Vesti
Zdravlje

Gračanica: Koliko građana želi da se vakciniše i kada će početi imunizacija?

Nakon što je u centralnoj Srbiji i severu Kosova počela vakcinacija, zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu sprovele su anketu o tome koliko građana želi da se vakciniše protiv kovida-19. Direktor KBC Priština, Bratislav Lazić ističe da je odziv stanovnika veoma visok. Međutim, još uvek nije poznato kada će vakcina stići u srpske sredine južno od Ibra.
Gračanica: Koliko građana želi da se vakciniše i kada će početi imunizacija?
Ilustracija (Foto Getty images)

U srpskim sredinama nedavno je sprovedena anketa putem koje su građani izražavali svoj stav o procesu imunizacije protiv kovida-19. Direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici, Bratislav Lazić kazao je da veliki odziv stanovika koji žele da se vakcinišu.

“Vakcinacija će sigurno biti sprovedena i ovde, anketa je završena. Odziv stanovnika koji su dali saglasnost da bi primili vakcinu je jako visok, što me na neki način raduje. Vakcinacijom ćemo postići viši nivo zaštite i na taj način lakše eliminisati aktuelnu epidemiju i zaštiti najosetljivije grupe stanovnika”, kazao je Lazić.

Direktorka Doma zdravlja Gračanica Mirjana Dimitrijević navela je da su rezultati ankete koju je ova zdravstvena ustanova sprovela i u svojih pet ambulatni u lokalnim selima prosleđena nadležnim organima.

“Očekujemo narednih dana da ćemo dobiti vakcine i krenuti sa vakcinacijom u tom prvom krugu gde ce biti vakcinisani pacijenti koji imaju 65 i više godina, mislim da ćemo u drugom krugu vakcinisati zdravstvene radnike”, navela je Dimitrijevićeva.

Meštani Gračanice sa kojima je naša novinarska ekipa razgovarala imaju podeljena mišljanja o vakcinaciji protiv koronavirusa. Mnogi još uvek nisu odlučili da li će se uopšte vakcinisati, dok pojedini građani žele da se vakcinišu. Ima i onih probirljivih koji bi da se vakcinišu isključivo ruskom vakcinom “Sputnjik V”, čiji je prvi kontigent od 2.400 doza prošle nedelje stigao u Srbiju.

“Vaksinisaću se samo ukoliko budem primoran na to”, kratko je odgovorio Žarko Kostić.

“Ne znam da li ću se vakcinisati, zavisi kojom vakcinom, primio bih rusku”, istakao je Jagoš Vasić.

“Vakcinisaću se ukoliko budem morao”, naveo je Miodrag Radovanović.

“Videću, kada bude stigla vakcina”, rekao je jedan meštanin.

“Vakcinisaću se i to ruskom vakcinom. Kada budu stigle ovde, ja sam prvi za vakcinaciju”, kazao je Hranislav Đorđević.

U Srbiji počinje vakcinacija koja će se odvijati na više od 30 lokacija i oko 110 punktova u kliničkim centrima i opštim bolnicama. Državni sekretar Mirsad Đerlek rekao je da je plan da se vakciniše oko 8.500 zdravstvenih radnika i 2.500 ljudi u gerontološkim centrima. Istakao je da će tokom januara u Srbiju stići 80.000 doza "Fajzerove" vakcine i da se očekuju i velike količine vakcina iz Rusije i Kine.

Podsetimo, nakon što je vakcinacija počela u užoj Srbiji, stigle su vakcine i na sever Kosova. To predstavnici vlasti u Prištini nisu lepo prihvatili, iako su svesni da se srpsko stanovništvo leči u zdravstvenim ustanovama koje na Kosovu funkcionišu po sistemu Republike Srbije. Bez obzira na tu činjenicu, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici počelo je sa sakupljanjem informacija oko ulaska vakcina protiv koronavirusa iz Srbije u opštine na severu.

Glavni tužilac u Mitrovici, Šućri Sulja kazao je za Radio slobodna Evropa da se istraga vodi kako bi se prikupile informacije i utvrdilo da li su farmaceutski proizvodi na Kosovo ušli iz Srbije, ilegalnim kanalima ili ne.

Tim povodom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će “Beograd nastaviti da brine o svom narodu na Kosovu i da je spreman da šalje lekove i vakcine Albancima”.Ostale vesti

U srpskim sredinama na Kosovu 16 novoobolelih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je iz izolacije izašlo 25 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 21.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 osoba, 1.646 novih slučajeva infekcije
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovano 1.646 novih slučajeva infekcije, a preminulo je još 19 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 20.01.2021
Kosovo: Preminulo šest pacijenata, 320 novoobolelih
Na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.426, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 20.01.2021
OG: Manji broj novozaraženih
U poslednjih pet dana na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su tri slučaja infekcije kovidom-19, dok je hospitalizovano 13 osoba, saopštio je Krizni štab ove lokalne samouprave.
  • 20.01.2021
U Srbiji od posledica kovida preminulo još 20 lica. Počela masovna vakcinacija
Na današnjem sastanku državnog vrha Srbije sa operativnim timom za imunizaciju, predstavljen je informacioni sistem i rečeno je da počinje masovna vakcinacija. Gradovi obezbeđuju punktove, a građani se pozivaju da se prijave.
  • 19.01.2021
Na Kosovu preminulo devet osoba, 294 novoobolela
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je još devet osoba preminula od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.420, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 19.01.2021