Vesti
Zdravlje

Gračanica: Koliko građana želi da se vakciniše i kada će početi imunizacija?

Nakon što je u centralnoj Srbiji i severu Kosova počela vakcinacija, zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu sprovele su anketu o tome koliko građana želi da se vakciniše protiv kovida-19. Direktor KBC Priština, Bratislav Lazić ističe da je odziv stanovnika veoma visok. Međutim, još uvek nije poznato kada će vakcina stići u srpske sredine južno od Ibra.
Gračanica: Koliko građana želi da se vakciniše i kada će početi imunizacija?
Ilustracija (Foto Getty images)

U srpskim sredinama nedavno je sprovedena anketa putem koje su građani izražavali svoj stav o procesu imunizacije protiv kovida-19. Direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici, Bratislav Lazić kazao je da veliki odziv stanovika koji žele da se vakcinišu.

“Vakcinacija će sigurno biti sprovedena i ovde, anketa je završena. Odziv stanovnika koji su dali saglasnost da bi primili vakcinu je jako visok, što me na neki način raduje. Vakcinacijom ćemo postići viši nivo zaštite i na taj način lakše eliminisati aktuelnu epidemiju i zaštiti najosetljivije grupe stanovnika”, kazao je Lazić.

Direktorka Doma zdravlja Gračanica Mirjana Dimitrijević navela je da su rezultati ankete koju je ova zdravstvena ustanova sprovela i u svojih pet ambulatni u lokalnim selima prosleđena nadležnim organima.

“Očekujemo narednih dana da ćemo dobiti vakcine i krenuti sa vakcinacijom u tom prvom krugu gde ce biti vakcinisani pacijenti koji imaju 65 i više godina, mislim da ćemo u drugom krugu vakcinisati zdravstvene radnike”, navela je Dimitrijevićeva.

Meštani Gračanice sa kojima je naša novinarska ekipa razgovarala imaju podeljena mišljanja o vakcinaciji protiv koronavirusa. Mnogi još uvek nisu odlučili da li će se uopšte vakcinisati, dok pojedini građani žele da se vakcinišu. Ima i onih probirljivih koji bi da se vakcinišu isključivo ruskom vakcinom “Sputnjik V”, čiji je prvi kontigent od 2.400 doza prošle nedelje stigao u Srbiju.

“Vaksinisaću se samo ukoliko budem primoran na to”, kratko je odgovorio Žarko Kostić.

“Ne znam da li ću se vakcinisati, zavisi kojom vakcinom, primio bih rusku”, istakao je Jagoš Vasić.

“Vakcinisaću se ukoliko budem morao”, naveo je Miodrag Radovanović.

“Videću, kada bude stigla vakcina”, rekao je jedan meštanin.

“Vakcinisaću se i to ruskom vakcinom. Kada budu stigle ovde, ja sam prvi za vakcinaciju”, kazao je Hranislav Đorđević.

U Srbiji počinje vakcinacija koja će se odvijati na više od 30 lokacija i oko 110 punktova u kliničkim centrima i opštim bolnicama. Državni sekretar Mirsad Đerlek rekao je da je plan da se vakciniše oko 8.500 zdravstvenih radnika i 2.500 ljudi u gerontološkim centrima. Istakao je da će tokom januara u Srbiju stići 80.000 doza "Fajzerove" vakcine i da se očekuju i velike količine vakcina iz Rusije i Kine.

Podsetimo, nakon što je vakcinacija počela u užoj Srbiji, stigle su vakcine i na sever Kosova. To predstavnici vlasti u Prištini nisu lepo prihvatili, iako su svesni da se srpsko stanovništvo leči u zdravstvenim ustanovama koje na Kosovu funkcionišu po sistemu Republike Srbije. Bez obzira na tu činjenicu, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici počelo je sa sakupljanjem informacija oko ulaska vakcina protiv koronavirusa iz Srbije u opštine na severu.

Glavni tužilac u Mitrovici, Šućri Sulja kazao je za Radio slobodna Evropa da se istraga vodi kako bi se prikupile informacije i utvrdilo da li su farmaceutski proizvodi na Kosovo ušli iz Srbije, ilegalnim kanalima ili ne.

Tim povodom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će “Beograd nastaviti da brine o svom narodu na Kosovu i da je spreman da šalje lekove i vakcine Albancima”.Ostale vesti

U Srbiji 162 novozaražena
U Srbiji su u poslednja 24 časa registrovana 162 nova slučaja koronavirusa, preminulo je još pet osoba.
  • 18.06.2021
Na Kosovu devet novih slučajeva kovida-19
U većinski albanskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata je zabeleženo devet novih slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 18.06.2021
Kosovo: Još 10 osoba pozitivno na kovid-19
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 1.848 lica, a infekcija je potvrđena kod 10 osoba.
  • 17.06.2021
U Srbiji 135 novoobolelih, preminulo 5 pacijenata
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još pet osoba, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.985, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 17.06.2021
I danas bez novoobolelih u srpskim sredinama
Krizni štab Kosovske Mitrovice objavio je da danas nema novoobolelih od koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu.
  • 17.06.2021
U Srbiji 160 novozaraženih, preminula 4 pacijenta
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji su od posledica koronavirusa preminula četiri pacijenta, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.980, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 16.06.2021