Vesti
Zdravlje

Hoti: Ako se trend nastavi, vraćamo mere izolacije

Ako se nastavi trend porasta zaraženih kovidom-19 kosovska vlada će biti primorana da vrati mere potpune izolacije, upozorio je premijer Kosova Avdulah Hoti.
Hoti: Ako se trend nastavi, vraćamo mere izolacije
Avdulah Hoti (Foto arhiva Kim)

Hoti je dodajo da će to imati ozbiljne posledice za ekonomiju i porodice.

"Slučajevi kovida-19 su u porastu. Takvim tempom Klinika za zarazne bolesti uskoro će biti blokirana i tada će se naši lekari suočiti sa teškim moralnim odlukama o tome kome prvo treba da se pomogne. Te prizore smo videli na mestima koja su teško bila pogođena pandemijom. Ne možemo dozvoliti da se dogode takve situacije", napisao je Hoti na Fejsbuku.

On je podsetio da su mere zaštite vrlo jednostavne: maske, fizička udaljenost i pranje ruku.

"Samo to je dovoljno da zaštitimo sebe, svoju decu, roditelje, ali i saradnike, putnike u autobusu i taksiju ili osobu pored nas za susednim stolom u restoranu", napisao je Hoti, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, odgovornost direktora, predstavnika opština, javnog preduzeća, agencija, vlasnika firmi, restorana, transportnih vozila je da obezbede i preduzmu mere u skladu sa tim priručnikom.

"Nepoštivanje ovih mera ugrožava zdravlje građana i kažnjivo je. Neće biti tolerancije prema onima koji krše ova pravila. Ne možemo trpeti kao društvo zbog neodgovornosti rukovodilaca institucija ili preduzeća koji ne preduzimaju adekvatne zaštitne mere", naveo je Hoti.Ostale vesti

Ramadani: Na Kosovu preko 200 hiljada zaraženih

Na Kosovu je tokom poslednja 24 sata zabeleženo 214 slučajeva korona virusa, što je rekordan broj u odnosu na broj obolelih od početka marta. Činjenica je i da je u poslednjih osam dana zabeleženo 35 smrtnih slučajeva.

  • 09.07.2020
U opštini Štrpce pet pozitivnih slučajeva koronavirusa
Direktor Doma zdravlja u Štrpcu dr Saša Krstičić potvrdio je za RTV Herc da je u ovoj opštini 5 osoba pozitivno na koronavirus.
  • 09.07.2020
Još 11 preminulih i 266 zaraženih u Srbiji
Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirusom zaraženo još 266 osoba, preminulo je 11 pacijenata.
  • 09.07.2020
U srpskim sredinama 139 obolelih u poslednje tri nedelje
U srpskim sredinama na Kosovu, prema dosadašnjim rezultatima, od 13. marta registrovano je 258 obolelih od koronavirusa, od tog broja 97 lica je sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je danas na konferenciji za novinare epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.
  • 09.07.2020
Zbog korone privremeno zatvorene kapije Visokih Dečana
Zbog vidno pogoršane zdravstvene situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa na Kosovu i u širem regionu, po blagoslovu episkopa Teodosija, manastir Visoki Dečani privremeno ponovo neće biti u mogućnosti da prima posetioce.
  • 09.07.2020
Na Kosovu rekordnih 214 zaraženih za jedan dan
Ukupan broj zaraženih porastao je tokom jučerašnjeg dana na 4.100, a do sada je od posledica korona virusa umrlo 86 osoba.
  • 09.07.2020