Vesti
Zdravlje

Gde nabaviti odgovarajuće maske za male školarce?

Uobičajena gužva i stres povodom nove školske godine ovoga puta su drugačiji za mnoge đake i njihove roditelje zbog pandemije koronavirusa. Jedna od nekoliko stvari o kojoj roditelji do sada nisu morali da razmišljaju jeste i nabavka maski koje će deca nositi u školu.
Gde nabaviti odgovarajuće maske za male školarce?
Maske za odrasle i decu (Foto Kim)

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je nedavno da se u Evropi očekuje “delikatan period” jer se približava početak nove školske godine. Zbog sveukupne epidemiološke situacije, ali i važeće zakonske regulative na Kosovu, roditelji su u obavezi da nabave maske koje će njihovu decu štiti od kovida-19. Međutim, one moraju biti i dovoljno udobne da bi ih mališani nosili tokom celog dana.

Maski za odrasle ima, a za decu…

Pojedine apoteke u Gračanici već prodaju dečije maske, i one koštaju 30 centi po komadu. Nabavku planiraju i druge faramaceutske radnje.

“Trenutno imamo samo standardne maske. S obzirom da počinje školska godina, planiramo da nabavimo maske za dečiji uzrast. Cena standardnih maski je 20 centi po komadu”, kazala je Dragana Slavić, radnica jedne od apoteka u Gračanici.

Lekar opšte prakse u gračaničkom Domu zdravlja Biljana Janićijević Velić ističe da je preporučljivo nositi jednodnevne maske. Prilikom nabavke maske za dete, treba voditi računa o nekoliko stvari:
“Maske treba da budu višeslojne, od prirodnog materijala, pamučne ili hirurške. Pamučne maske mogu da se nose i više puta, jer se peru. Bitno je da prijanjaju uz lice, da se pravilno nose, da budu prekriveni nos i usta”, kazala je dr Janićijević Velić.

Maska adekvatne veličine i udobnosti verovatno će smanjiti odbojnost deteta prema njoj. Naravno, ne treba zanemariti ni dizajn i imati u vidu činjenicu da će Smajli ili Spajdermen uvek biti mnogo privlačniji od “obične” maske.

Izazov i neplanirani trošak

“Jako veliki problem za sve roditelje. Mislim da su dečije maske za jednokratnu upotrebu ovde jako lošeg kvaliteta. One za višekratnu upotrebu je jako teško naći, retko koja prodavnica je snabdevena”, rekla nam je Violeta Mitić, majka dve devojčice koje 1. septembra polaze u prvi i treći razred.

“Naša šestočlana porodica ima jednog đaka koji polazi u treći razred. Kupujemo knjige koje su skupe, učiteljica je najavila da su obavezne maske. Moja devojčica je srčani bolesnik, to sa maskom će ići malo teže”, kazala je Slađana Milić iz Babinog Mosta.

“Maske ćemo probati da nabavimo po apotekama, ovih običnih ima i nisu skupe, pretpostavljam da za decu treba da budu manje. Videćemo. Deca su već navikla i naučila da maske moraju da nose svuda. Kako će biti u školi ne znam, verujem da će im biti dosta teško, jer ove maske guše”, naveo je Bojan Rajković iz Lapljeg Sela, otac dečaka koji ovog septembra kreće u sedmi razred.

Roditelji sa kojima smo razgovarali mišljenja su da zaštitne maske predstavljaju izazov, ali i neplanirani izdatak. Posebno ako se ima u vidu činjenica da će ih najmlađi đaci skoro izvesno zaboravljati i gubiti tokom dana. Predostrožnosti radi, mališane treba slati na nastavu sa bar dve maske dnevno.

“Dodatni je trošak za sve roditelje, jer za ovu školsku godinu svi moramo da se pripremimo mnogo više i budemo obazriviji. Jako je teško i za roditelje i đake”, kazala je Violeta Mitić.

“Već izdvajamo novac za knige, veliki problem su i maske. Mnogi nemaju ni jedan evro kako bi kupili svojoj deci maske. Nije problem samo u maskama i kovidu-19, problem je što mnogi ljudi nemaju ni za hleb”, dodala je Milićeva.

“Maske obavezne i za nastavnike i za đake”

Deci, pogotovo mlađeg uzrasta, teško je objasniti da će maske biti neizostavni deo njihove školske opreme i nastave. Psiholog u osnovnoj školi “Knez Lazar” Miljana Stojanović ističe da će se nastavno osoblje posvetiti deci, te da će ih dodatno edukovati u vezi nošenja maski.

“Maske su obavezne, kako za nastavnike, tako i za učenike  prvog i drugog ciklusa. Mi smo dobili takvu preporuku Ministarstva prosvete i držaćemo je se. U slučaju da dete ne dođe sa maskom od kuće, nećemo biti toliko rigorozni. Potrudićemo se da budemo malo blaži, jer je i celokupna situacija nova za sve nas. U dogovoru sa direktorom, od lokalne samouprave smo potražili sredstva za kupovinu maski, pa očekujemo da će biti odobrena. Ukoliko ne budu, naći ćemo neko rešenje”, kazala je Stojanovićeva.

Učiteljica u OŠ “Kralj Milutin” Danijela Todorović veruje da su deca već upućena u aktuelnu epidemijsku situaciju.

“Učenici će biti podeljeni u grupe i deca će imati fiziku distancu. Kada slušaju predavanja moći će da budu bez maske, a kada odgovaraju, moraju imati maske. Kada izlaze van, moraće da ih nose. Razmak između dece će biti dva metra, kao što je propisao Krizni štab i Ministarstvo prosvete”, kazala je Todorovićeva.

Preporuka preporuku stiže

Preporuka je da najmlađe valja nadgledati dok nose masku, jer postoji rizik od gušenja. Ako detetu "svira" u plućima ili kašlje, ne treba ga slati u školu, što naravno važi i za dete koje ima bilo kakve znake infekcije. Kod onih koji imaju alergije, najbolje je da nose vizire, ali će im trebati vremena da se naviknu. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je obezbeđeno 10.000 vizira za učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske, a za sada nije poznato koliko će tih vizira biti distribuirano školama na Kosovu.

 Ostale vesti

U Srbiji život izgubile još 52 osobe
U Srbiji su u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminule 52 osobe, saopšteno je na sajtu covid19.rs. Potvrđeno je 7.919 novih slučajeva zaraze.
  • 02.12.2020
Na Kosovu preminulo 14 pacijenata, 555 novozaraženih
Prema poslednjim podacima na Kosovu je još 14 osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.040, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 02.12.2020
Velika Britanija prva zemlja koja je odobrila Fajzerovu vakcinu
Velika Britanija je prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Fajzer (Pfizer) i Bajontek (BioNTech).
  • 02.12.2020
U srpskim sredinama jedan smrtni slučaj, 79 novoobolelih
U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima, jedan osoba je preminula od posledica kovida-19, dok je zabeleženo 79 novih slučajeva infekcije i 16 izlečenja, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 02.12.2020
U opštini Gračanica devet novozaraženih
Prema informacijama Kriznog štaba opštine Gračanica na osnovu poslednjih rezultata kovid-19 potvrđen je kod još 9 pacijenata.
  • 02.12.2020
Hoti: Epidemiološka situacija ozbiljna, mere ostaju na snazi
Premijer Kosova Avdulah Hoti saopštio je da će se, zbog epidemije koronavirusa, prvo polugodište u svim nivoima obrazovanja na Kosovu završiti 18. decembra, a da će drugo polugodište početi 18. januara.
  • 01.12.2020