Vesti
Zdravlje

"Epidemiološka situacija trenutno najbolja na Kosovu"

Kada su u pitanju zapadni Balkan i čitava Evropa, epidemiološka situacija trenutno najbolja na Kosovu, napisao je na Fejsbuku Aljbin Kurti.
Priština (Foto Kim)

Kosovski premijer Aljbin Kurti, rekao je da su na Kosovu uvedene dodatne antikovid mere zbog pojave novog soja korona virusa pod nazivom omikron.

Dodao je da je svuda u svetu primetno povećanje broja obolelih od kovida-19, što prema njegovim rečima predstavlja veći rizik od širenja pandemije na Kosovu, pre svega od strane putnika koji dolaze iz inostranstva.

"Širenje omikron soja u zemljama EU u veoma kratkom roku, primoralo je kosovsku vladu da brzo i odlučno deluje u pooštravanju mera na granicama. Zabrinjava činjenica da ova varijanta predstavlja mnogo veći rizik za decu mlađu od pet godina, u poređenju sa prethodnim varijantama korona virusa", napisao je Kurti.

Poručio je da su mere koje uvodi kosovska vlada blaže u poređenju sa pojedinim članicama Evropske unije.

"U nekim zemljama Evrope vakcinacija je obavezna za celokupnu populaciju ili za značajan deo nje - u Austriji i Grčkoj. Mere koje uvodi ova vlada su blaže, jer utiču samo za one koji dolaze na Kosovo iz inostranstva. Vlada stalno prati situaciju. Restriktivne mere biće ukinute kada ne budu ugroženi životi i zdravlje građana Kosova", objavio je Kurti na Fejsbuku.

Podsetimo, od ponedeljka na snagu stupaju nove anti-kovid mere.Ostale vesti

’’Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od kovida na milion stanovnika’’
Vodeći kosovski mikrobiolog Ljulj Raka je izjavio da na osnovu informacija Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od koronavirusa na milion stanovnika.
  • 28.01.2022
U Srbiji danas više od 17.000 obolelih od kovida
Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 34.778 osoba, od kojih su 17.284 pozitivne.
  • 28.01.2022
Kosovo: Preminule četiri osobe od posledica kovida-19
Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus je testirano 13.928 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod 3.617 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 28.01.2022
Rizik od smrti tokom pandemije veći pod režimima populista
Rezultati populističkih vlada u borbi protiv pandemije slabiji su u odnosu na učinak nepopulističkih, pokazuje istraživanje. Povišen mortalitet, odnosno broj umrlih iznad onog kada pandemije nema, u zemljama gde vladaju populisti je više nego dvostruko veći.
  • 28.01.2022
Gračanica: Na kovid-19 pozitivno još 14 osoba

Prema najnovijim podacima, na području opštine Gračanica od 16 testiranih osoba u poslednja 24 sata, prema podacima Kriznog štaba, njih 14 je pozitivno na kovid-19.

  • 28.01.2022
Za manje od mesec odluka o četvrtoj dozi
Za manje od mesec dana članovi Kriznog štaba doneće odluku o daljoj imunizaciji građana Srbije, odnosno da li će biti uvedena četvrta doza vakcine protiv kovida-19 ili će zeleni sertifikat, za sve koji su primili tri doze, biti produžen, odnosno važiće duže od sedam meseci.
  • 27.01.2022