Vesti
Zdravlje

Gračanica: Dvodnevna akcija dobrovoljnog davanja krvi

U Gračanici se održava dvodnevna akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju krvi u Prištini.
Gračanica: Dvodnevna akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Gračanici (Foto Kim)

Dobrovoljno davanje krvi je najpoznatiji i najčešći vid javne manifestacije humanosti, jer se davanjem krvi pomaže onome kome je pomoć najpotrebnija. Krv i krvni derivati predstavljaju lek.

Redovne dobrovoljne akcije davanja krvi se u Gračanici organizuju tri puta godišnje. Po potrebi se organizuju i vanredne akcije, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi u Gračanici, rekao je sekretar Crvenog krsta Gračanice Sveta Živić.

“Do sada je prikupljeno oko 100 jedinica krvi, bez ove akcije. Sada je zahtevnije organizovati akcije ovog tipa zbog pandemije koronavirusa, ali se mi prilagođavamo situaciji, jer je krv uvek potrebna. Akcije koje smo nekada organizovali u jednom danu, sada organizujemo u dva, kako bismo smanjili gužvu u prostorijama”, kazao je Živić i dodao da će prikupljena krv biti donirana KBC Priština sa sedištem u Gračanici.

Krv mogu dati sve zdrave osobe stare od 18 do 65 godina, kazala je specijalista transfuzije dr Violeta Vasić.

“Odziv na ovakvim akcijama je uvek dobar. Ovo je jedna od akcija koju radimo u vanrednim uslovima, ali davaoci nisu posustali i javljaju se u velikom broju. Nadamo se da će sledeća akcija biti u boljim okolnostima”, istakla je dr Vasić.

Tokom današnje akcije poštovane su propisane epidemiološke mere u borbi protiv koronavirusa. Celokupan materijal za uzimanje krvi je sterilan i prilagođen jednokratnoj upotrebi.

Prosečna odrasla osoba ima 70 ml krvi na kilogram telesne težine. Vreme da se nadoknadi “tečni” deo krvi u rezervi iznosi tridesetak minuta, dok se ćelijski elementi obnavljaju za 30 do 60 dana. Zato je preporučeni razmak između dva davanja krvi 3 do 4 meseca.

U prostorijama Crvenog krsta zatekli smo redovne davaoce, kao i one koji krv daju prvi put.

“Dajem redovno krv. Odazivam se gotovo svakoj akciji. Davanje krvi za mene znači mnogo, ali više će značiti onome kome je ta krv potrebna da spasi život ili da se oporavi. Danas je dvadeseti put kako dajem krv”, kazao je Dragan Todorović.

“Ovo je prvi put da dajem krv. Budući da sam volonter, smatram da je ova akcija veoma značajna, jer davanjem krvi možemo spasiti nečije živote. Apelujem na ljude da, ukoliko su u mogućnosti, dođu i doniraju krv “, istakao je za RTV Kim Marko Rajković.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi pomogli su brojni volonteri, među kojima je bilo i mlađih od 18 godina.

“U Crvenom krstu volontiram dve godine. Ova organizacija nas čini ljudima, jer želimo da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Pošto imam 16 godina ne mogu da dam krv, ali čim napunim 18, postaću dobrovoljni davalac krvi”, kazala je Emilija Đokić.

Za sve davaoce krvi su bili obezbeđeni sendviči, kao i bedževi za one koji prvi i treći put daju krv, te diplome za najaktivnije davaoce koji su se akciji odazvali više od 20 puta.Ostale vesti

Dr Novaković: Registrovan virus tipa AH1N1, nema mesta panici
Tokom januara meseca naglo je povećan broj obolelih pacijenata sa siptomima sezonskog gripa. Još uvek vlada strah od koronavirusa, koji je sve ređa pojava ali je zato kao i predhodnih godina prisutan sezonski antigen virusa, rekla je za Radio Kosovska Mitrovica dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 03.02.2023
Korona i dalje među nama
Tokom protekle nedelje, u periodu od 8. do 14. januara, u Srbiji su registrovana 6.492 novozaražena, a od kovida-19 je preminulo još 40 lica. U većinski albanskim sredinama na Kosovu registrovana su još 53 novoobolela, a preminulih nije bilo.
  • 15.01.2023
Kako da pobedite postpraznično depresivno raspoloženje
Praznici su prošli, euforija splasnula, a ostao osećaj nelagode. Psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović kaže da depresivno stanje nastaje posle praznika jer se suočavamo sa onim što sledi i svim onim što čini svakodnevni život.
  • 09.01.2023
Blagi rast broja novozaraženih kovidom-19
U većinski albanskim sredinama na Kosovu u periodu od 10. do 16. decembra nije bilo preminulih od korone, a trenutno je aktivno 12 slučajeva. U Srbiji je u proteklih nedelju dana kovidom-19 zaraženo još 4.757 pacijenata, dok je broj preminulih duže vreme stabilan i kreće se između 30 i 35 na sedmičnom nivou.
  • 18.12.2022
Kazić: Anksioznost se pojačava usled straha za budućnost
Psihička opterećenost, neizvesnost, bojazan i napetost - utiču na naše zdravlje, mentalno i fizičko. Nakon pandemije kao svojevrsnog stresa za celu planetu, usledili su ratni sukobi čiji dalekosežan efekat u vidu ekonomske krize i pada životnog standarda nisu mimoišli ni naše krajeve. 
  • 15.12.2022
Korona presek: Nedeljna situacija stabilna
U većinski albanskim sredinama na Kosovu ni protekle nedelje nije bilo preminulih od korona virusa. U Srbiji je broj novozaraženih u odnosu na prethodni period u padu, a broj preminulih u blagom porastu.
  • 05.12.2022