Vesti
Zdravlje

Gračanica: U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja u Gračanici počela je 1. oktobra. Obezbeđeno je 470 doza vakcine, a do sada je vakcinisano 320 osoba, kazao je za RTV Kim načelnik Odeljenja opšte medicine Siniša Rašić.
Gračanica: U toku vakcinacija protiv sezonskog gripa
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

Doktor Rašić savetuje meštanima centralnog Kosova da se vakcinišu.

„Odziv naših bolesnika, tu mislim na one koji boluju od hroničnih bolesti, je dosta dobar. Ostalo nam je još oko 150 doza i smatramo da će ove godine priliv pacijenta koji će želeti da prime vakcinu biti veći. Zato smo kontaktirali Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici kako bismo dobili još vakcina“, rekao je on i dodao da je vakcina protiv gripa namenjena svim uzrastima, da se mogu vakcinisati deca starija od tri godine, ali i osobe u dubokoj starosti.

„Vakcina se zove Influvac Tetra i sadrži četiri soja vakcine, to su inaktivisani antigeni koji se nalaze na površini vakcine. Оno što piše u upustvu i po preporukama koje smo dobili od Ministarstva zdravlja, za ovu vakcinu ne postoji podatak da ona može izazvati grip. Ona je po svim preporukama bezbedna, ne postoje kontraindikacije što se tiče trudnica, bar za drugi i treći trimestar trudnoće“, kazao je Rašić.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima.

„Najugroženije su kategorije lica od preko 65 godina života, posebno oni koji boluju od respiratornih, kardiovaskularnih i endokrinoloških bolesti. Vakcinu bi trebalo da prime i zdravstveni radnici“.

Rašić napominje da se vakcinacija vrši u Domu zdravlja, ali da služba Polivalentne patronaže vakcinaciju obavlja i na terenu.

Meštani centralnog Kosova sa kojima smo razgovarali svesni su da je vakcinacija bitna prevencija sezonskog gripa.

„Upravo sam pre pola sata primio vakcinu. Unazad nekoliko godina se redovno vakcinišem i nemam problema sa virusom“, kazao je Ljubomir Živić iz Lapljeg Sela.

„Da, vakcinisao sam se već. Imam iskustva, od kada primam vakcinu ne prehladim se tako često tokom zime“, naveo je Jovan Jovanović iz Ugljara.

„Nisam se vakcinisala, smatram da sam potpuno zdrava. Konsultovaću se sa svojim lekarom i ukoliko bude potrebno vakcinisaću se“, rekla je Ljiljana Rašić iz Dobrotina.

U privatnim apotekama u Gračanici još uvek nije moguće kupiti vakcinu protiv sezonskog gripa, ali se prve doze uskoro očekuju.

Budući da je u toku pandemija koronavirusa, doktor Rašić podseća da je teorijski moguće da oba virusa istovremeno budu u organizmu.

„Mi ne znamo šta će to značiti, jer takvih slučajeva za sada nismo imali. Upravo zbog toga mislim da je jako važno u ovom momentu primiti vakcinu protiv sezonskog gripa. U toku letnjih meseci, kada su respiratorne infekcije dosta ređe nego tokom jesenjih i zimskih, nama je bilo lakše da dijagnostikujemo osobe koje su obolele od kovida“, rekao je on i istakao da je trenutna epidemiološka situacija u opštini Gračanici stabilna.

Iako u poslednjih nekoliko dana nisu zabeleženi slučajevi obolevanja od koronavirusa u opštini Gračanica, doktor Rašić podseća da to ne znači da ih neće biti, te da kovid ambulanta radi 24 sata dnevno.Ostale vesti

U Srbiji potvrđeno 1.328 novozaraženih
U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeležen rekordan broj novih slučajeva koronavirusa 1.328. Preminulo je pet osoba, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 28.10.2020
Na Kosovu 281 novi slučaj koronavirusa
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu, registrovan je još 281 novi slučaj zaraze koronavirusom. Preminula četiri lica.
  • 28.10.2020
Zemaj najavio pooštravanje mera u borbi protiv kovida-19
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je skoro pooštravanje mera za sprečavanje širenja infekcije koronavirusom.
  • 27.10.2020
U Srbiji koronavirusom zaražene 1.053 osobe
U poslednja 24 sata koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.053 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 5 pacijenata.
  • 27.10.2020
Na Kosovu tri smrtna slučaja, 197 novoobolelih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu, koronavirus je registrovan kod još 197 lica. Preminule tri osobe.
  • 27.10.2020
Na Kosovu 205 novoobolelih
Na Kosovu je prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta, koronavirus registrovan kod  još 205 osoba. Potvrđena tri smrtna slučaja.
  • 26.10.2020