Vesti
Zdravlje

Gračanica: Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Gračanica u saradnji sa Zavodom za transfuziju svake godine više puta organizuje dobrovoljno davanje krvi. Za ove akcije tradicionalno vlada veliko interesovanje meštana.
Gračanica: Akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Gračanici (Foto Kim)

Prema rečima sekretara Crvenog krsta Gračanica Svete Živića, odziv dobrovoljnih davalaca je i ove godine veoma dobar.

„Ovo je redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi koju organizujemo svake godine, i ne samo jednu nego onoliko njih shodno tome koliko je krvi potrebno u datom trenutku za sve naše zdravstvene ustanove“, kazao je on za RTV Kim.

Cilj ovih akcija je obezbeđivanje dovoljnih količina krvi za sve bolnice u opštini Gračanica.

„Crveni krst Gračanica je tokom prošle godine organizovao pet akcija dobrovoljnog davanja krvi od kojih su četiri bile redovne, a jedna vanredna. Na tim akcijama smo sakupili preko 250 jedinica krvi. I ove godine planiramo da organizujemo više akcija dobrovoljnog davanja krvi da bi mogle naše zdravstvene ustanove da nesmetano rade“, dodao je Živić.

U prostorijama Crvenog krsta zatekli smo redovne davaoce, ali i one koji krv daju prvi put.
„Nikada nisam davao krv do sada, ovo mi je prvi put. Sama pomisao što ću svojim malim gestom da pomognem nekome je dovoljna. Potrudiću se da se u budućnosti odazivam na svaki naredni poziv“, rekao je Milan Aksić (20) iz Gračanice.

Među meštanima koji su se odlučili na ovaj humani gest je bio i Dragan Todorović (64) iz Sušice.

“Krv dobrovoljno dajem po dvadeseti put, 2002. godine sam prvi put dao krv u Crvenom krstu u Gračanici i od tada dajem krv redovno, u proseku jednom godišnje. Ukoliko je krv nekome potrebna i vanredno, po potrebi se i tada odazivam. Dobrovoljnu akciju krvi treba da podrže sve osobe starije od 18 godina. Dajem krv sa nadom da će naše malo nekome spasiti život. Gledajući današnju akciju mislim da je proradila velika svest kod naroda i da je naših pet minuta nečiji ceo život”, rekao je on.

„Akcija traje sve dok i zadnji čovek koji je došao da da krv ne završi sa davanjem. Stalno promovišemo dobrovoljno davanje krvi i na tim promocijama pričamo o tome šta znači jedna doza krvi kada se da. Sve veći broj ljudi to razume i odaziva se na akcije koje organizujemo“, zaključio je sekretar Crvenog Krsta u Gračanici Sveta Živić.

Prikupljene jedinice krvi namenjene su pacijentima KBC u Gračanici. Po potrebi, mogu biti prosleđene i drugim zdravstvenim ustanovama na Kosovu.Ostale vesti

Kovid: Na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 10 osoba

Na Kosovu su registrovana 952 slučaja zaraze koronavirusom, navodi se u najnovijem izveštaju Ministarstva zdravlja Kosova. Dve osobe su izgubile život od poseldica ove bolesti.

  • 09.08.2022
Od posledica kovida na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 14 osoba
Prema poslednjim podacima na Kosovu su preminula još dve osobe od posledica kovida-19, saopšteno je iz kosovskog ministarstva zdravlja. U Srbiji je broj znatno veći, 14 života je izgubljeno u poslednjem danu.
  • 08.08.2022
Gračanica: Tokom vikenda zaraženo šest lica
Na teritoriji opštine Gračanica tokom vikenda registrovano je šest pozitivnih osoba na kovid 19, saopšteno je iz lokalne samouprave.
  • 08.08.2022
Srbija: Potvrđena 4.182 slučaja kovida

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su registrovana 4.182 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet osoba, pa je ukupan broj žrtava 16.356, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 07.08.2022
Na Kosovu još 618 novoobolelih

U većinski albanskim sredinama na Kosovu od 1.765 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 618 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

  • 07.08.2022
U Srbiji još 5.280 novih slučajeva
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji život je izgubilo još 13 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 16.347, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 06.08.2022