Vesti
Zdravlje

Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska

Ordinacija "In medic" je u saradnji sa udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti "Slatko srce" organizovala besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici.
Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska
Besplatna akcija merenja šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici (Foto Kim)

Medicinski tehničar iz poliklinike "In medic" Radovan Filić naveo je da su ovakve akcije i sama preventiva bolesti itekako značajne.

"Organizovali smo ovo sa željom da korisnicima zdravstvene zaštite i svima onima koji žele da provere vrednosti nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska to omogućimo. U sklopu toga bih želeo da svima skrenemo pažnju da su ovo bolesti sa kojima se može živeti prilično dugo i prilično kvalitetno pod uslovom da se one adekvatno kontrolišu, da se adekvatno brine o njima i vodi računa o načinu života koji zahteva ova bolest", istakao je Filić.

On je dodao da je odziv izuzetan, te se nada da će ispuniti svoj cilj i da će akcija biti uspešna do kraja.

"Nažalost, sve je veći broj obolelih od dijabetesa, sa visokim vrednostima krvnog pritiska. Takođe je činjenica da ljudi veoma malo vode računa o svom zdravlju. Mislim da kroz ovakve akcije treba malo podići svest o potrebi kontrole i prevencije", kazao je medicinski tehničar Filić.

Pacijentkinja koju smo zatekli, Mirjana Jovanović rekla je da su ovakve akcije korisne čak i za mlađu populaciju.

"Jednom ili dva puta godišnje merim šećer, hranim se zdravo koliko god mogu. Lekara posećujem samo kada je to potrebno", navela je Mirjana Jovanović.

Predsednik udruženja za borbu protiv dijabetesa "Slatko srce Gračanica" Bojan Mirković govorio nam je o dugogodišnjem radu samog udruženja, te o brojim akcijama merenja šećera u krvi kao i o podeli aparata.

"Ove akcije su jako bitne za naše sugrađane. Svaki slučajni prolaznik ali i onaj ko želi da mu uradimo nivo šećera u krvi za to je potreban jedan minut. Vrlo je bitno da dva do tri puta godišnje svi naši sugrađani provere svoj nivo šećera u krvi. To apsolutno ništa ne košta i ne oduzima mnogo vremena. Ova akcija je jako bitna u borbi protiv dijabetesa i u ranom otkrivanju šećerne bolesti", rekao je on.

Građani kojima je povećana vrednost nivoa šećera u krvi šalju se na pregled kod specijaliste endokrinologije ili interniste po savet ili prepisivanja terapije.

"Samo u prepodnevnim satima blizu pedeset građana je uradilo preventivni pregled nivoa šećera u krvi", zaključuje predsednik udruženja.

Međutim, organizatori akcije kažu da kada svoj štand postave u centru Gračanice da je odziv građana mnogo veći, te da bude oko 500 pregleda.

Savet koji članovi udruženja i poliklinike daju svim pacijentima jeste da se ne plaše bolesti, da ne treba bežati nego prihvatiti je i boriti se sa njom. Rano otkrivanje i adekvatno tretiranje može dovesti do ranijeg izlečenja i dužeg i kvalitetnijeg života, poručuju organizatori ove akcije.Ostale vesti

U Srbiji još 535 novih slučajeva kovida-19
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Srbije na kovid-19 je testirano 5.011 lica, a infekcija je potvrđena kod njih 535.
  • 25.06.2022
Kosovo: Raste broj novoobolelih, bez smrtnih slučajeva

Od 346 testiranih, 49 osoba je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.

  • 25.06.2022
Na Kosovu obolelo još 38 osoba, u Srbiji preminulo jedno lice

Na Kosovu je danas zabeleženo 38 slučajeva koronavirusa, od 206 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje Kosova.

  • 24.06.2022
Na Kosovu 29 novozaraženih, u Srbiji 599
Na Kosovu je danas registrovano 29 slučajeva koronavirusa, od testiranih 280 uzoraka.
  • 23.06.2022
MZK poziva građane da se vakcinišu protiv koronavirusa
U protekle dve nedelje zabeležen je porast broja slučajeva kovida-19, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.06.2022
Na Kosovu 43, u Srbiji 480 novoobolelih
U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 43 pozitivna slučaja na koronavirus od 275 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 480 novih slučajeva zaraze.
  • 22.06.2022