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Ilustracija (Foto Pixabay)

"U uzorcima u Srbiji detektovana je podvarijanta omikrona XBB 1.5 (kraken)", rekla je zamenica direktora tog institita Sanja Jeremić.

U Institutu za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo se sada radi sekvenciranje tog podsoja korona virusa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije objavila da je podvarijanta omikrona XBB.1.5 "najprenosivija podvarijanta koja je do sada otkrivena".

Lekare brine što "kraken" nazvan po mitskom čudovištu koje potapa brodove, kako je navedeno, izbegava antitela u ljudskom organizmu, stečena usled prethodnih infekcija korona virusom.Ostale vesti

Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023
Raste broj novozaraženih kovidom-19 na Kosovu

Na Kosovu je tokom jučerašnjeg dana registrovan 31 novi slučaj koronavirusa na osnovu 183 testirana uzorka, podaci su Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

  • 08.02.2023
Na Kosovu 13 novozaraženih od kovida 19

Tokom prethodnog dana, na Kosovu je registrovano još 13 slučajeva korona virusa od 82 testirana uzorka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.

  • 05.02.2023