Vesti
Zdravlje

Gračanica: Oprez i dalje neophodan

Kako vreme odmiče, tako se i ljudi privikavaju na prisustvo koronavirusa. U januaru nismo ni slutili da će maske i rukavice iz dalekog Vuhana ubrzo i nama postati neizostavan deo „opreme“ bez koje se ne izlazi iz kuće. Iz Doma zdravlja Gračanica poručuju da mere prevencije moraju ostati na snazi. Meštani opštine Gračanica tvrde da su i dalje obazrivi i da poštuju savete struke.
Gračanica: Oprez i dalje neophodan
Ilustracija (Foto Kim)

Kovid ambulanta u funkciji

Specijalista interne medicine u Domu zdravlja Gračanica dr Siniša Rašić je kazao da je kovid ambulanta i dalje u funkciji, kao i da na teritoriji opštine Gračanica funkcionišu i mobilni timovi.

„Kovid ambulamnata je mesto gde se radi trijaža, gde se primaju pacijenti. Onog momenta kada pacijenti dođu meri im se temeperatura, i u zavisnosti od njihovih simptoma, ako nemaju simptome koji bi ukazivali na Kovid-19, upućuju se kod lekara kod koga su i pošli“, kazao je Rašić.

Pored toga, Rašić je istakao da na teritoriji opštine Gračanica funkcionišu i mobilni timovi.

„Svi pacijenti koji su sumnjivi na koronavirus bivaju opservirani od strane naših lekara, i u zavinosti od njihovog kliničkog i laboratorijskog nalaza, ti pacijenti se dalje obrađuju ili na odeljenju infektologije KBC – Priština, ili se kod njih radi bris“.

U opštini Gračanica za sada nema obolelih od koronavirusa, a građani sa kojima smo razgovarali ističu da su i dalje oprezni i obazrivi.

„Oprezna sam u smislu da držim neku distancu. Maske i rukavice nosim kada moram i gde je obavezno, kao recimo za ulazak u određene prostorije“, kazala je Viktorija Živković.

„Ništa nisam promenio u obrascu ponašanja, ali sam primeto da dosta ljudi, iako je epidemija, iako je dosta smrtnih slučajeva oko nas, oni se i dalje guraju, trče preko reda“, rekao je Vladislav Ćup.

„Apsolutno sam i dalje obazriv, bolest je čudo. Nosim opremu, poštujem struku“, kazao je Vukosav Rašić.

Iz Doma zdravlja u Gračanici poručuju da opasnost nije prošla i da mere opreza i dalje treba da ostanu na snazi.

„Što se tiče mera opreza one su i dalje na snazi, iste mere koje su važile pre tri meseca i sada bi trebalo da budu primenjivane. Nažalost, svakodnevno se na ulici može videti da su se građani malo opustili, što nije dobro, iako je virus počeo da slabi. To je već poznata stvar da svi virusi slabe pa i ovaj. Mislim da bi mere prevencije i dalje trebale da ostanu na snazi“, kazao je specijalista interne medicine u Domu zdravlja Gračanica dr Siniša Rašić.

Rašić savetuje građanima da izbegavaju gužve i vode računa o higijeni ruku.

„Videćemo šta će se desiti ovog leta. Da budem iskren, ni mi ne znamo kako će se virus ponašati. Nadamo se da će možda doći do potpunog gašenja ove epidemije, ali nije isključena mogućnost da se epidemija ponovo vrati“, kazao je Rašić.

I medicinski tehničar u Domu zdravlja Gračanica Vladimir Petković je napomenuo da se građani moraju ponašati disciplinovano.

„Smatram da mi kao zdravstveni radnici moramo biti prvi koji će dati stanovništvu primer, i ukazati na to da opasnost od zaraze koronavirusa nije prošla i da smo dužni, ali i da je neophodno da i dalje poštujemo pravila da nosimo makse, rukavice, kada smo u sitauaciji da smo u zatvorenom prostoru sa više ljudi, i da održavamo fizičku distancu“, kazao je Petković.

Prvi slučaj koronavirusa na Kosovu zabeležen je 13. marta, do danas, taj broj je premašio 800. Na Kosovu i dalje traju mere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja. Od 4. maja građanima je dozvoljen izlazak dva puta dnevno po 90 minuta, a počeli su sa radom maloprodajni objekti, auto-saloni, zanatske radnje, a rad su nastavile i građevinske i firme koje pružaju konsultantske usluge.Ostale vesti

Srbija: Preminulo 12 lica, 279 novozaraženih
Prema poslednjim podacima u Srbiji još 12 lica je umrlo od posledica koronavirusa, dok je broj potvrđenih slučajeva 279.
  • 13.07.2020
Na teritoriji opštine Gračanica koronavirusom inficirane 24 osobe
Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih od koronavirusa, pa je ukupan broj zaraženih 24, od čega su četiri osobe hospitalizovane, saopštio je Krizni štab Opštine Gračanica.
  • 13.07.2020
U srpskim sredinama na Kosovu 38 novoobolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još 38 lica koja su inficirana koronavirusom, a jedna osoba je preminula, saopštio je specijalista epidemiologije iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Antonijević.

  • 13.07.2020
Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni
„Najopasnije je što Srbi na Kosovu dobijaju informacije o epidemiološkoj situaciji na ulici, koja nije siguran informator“, rekla je predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković u telefonskoj izjavi za RTV Kim. Ona smatra da je za to odgovoran Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama koji nemaju odgovornost prema narodu, već prema njemu (Radoičiću) i mafiji“.
  • 13.07.2020
Kosovo: 216 novih slučajeva koronavirusa

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje koronavrusom je zaraženo još 216 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 2.562. Takođe, izlečeno je 40 pacijenta.

  • 12.07.2020
Hoti najavio strogu primenu mera na Kosovu
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da će se vršiti strogo nadgledanje sprovođenja već postojećih mera koje je Vlada uvela u cilju sprečavanja širenja korona virusa.
  • 12.07.2020