Vesti
Zdravlje

Gračanica: Ne testiraju se svi, ali testova ima dovoljno

Na teritoriji opštine Gračanica registrovana su još tri pozitivna slučaja kovid-19. Ukupan broj obolelih je 57. "Epidemiološka situacija u drugom piku prvog talasa nepovoljnija je u odnosu na prvi pik", kazao je infektolog Boban Stolić. On tvrdi da testova ima dovoljno.
Gračanica: Ne testiraju se svi, ali testova ima dovoljno
Sa današnje konferencije za medije (Foto Kim)

Iako je epidemiološka situacija nepovoljnija u odnosu na prvi pik, u toku ove nedelje je u tendenciji poboljšanja u odnosu na prošlu nedelju, kazao je infektolog Boban Stolić, pa je samim tim i „manji broj pregleda u prijemnoj ambulanti Infektivnog odeljenja, a i manji broj hospitalizovanih pacijenata“.

Testova ima dovoljno, kazao je Stolić, i dodao da nisu ograničeni brojem testiranja.

„Shodno definiciji slučaja koju je prepisalo Ministarstvo zdravlja, ali i Krizni štab, ne testira se svaki kontakt. Za kontakt pacijenta koji nema nikakve simptome, nije potrebno testiranje, takav kontakt se stavlja u kućnu samoizolaciju i prati se njegovo stanje. Testiraju se samo po definiciji slučaja pacijenti koji iziskuju testiranje i takvi pacijenti se stavljaju ili u kućnu samoizolaciju ili se hospitalizuju. Od prvog jula je testirano preko 250 pacijenata“, kazao je Stolić na konferenciji za medije.

Među pacijentima koji su hospitalizovani i lečeni na teritoriji opštine Gračanica u KBC Priština sa sedištem u Gračanici nije bilo smrtnih slučajeva, tvrdi Stolić.

„Infektivno odeljenje svakodnevno radi po 24 časa, prima sve pacijente koji dođu na pregled, bilo sa uputom ili bez uputa, koji imaju znakove i simptome respiratornih infekcija. Do sad na infektivnom odeljenju KBC je hospitalizovano 78 pacijenata, 58 muškaraca i 20 žena. Do sada u kovid ambulanti Infektivnog odeljenja Кliničkog centra Priština u Lapljem Selu pregledano je oko 880 pacijenata. Očekivano, največi broj zaraženih je iz Gračanice, 25 pacijenata“, kazao je Stolić.

U Kliničko-bolničkom centru ima dovoljno kapaciteta za lečenje kovid pacijenata, angažovane su sve grupe i profili lekara, dok su infektolozi ti koji daju dijagnozu i nadgledaju rad, kazao je Stolić.

„Iz razloga što je epidemiološka situacija u Kosovskoj Mitrovici nepovoljnija naši najeminentniji profesori iz oblasti infektologije angažovani su tamo kako bi tu epidemiju suzbili. Ukoliko ovde dođe do porasta broja obolelih i neke nepovoljnije epidemiološke situacije oni će biti u roku od sat vremena ovde“, kazao je Stolić.

Od 1. jula, do danas u Domu zdravlja u Gračanici javilo se oko 248 pacijenata sa pretežno blažom kliničkom slikom, od toga je 74 upućeno na Infektivno odeljenje, kazala je direktorka ove ustanove dr Mirjana Dimitrijević.

“Od prvog jula je povećan broj pacijenata koji se javljaju kod nas u kovid ambulanti. Pacijenti se pretežno javljaju sa povišenom temperaturom i blažim respiratornim simptomima. Svi oni budu pregledani kod nas, odradi im se krvna slika, izmeri saturacija, poslušaju se i ukoliko postoji indikacija onda se šalju kod kolega u KBC na Infektivnom odeljenju za konsultaciju i eventualno dalje lečenje“, kazala je Dimitrijevićeva.

Na pitanje novinara da se pojedini radnici, ali i predstavnici opštine Gračanica, kod kojih je potvrđen koronaviruis slobodno šetaju, a da „iz saopštenja u saopštenje samoizolaciju preporučuju drugima“, Stolić je kazao da je njegov posao da leči zaražene, ali i apelovao na ličnu odgovornost.

„Apelujem pre svega na ličnu odgovornost, da su svi oni koji su dokazani, a osećaju se dobro, ipak nosioci virusa. Ako su oni dobro ne znači da taj virus ne mogu preneti drugoj osobi“, kazao je Stolić.

Najveći broj hospitalizovanih pacijenata na teritoriji opštine Gračanica je starosti od 30 do 50 godina. Ostale vesti

Privatne laboratorije počinju da rade testove na Kovid-19
Od ove nedelje na Kosovu će pojedine privatne zdravstvene ustanove, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, početi da obavljaju serološke i PCR testove na Kovid-19.
  • 10.08.2020
U Srbiji 236 novih slučajeva, devet preminulih

Prema poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 236 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet pacijenata, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 09.08.2020
Na Kosovu preminulo 12 osoba, 188 novozaraženih
Na Kosovu je još 12 osoba izgubilo bitku sa Kovidom-19, ukupan broj preminulih je 327. Registrovano je 188 novih slučajeva, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 09.08.2020
U srpskim sredinama 18 novoobolelih, izlečeno 33 lica

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovano je 18 novoobolelih od Kovida-19, dok su se 33 lica oporavila, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 09.08.2020
Gračanica: Još pet osoba inficirano koronavirusom
Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 5 novoobolelih od Kovida-19, pa je ukupan broj zaraženih 72, od čega je 9 pacijenata hospitalizovano, saopštio je danas Krizni štab Opštine Gračanica.
  • 09.08.2020
Novih 6 žrtava kovida 19, još 255 zaraženih u Srbiji
Prema najnovijim podacima, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 255 osoba, a preminulo 6.
  • 08.08.2020