Vesti
Zdravlje

Građanima Istoka i Kline dopremljeni lekovi

Ministarstvo za zajednice i povratak omogućilo je dopremanje besplatnih lekova i insulina hroničnim bolesnicima koji su osiguranici pri zdravstvenom sistemu Republike Srbije, a žive na Kosovu pa ove lekove ne mogu besplatno da dobiju.
Građanima Istoka i Kline dopremljeni lekovi
Raspodela lekova (Foto Rtv Herc)

Zbog situacije oko koronavirsa, hronični bolesnici iz Istoka i Kline već neko vreme nisu bili u mogućnosti da dođu do svojih redovnih terapija. Nakon što je opštinska Kancelarija za zajednice i povratak obaveštena o ovom problemu, jedan kontingent je dopremljen sanitetskim vozilom Doma zdravlja iz Štrpca, a kasnije i podeljen korisnicima u Istoku i Klini.

„Bili smo u teškoj situaciji, nismo mogli da preuzmemo ove lekove. Nismo našli nikakvu mogućnost, zato smo sa direktoricom Draganom (Pantić) odlučili da pošaljemo zatev ministru za zajednice i povratak Daliboru Jevtiću. Tako su ovi lekovi stigli u najkraćem roku“ kazao je Ranko Kostić iz opštinske Kancelarije za zajednice i povratak u Klini.

„Inače radimo u teškim uslovima, tako da nam je Kovid-19 samo otežao stanje na terenu. Bez ove dostave bi nam, svakako, dalji rad bio sve teži i teži. Na terenu imamo dijaberičare kojima je insulin neophodan i znači im bukvalno život. Imamo astmatičare koji zavise od pumpica i svega ostalog. Imamo preko 50 pacijenata na terenu u opštini Klina, plus dodatno opština Istok i Osojane“, rekla je za RTV Herc Milica Zdravković iz Doma zdravlja Istok.

Portparol Ministarstva za zajednice i povratak Uroš Staletović navodi da je institucionalna saradnja u rešavanju problema itekako važna.

„Slobodno mogu da kažem da je ovo samo deo aktivnosti koje Ministarstvo za zajednice i povratak sprovodi u ovim teškim i izazovnim trenucima. Inače, i sam ministar i njegovi saradnici su svakodnevno na terenu. Iz ovoga se kristalno jasno može videti koliko je važna instiucionalna saradnja, tj. saradnja Prištine i Beograda kako bi običan narod mogao, koliko-toliko u ovim teškim vremenima nesmetano da fukcioniše i da zadovolji svoje osnovne potrebe“, kazao je Staletović. 

Vršilteljka dužnosti direktorice Doma zdravlja u Istoku Dragana Pantić je kazala da bez ovih lekova ni na koji način ne bi mogli da pomognu ljudima na terenu da dobiju redovnu terapiju.

„Pacijenti su bili na izmaku sa terapijom, mi to možemo da kontrolišemo našom apotekom, imamo u njihovoj evidenciji elektronski recept, do kada važi i kada treba da podignu. Uspeli smo sada da u dva navrata uglavnom snabdemo sve one koji su bili kritično sa terapijom. Planiramo još jednu isporuku, za pacijente koji imaju vremenski period kada treba da podignu lekove, od 21. do 28. Ako bude prilike, i to ćemo uraditi“.

Hronični bolesnici kojima je trepija podeljena ističu da lekovi za njih znače život i navode da usled ograničenog kretanja lekove teško nabavljaju i da su veoma zahvalni.

Osim u ovim opštinama, ministrastvo je omogućilo dostavu lekova i za hronične bolesnike i dijabetičare iz opštine Štrpce.Ostale vesti

U Srbiji 1.318 novozaraženih, preminulo 18 pacijenata
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 18 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.886.
  • 24.01.2021
Kosovo: Šest osoba preminulo, 392 nova slučaja infekcije
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.456, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 24.01.2021
Vučić: Britanski soj koronavirusa otkriven u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj novog, britanskog soja koronavirusa.

  • 24.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 ljudi od posledica virusa
Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.483 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 19 ljudi.
  • 23.01.2021
Preminule još tri osobe od posledica kovida na Kosovu
Na Kosovu su preminula još tri pacijenta od posledica kovida-19, registrovano je jоš 379 novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.01.2021
Kovid-19: U srpskim sredinama preminule dve osobe, 18 novoobolelih
Dve osobe su preminule od posledica korona virusa, a registrovano je 18 novih slučajeva zaraze u srpskim sredinama na Kosovu, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.01.2021