Vesti
Zdravlje

Gde je međunarodna pomoć za zdravstvo u srpskim sredinama?

Brojne međunarodne organizacije, institucije i ambasade na Kosovu proteklih nedelja na razne načine pomažu kosovskim zdravstvenim ustanovama u borbi protiv koronavirusa. Međutim, u opštinama sa srpskom većinom zdravstvo funkcioniše u sistemu Republike Srbije. Glas Amerike pokušao je da sazna ko i kako njima pomaže u ovom teškom trenutku?
Gde je međunarodna pomoć za zdravstvo u srpskim sredinama?
KBC Priština u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Iz Kancelarije SZO nema odgovora

Pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa stigla je i iz Svetske zdravstvene organizacije. RTV Kim je od nadležnih u Kancelariji SZO u Prištini pokušala da dobije informacije da li će iz kontigenta te pomoći deo biti raspodeljen i zdravstvenim institucijama u srpskim sredinama.

Prvi mejl sa pitanjem poslali smo oficiru za vezu Kancelarije SZO u Prištini Sergeju Kojaku još u subotu 28. marta, da bi nakon što odgovor nije stigao, gospodinu Kojaku pisali još dva puta i pokušali sa njim da stupimo u kontakt telefonom više puta. Do danas nismo dobili nikakav odgovor.

“Koronavirus ne poznaje ni veru, ni naciju, ni boju kože, ni političku pripadnost”.

To je rečenica koja se širom sveta često čuje u poslednjih par meseci, a u prethodnih nekoliko nedelja i na Kosovu. Međutim da li podrška borbi protiv koronavirusa na Kosovu važi i za srpske zdravstvene institucije - pokazaće naredni dani.

Za sada je situacija ovakva: srpske zdravstvene ustanove koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije godinama se iz mnogih razloga suočavaju sa problemima u snabdevanju lekovima, medicinkog materijala i opreme. Ipak, domovi zdravlja i bolnice u srpskim mestima su i pored tih problema pružale zdravstvenu zaštitu pacijentima i to ne samo Srbima, već svima koji su zatražili pomoć.

Međutim, pojava Kovida-19 pre oko tri nedelje i na Kosovu, značajno utiče na rad ovih zdravstvenih ustanova čiji se rad odvijao u ogromnom teškoćama i bez koronavirusa. Da su resursi u borbi protiv Kovida-19 skromni, a problemi ogromni potvrdio je pre nekoliko dana direktor KBC-a u Gračanici Bratislav Lazić.

“Kliničko bolnički centar u Gračanici raspolaže sa dva respiratora. Jedan respirator mora biti sačuvan za sve one druge koji ne boluju od koronavirusa, jer mi zbrinjavamo ljude u istom intenzitetu i na isti način i kada su ostali zdravstveni problemi u pitanju, kao da nema Kovida-19. Dakle, mi smo u obavezi da i sva ostala hitna stanja vezana za druge vrste zdravstvene problematike, zbrinjavamo ovde“, rekao je Lazić.

Zvanična Priština i ambasade zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, zdravstvene ustanove koje na Kosovu funkcionišu u sistemu Republike Srbije, doživljavaju kao paralelne strukture.

Međutim, šta u ovoj krizi izazvanoj Kovidom 19 rade statusno neutralne organizacije na Kosovu i da li su hitno reagovale zbog problema sa kojima se ovih dana suočavaju zdravstvene ustanove u srpskim sredinama? Da li i kako utiču na raspodelu pomoći koja preko njih stiže na Kosovo?

Glas Amerike je krenuo od UNMIK-a, 30. marta poslali su pitanje da li su upoznati sa situacijom u srpskim zdravstvenim ustanovama i da li im je UNMIK pružio neku pomoć. Odgovor još nije stigao dopisnku Glasa Amerike.

Kancelarija EU na Kosovu izdvojila je pre dva dana pet miliona evra za medicinski material i opremu. Za nabavku opreme zadužena je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Predstavnike Evropske unije i UNOPS-a na Kosovu pitali smo da li ovaj paket pomoći, podrazumeva da će i srpske zdravstvene ustanove na Kosovu dobiti opremu i medicinski materijal.

“Medicinsku opremu i materijal u vrednosti od 5 miliona evra kao donaciju EU nabaviće UNOPS, a isporučiće je Univerzitetskoj klinici u Prištini. Na Ministarstvu zdravlja je da raspodeli nabavku na čitavom Kosovu prema potrebama zdravstvenih centara. Za više detalja obratite se ministarstvu zdravlja”, navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj.

“UNOPS je odgovoran za nabavku medicinske opreme koju finansira EU kancelarija na Kosovu, a koja će biti data Ministarstvu zdravlja na Kosovu. Vaše pitanje treba da usmerite na Ministarstvo zdravlja, ali razumeo sam da će sva oprema koja je trenutno dostupna ili koja će stići bii distribuirana svim zdravstvenim centrima na Kosovu na osnovu njihovih potreba”, naveo je za Glas Amerike šef kancelarije UNOPS-a na Kosovu Brendon Kirnan.

Glas Amerike obratio se i Ministarstvu zdravlja Kosova. Pitali smo da li je ovo ministarstvo zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama pružilo neku pomoć u opremi ili medicinskom materijalu za borbu protiv Kovda 19? Glasu Amerike je rečeno da će odgovor dobiti u najkraćem mogućem roku, pošto prikupe podatke.

Postavljeno je i pitanje da li će i šta zdravstvene ustanove u srpskim sredinama dobiti od donacije Evropske unije u iznosu od pet miliona evra koja je namenjena za opremu i medicinski materijal u borbi protiv Kovida 19?

Dok se čeka odgovor na ovo pitanje, Glas Amerike i drugi mediji dobili su saopštenje za javnost kosovskog ministarstva zdravlja o sastanku ministra Arbena Vitijua i britanskog ambasadora na Kosovu Nikolasa Abota.

U saopštenju se navodi “da je ambasador Abot čestitao ministru na radu koji su obavili Ministarstvo i druge institucije, kao odgovor na situaciju prouzrokovanu koronavirusom i izrazio zahvalnost što su ovim merama obuhvaćene i manjinske zajednice na Kosovu, posebno srpska zajednica”.Ostale vesti

Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni
Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni.
  • 15.01.2021
U Srbiji preminula još 21 osoba
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovan 1.751 novi slučaj koronavirusa, a preminula je 21 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 15.01.2021
Na Kosovu preminulo sedam osoba, 296 novozaraženih
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je preminulo sedam osoba od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.399, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 15.01.2021
Kosovska Vlada ublažila mere
Kosovska vlada odobrila je nove, relaksiranije epidemiološke mere. U opštinama koje pripadaju žutoj i zelenoj zoni rizika, radno vreme privrednika je od 5 sati ujutru do 22:00 časa uveče.
  • 15.01.2021
U srpskim sredinama na Kosovu devet novozaraženih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je iz izolacije izašlo 25 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 15.01.2021
Priština: SZO i nemačka vlada donirale opremu KBC-u
Svetska zdravstvena organizacija je u saradnji sa nemačkom vladom donirala Kliničko-univerzitetskom centru u Prištini medicinsku opremu u vrednosti 2.17 miliona evra. Na ceremoniji formalne primopredaje vredne pomoći nije bilo prevoda na srpski jezik.
  • 14.01.2021