Vesti
Zdravlje

Gračanica: Dvodnevna akcija dobrovoljnog davanja krvi

U Gračanici se održava dvodnevna akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju krvi u Prištini.
Gračanica: Dvodnevna akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Gračanici (Foto Kim)

Dobrovoljno davanje krvi je najpoznatiji i najčešći vid javne manifestacije humanosti, jer se davanjem krvi pomaže onome kome je pomoć najpotrebnija. Krv i krvni derivati predstavljaju lek.

Redovne dobrovoljne akcije davanja krvi se u Gračanici organizuju tri puta godišnje. Po potrebi se organizuju i vanredne akcije, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi u Gračanici, rekao je sekretar Crvenog krsta Gračanice Sveta Živić.

“Do sada je prikupljeno oko 100 jedinica krvi, bez ove akcije. Sada je zahtevnije organizovati akcije ovog tipa zbog pandemije koronavirusa, ali se mi prilagođavamo situaciji, jer je krv uvek potrebna. Akcije koje smo nekada organizovali u jednom danu, sada organizujemo u dva, kako bismo smanjili gužvu u prostorijama”, kazao je Živić i dodao da će prikupljena krv biti donirana KBC Priština sa sedištem u Gračanici.

Krv mogu dati sve zdrave osobe stare od 18 do 65 godina, kazala je specijalista transfuzije dr Violeta Vasić.

“Odziv na ovakvim akcijama je uvek dobar. Ovo je jedna od akcija koju radimo u vanrednim uslovima, ali davaoci nisu posustali i javljaju se u velikom broju. Nadamo se da će sledeća akcija biti u boljim okolnostima”, istakla je dr Vasić.

Tokom današnje akcije poštovane su propisane epidemiološke mere u borbi protiv koronavirusa. Celokupan materijal za uzimanje krvi je sterilan i prilagođen jednokratnoj upotrebi.

Prosečna odrasla osoba ima 70 ml krvi na kilogram telesne težine. Vreme da se nadoknadi “tečni” deo krvi u rezervi iznosi tridesetak minuta, dok se ćelijski elementi obnavljaju za 30 do 60 dana. Zato je preporučeni razmak između dva davanja krvi 3 do 4 meseca.

U prostorijama Crvenog krsta zatekli smo redovne davaoce, kao i one koji krv daju prvi put.

“Dajem redovno krv. Odazivam se gotovo svakoj akciji. Davanje krvi za mene znači mnogo, ali više će značiti onome kome je ta krv potrebna da spasi život ili da se oporavi. Danas je dvadeseti put kako dajem krv”, kazao je Dragan Todorović.

“Ovo je prvi put da dajem krv. Budući da sam volonter, smatram da je ova akcija veoma značajna, jer davanjem krvi možemo spasiti nečije živote. Apelujem na ljude da, ukoliko su u mogućnosti, dođu i doniraju krv “, istakao je za RTV Kim Marko Rajković.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi pomogli su brojni volonteri, među kojima je bilo i mlađih od 18 godina.

“U Crvenom krstu volontiram dve godine. Ova organizacija nas čini ljudima, jer želimo da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Pošto imam 16 godina ne mogu da dam krv, ali čim napunim 18, postaću dobrovoljni davalac krvi”, kazala je Emilija Đokić.

Za sve davaoce krvi su bili obezbeđeni sendviči, kao i bedževi za one koji prvi i treći put daju krv, te diplome za najaktivnije davaoce koji su se akciji odazvali više od 20 puta.Ostale vesti

U Srbiji još 296 novoobolelih

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.068, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 23.05.2022
Kosovo: Jedno lice pozitivno na koronavirus

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus je testirano 398 , a infekcija je potvrđena kod jedne osobe.

  • 23.05.2022
Na Kosovu devet pozitivnih, u Srbiji dve osobe preminule od kovida

Na Kosovu je zabeleženo devet pozitivnih slučajeva na koronavirus od 514 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 186 novih slučajeva zaraze. Dve osobe su preminule.

  • 22.05.2022
U Srbiji potvrđeno 247 slučajeva koronavirusa

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.063, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 21.05.2022
Na Kosovu još 12 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 502, a infekcija je potvrđena kod 12 osoba.

  • 21.05.2022
U Srbiji još 336 slučajeva zaraze kovidom-19

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.060, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 20.05.2022