Vesti
Zdravlje

"Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu ozbiljna"

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu je u poslednjih nekoliko dana postala ozbiljna, jer se beleži povećan broj novoobolelih lica, kao i porast broja testiranja, rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.

Aleksandar Antonijević (Foto Kossev)

„Ostali parametri, na osnovu kojih pravimo procenu situacije za sada su u redu. U padu je javljanje lica u lokalnim domovima zdravlja, ali nažalost, danas imamo tri smrtna slučaja, što je prema broju stanovnika u našem gradu izuzetno veliko“ rekao je Antonijević.

On ističe da iz dana u dan beležimo povećan broj novootkrivenih slučajeva i dodaje da situacija od nas zahteva da budemo izuzetno disciplinovani i odgovorni, i ispoštujemo sve preporuke, na kojima lekari insistiraju od početka pandemije. Epidemiolog je građanima uputio apel na vakcinaciju i istakao da je od nedavno na raspolaganju i imunizacija ruskom vakcinom.

„Uputio bih poziv i apel građanima da svi zajedno ne gubimo vreme i iz ove situacije izađemo kao pobednici, da se odazovu procesu imunizacije koji se za naše građane sprovodi u Raški, Kuršumliji i Bujanovcu. Imamo izbor svih vakcina, a od prošle nedelje na raspolaganju i rusku „Sputnjik V“ vakcinu. Pokušajmo da sve ovo stavimo iza nas a to nećemo uspeti bez dobro sprovedene imunizacije i 80 odsto imunizovanog stanovništva“ rekao je Antonijević.

U srpskim sredinama na Kosovu je prema najnovijim podacima zabeleženo 29 slučajeva zaraze, a od posledica infekcije preminula su tri lica, dvoje sa prebivalištem u Zvečanu i jedno iz Kosovske Mitrovice.

Antonijević kaže da su novootkriveni slučajevi do sada bili raspoređeni po opštinama ali da 11 novozaraženih u Kosovskoj Mitrovici, što je prema današnjem preseku 40 odsto, predstavlja razlog za zabrinutost i još jednom uputio apel građanima da poštuju propisane mere i nose zaštitne maske.Ostale vesti

U Srbiji još 52 smrtna slučaja
Prema poslednjim podacima u Srbiji su zabeležena još 52 smrtna slučaja usled posledica koronavirusa, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 18.10.2021
Na Kosovu još jedan dan bez smrtnih ishoda

Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus testirano je 1.419 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod jedne osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  • 18.10.2021
Gračanica: Četiri nova slučaja kovida
Na teritoriji opštine Gračanica u poslednja 24 sata još četiri osobe obolelele su od koronavirusa, saopšteno je iz Kriznog štaba.
  • 18.10.2021
U Srbiji 5.077 novih slučajeva koronavirusa
U centralnoj Srbiji od posledica zaraze koronavirusom preminula su još 53 pacijenta, pa je ukupan broj žrtava povećan na 9.105, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 17.10.2021
Na Kosovu 10 novozaraženih, bez smrtnih ishoda
Na Kosovu su danas registrovana još 10 slučajeva koronavirusa. Testirana  su 2.484 uzorka.
  • 17.10.2021
U Srbiji broj zaraženih koronavirusom premašio šest hiljada
U centralnoj Srbiji od posledica zaraze koronavirusom preminulo je još 56 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 9.052, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 16.10.2021