Vesti
Zdravlje

Gde je međunarodna pomoć za zdravstvo u srpskim sredinama?

Brojne međunarodne organizacije, institucije i ambasade na Kosovu proteklih nedelja na razne načine pomažu kosovskim zdravstvenim ustanovama u borbi protiv koronavirusa. Međutim, u opštinama sa srpskom većinom zdravstvo funkcioniše u sistemu Republike Srbije. Glas Amerike pokušao je da sazna ko i kako njima pomaže u ovom teškom trenutku?
Gde je međunarodna pomoć za zdravstvo u srpskim sredinama?
KBC Priština u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Iz Kancelarije SZO nema odgovora

Pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa stigla je i iz Svetske zdravstvene organizacije. RTV Kim je od nadležnih u Kancelariji SZO u Prištini pokušala da dobije informacije da li će iz kontigenta te pomoći deo biti raspodeljen i zdravstvenim institucijama u srpskim sredinama.

Prvi mejl sa pitanjem poslali smo oficiru za vezu Kancelarije SZO u Prištini Sergeju Kojaku još u subotu 28. marta, da bi nakon što odgovor nije stigao, gospodinu Kojaku pisali još dva puta i pokušali sa njim da stupimo u kontakt telefonom više puta. Do danas nismo dobili nikakav odgovor.

“Koronavirus ne poznaje ni veru, ni naciju, ni boju kože, ni političku pripadnost”.

To je rečenica koja se širom sveta često čuje u poslednjih par meseci, a u prethodnih nekoliko nedelja i na Kosovu. Međutim da li podrška borbi protiv koronavirusa na Kosovu važi i za srpske zdravstvene institucije - pokazaće naredni dani.

Za sada je situacija ovakva: srpske zdravstvene ustanove koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije godinama se iz mnogih razloga suočavaju sa problemima u snabdevanju lekovima, medicinkog materijala i opreme. Ipak, domovi zdravlja i bolnice u srpskim mestima su i pored tih problema pružale zdravstvenu zaštitu pacijentima i to ne samo Srbima, već svima koji su zatražili pomoć.

Međutim, pojava Kovida-19 pre oko tri nedelje i na Kosovu, značajno utiče na rad ovih zdravstvenih ustanova čiji se rad odvijao u ogromnom teškoćama i bez koronavirusa. Da su resursi u borbi protiv Kovida-19 skromni, a problemi ogromni potvrdio je pre nekoliko dana direktor KBC-a u Gračanici Bratislav Lazić.

“Kliničko bolnički centar u Gračanici raspolaže sa dva respiratora. Jedan respirator mora biti sačuvan za sve one druge koji ne boluju od koronavirusa, jer mi zbrinjavamo ljude u istom intenzitetu i na isti način i kada su ostali zdravstveni problemi u pitanju, kao da nema Kovida-19. Dakle, mi smo u obavezi da i sva ostala hitna stanja vezana za druge vrste zdravstvene problematike, zbrinjavamo ovde“, rekao je Lazić.

Zvanična Priština i ambasade zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, zdravstvene ustanove koje na Kosovu funkcionišu u sistemu Republike Srbije, doživljavaju kao paralelne strukture.

Međutim, šta u ovoj krizi izazvanoj Kovidom 19 rade statusno neutralne organizacije na Kosovu i da li su hitno reagovale zbog problema sa kojima se ovih dana suočavaju zdravstvene ustanove u srpskim sredinama? Da li i kako utiču na raspodelu pomoći koja preko njih stiže na Kosovo?

Glas Amerike je krenuo od UNMIK-a, 30. marta poslali su pitanje da li su upoznati sa situacijom u srpskim zdravstvenim ustanovama i da li im je UNMIK pružio neku pomoć. Odgovor još nije stigao dopisnku Glasa Amerike.

Kancelarija EU na Kosovu izdvojila je pre dva dana pet miliona evra za medicinski material i opremu. Za nabavku opreme zadužena je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Predstavnike Evropske unije i UNOPS-a na Kosovu pitali smo da li ovaj paket pomoći, podrazumeva da će i srpske zdravstvene ustanove na Kosovu dobiti opremu i medicinski materijal.

“Medicinsku opremu i materijal u vrednosti od 5 miliona evra kao donaciju EU nabaviće UNOPS, a isporučiće je Univerzitetskoj klinici u Prištini. Na Ministarstvu zdravlja je da raspodeli nabavku na čitavom Kosovu prema potrebama zdravstvenih centara. Za više detalja obratite se ministarstvu zdravlja”, navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj.

“UNOPS je odgovoran za nabavku medicinske opreme koju finansira EU kancelarija na Kosovu, a koja će biti data Ministarstvu zdravlja na Kosovu. Vaše pitanje treba da usmerite na Ministarstvo zdravlja, ali razumeo sam da će sva oprema koja je trenutno dostupna ili koja će stići bii distribuirana svim zdravstvenim centrima na Kosovu na osnovu njihovih potreba”, naveo je za Glas Amerike šef kancelarije UNOPS-a na Kosovu Brendon Kirnan.

Glas Amerike obratio se i Ministarstvu zdravlja Kosova. Pitali smo da li je ovo ministarstvo zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama pružilo neku pomoć u opremi ili medicinskom materijalu za borbu protiv Kovda 19? Glasu Amerike je rečeno da će odgovor dobiti u najkraćem mogućem roku, pošto prikupe podatke.

Postavljeno je i pitanje da li će i šta zdravstvene ustanove u srpskim sredinama dobiti od donacije Evropske unije u iznosu od pet miliona evra koja je namenjena za opremu i medicinski materijal u borbi protiv Kovida 19?

Dok se čeka odgovor na ovo pitanje, Glas Amerike i drugi mediji dobili su saopštenje za javnost kosovskog ministarstva zdravlja o sastanku ministra Arbena Vitijua i britanskog ambasadora na Kosovu Nikolasa Abota.

U saopštenju se navodi “da je ambasador Abot čestitao ministru na radu koji su obavili Ministarstvo i druge institucije, kao odgovor na situaciju prouzrokovanu koronavirusom i izrazio zahvalnost što su ovim merama obuhvaćene i manjinske zajednice na Kosovu, posebno srpska zajednica”.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023