Vesti
Zdravlje

Gračanica: Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Gračanica u saradnji sa Zavodom za transfuziju svake godine više puta organizuje dobrovoljno davanje krvi. Za ove akcije tradicionalno vlada veliko interesovanje meštana.
Gračanica: Akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Gračanici (Foto Kim)

Prema rečima sekretara Crvenog krsta Gračanica Svete Živića, odziv dobrovoljnih davalaca je i ove godine veoma dobar.

„Ovo je redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi koju organizujemo svake godine, i ne samo jednu nego onoliko njih shodno tome koliko je krvi potrebno u datom trenutku za sve naše zdravstvene ustanove“, kazao je on za RTV Kim.

Cilj ovih akcija je obezbeđivanje dovoljnih količina krvi za sve bolnice u opštini Gračanica.

„Crveni krst Gračanica je tokom prošle godine organizovao pet akcija dobrovoljnog davanja krvi od kojih su četiri bile redovne, a jedna vanredna. Na tim akcijama smo sakupili preko 250 jedinica krvi. I ove godine planiramo da organizujemo više akcija dobrovoljnog davanja krvi da bi mogle naše zdravstvene ustanove da nesmetano rade“, dodao je Živić.

U prostorijama Crvenog krsta zatekli smo redovne davaoce, ali i one koji krv daju prvi put.
„Nikada nisam davao krv do sada, ovo mi je prvi put. Sama pomisao što ću svojim malim gestom da pomognem nekome je dovoljna. Potrudiću se da se u budućnosti odazivam na svaki naredni poziv“, rekao je Milan Aksić (20) iz Gračanice.

Među meštanima koji su se odlučili na ovaj humani gest je bio i Dragan Todorović (64) iz Sušice.

“Krv dobrovoljno dajem po dvadeseti put, 2002. godine sam prvi put dao krv u Crvenom krstu u Gračanici i od tada dajem krv redovno, u proseku jednom godišnje. Ukoliko je krv nekome potrebna i vanredno, po potrebi se i tada odazivam. Dobrovoljnu akciju krvi treba da podrže sve osobe starije od 18 godina. Dajem krv sa nadom da će naše malo nekome spasiti život. Gledajući današnju akciju mislim da je proradila velika svest kod naroda i da je naših pet minuta nečiji ceo život”, rekao je on.

„Akcija traje sve dok i zadnji čovek koji je došao da da krv ne završi sa davanjem. Stalno promovišemo dobrovoljno davanje krvi i na tim promocijama pričamo o tome šta znači jedna doza krvi kada se da. Sve veći broj ljudi to razume i odaziva se na akcije koje organizujemo“, zaključio je sekretar Crvenog Krsta u Gračanici Sveta Živić.

Prikupljene jedinice krvi namenjene su pacijentima KBC u Gračanici. Po potrebi, mogu biti prosleđene i drugim zdravstvenim ustanovama na Kosovu.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023