Vesti
Zdravlje

Hoti: Nema više mesta za bolesne

Premijer Kosova Avdulah Hoti upozorio je na mogućnost vraćanja karantina u sredine sa velikim brojem zaraženih korona virusom, između ostalog i jer je "Klinika za zarazne bolesti pretrpana".
Hoti: Nema više mesta za bolesne
Avdulah Hoti (Foto Kim)

Nakon sastanka posebnog Odbora za prevencije pandemije, Hoti je rekao da se raspravlja o uvođenju karantina tamo gde ima najviše slučajeva.

„Policija će dobiti sva potrebna ovlašćenja. Sve resurse smo stavili u funkciju“, rekao je Hoti.

On naglašava da se ne može dozvoliti da situacija izmakne kontroli.

„Imamo 49 smrtnih slučajeva, Klinika za zarazne bolesti je pretrpana, nema više mesta za bolesne. Na drugim klinikama se postavljaju mesta. Mere su jednostavne, maske, razdaljina i pranje ruku. Dužni smo da ih se pridržavamo“, naglasio je Hoti.

On je upozorio da će preduzeti mere i podneti krivične prijave protiv osoba koje se ne pridržavaju tih mera.

Kosovski premijer je rekao da je trenutno 113 osoba smešteno na Klinici za infektivne bolesti, od toga šest u teškom stanju, kao i da 8 procenata obolelih od kovida-19 čine lekari.

„Situacija je pod krhkom kontrolom i svi bi trebalo da radimo na upravljanju pandemijom. Razgovarali smo o merama koje ćemo preduzeti, počevši od smanjenja broja zaposlenih u institucijama. Zatvorićemo sve sektore u odeljenjima u kojima ima pozitivnih slučajeva. Zaražene ljude treba nadgledati zbog mogućeg širanja infekcije. U opštinama treba aktivirati lokalno rukovodstvo. Sanitarna inspekcija će preduzeti kaznene mere na ulicama, preduzećima i svuda. Inspektori će biti tamo 24 sata i ako ne nosite masku, bićete kažnjeni“, rekao je Hoti, koji nije isključio mogućnost drugog talasa infekcije.

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da je sav potencijal uložen u upravljanje situacijom. Kazao je da je treća faza postepenog otvaranja ekonomije rezultirala povećanjem broja slučajeva.

Zemaj je rekao da je povećanje broj zaraženih posledica neusklađenosti ponašanja sa merama.

„Pripremamo i novu strategiju testiranja. Počećemo masovno testiranje. Ministarstvo sa svim svojim kapacitetima daje sve od sebe kako se ne bi vratili nazad i preduzeli mere“, rekao je Zemaj.

Novčana pomoć za socijalno ugrožene porodice
 
Kosovski premijer Avdulah Hoti saopštio je da je Ministarstvo finansija opredelilo 2 miliona evra pomoći za 15.317 porodica na Kosovu koje nemaju nijednog zaposlenog člana.
 
Hoti je u objavi na društvenoj mreži Tviter napisao da se građani mogu prijaviti narednih dana i pozvao ih da poštuju mere zaštite protiv širenja korona virusa, da nose zaštitne maske i poštuju socijalnu distancu.

 

 

Broj obolelih raste od početka juna

Stanje na Infektivnoj klinici Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini je veoma teško zbog novih slučajeva zaraze korona virusom i kapaciteti klinike su skoro puni, izjavio je za Radio Slobodna Evropa infektolog ovog centra Valjbon Krasnići.

Prema njegovim rečima, do nedelje uveče (28. juna) u ovom centru su hospitalizovana 122 pacijenata pozitivna na kovid-19.

"Njihovo stanje je izuzetno teško, preko 50 pacijenata je na terapiji kiseonikom, njih šest je na intenzivnoj nezi. Većina pacijenata je starije dobi sa propratnim bolestima, ali ima i mlađih", kazao je Krasnići.

Broj obolelih je počeo da raste početkom juna, kada je Kosovo ukinulo mere ograničenog kretanja i počelo sa otvaranjem privrede.

Krajem maja na Infektivnoj klinici je bilo hospitalizovano 10 ljudi, a u nedelju uveče na istoj klinici hospitalizovano je njih 109. Poslednjih 10 dana na Kosovu je registrovano 844 novih slučajeva, a 46 odsto testiranih ljudi bilo je pozitivno.

"Činjenica je da ovako veliki procenat pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih govori o velikom širenju virusa", kazao je Krasnići.

Na Kosovu je do danas zaraženo 2.677 osoba, ozdavilo je 1.425 obolelih, dok je broj aktivnih slučajeva 1.203.Ostale vesti

Još 183 osobe zaražene virusom
Od ukupno 365 uzoraka koliko je testirano danas u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju u Prištini, rezultati su pokazali da su 183 osobe pozitivne na kovid-19. Dva slučaja su registrovana u Gračanici.
  • 07.07.2020
Još 53 pacijenta pozitivna na koronavirus
Rezultati analiza koje su urađene za 61 pacijenta iz srpskih sredina na Kosovu pokazuju da su 53 pozitivna na kovid-19, potvrdio je za RTV Kim epidemiolog dr Aleksandar Antonijević.
  • 07.07.2020
Još 13 osoba preminulo od Kovida 19 u Srbiji
Od posledica korona virusa u Srbiji preminulo još 13 osoba, a 299 je zaraženo u poslednja 24 sata.
  • 07.07.2020
PCR testiranje u Gračanici prijavljeno zdravstvenom inspektoratu
Slučaj PCR testiranja na Kovid-19 u privatnoj laboratoriji “Human” u Gračanici, prijavljen je inspektoratu zdravstva, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kosovskog Ministarstva zdravlja.
  • 07.07.2020
Na Kosovu 195 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje koronavrusom je na Kosovu zaraženo još 195 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 1.678.

  • 07.07.2020
Potvrđena treća žrtva korona virusa danas na Kosovu
Žena (84) iz opštine Kosovo Polje, umrla je od posledica koronavirusa, ali je bolovala i od drugih pridruženih bolesti, saopšteno je iz ove opštine. Žena nije bila medicinski zbrinuta i lečila se kod kuće.
  • 06.07.2020