Vesti
Zdravlje

"Epidemiološka situacija trenutno najbolja na Kosovu"

Kada su u pitanju zapadni Balkan i čitava Evropa, epidemiološka situacija trenutno najbolja na Kosovu, napisao je na Fejsbuku Aljbin Kurti.
Priština (Foto Kim)

Kosovski premijer Aljbin Kurti, rekao je da su na Kosovu uvedene dodatne antikovid mere zbog pojave novog soja korona virusa pod nazivom omikron.

Dodao je da je svuda u svetu primetno povećanje broja obolelih od kovida-19, što prema njegovim rečima predstavlja veći rizik od širenja pandemije na Kosovu, pre svega od strane putnika koji dolaze iz inostranstva.

"Širenje omikron soja u zemljama EU u veoma kratkom roku, primoralo je kosovsku vladu da brzo i odlučno deluje u pooštravanju mera na granicama. Zabrinjava činjenica da ova varijanta predstavlja mnogo veći rizik za decu mlađu od pet godina, u poređenju sa prethodnim varijantama korona virusa", napisao je Kurti.

Poručio je da su mere koje uvodi kosovska vlada blaže u poređenju sa pojedinim članicama Evropske unije.

"U nekim zemljama Evrope vakcinacija je obavezna za celokupnu populaciju ili za značajan deo nje - u Austriji i Grčkoj. Mere koje uvodi ova vlada su blaže, jer utiču samo za one koji dolaze na Kosovo iz inostranstva. Vlada stalno prati situaciju. Restriktivne mere biće ukinute kada ne budu ugroženi životi i zdravlje građana Kosova", objavio je Kurti na Fejsbuku.

Podsetimo, od ponedeljka na snagu stupaju nove anti-kovid mere.Ostale vesti

U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 01.07.2022
Na Kosovu 167 osoba zaraženo koronavirusom
Od 563 testirana, 167 građana je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.
  • 01.07.2022
SZO očekuje visoke nivoe koronavirusa ovog leta u Evropi
Svetska zdravstvena organizacija očekuje „visoke nivoe“ kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.
  • 01.07.2022
EU priznaje kosovske sertifikate o vakcinaciji protiv koronavirusa

Evropska unija saopštila je da će od danas prihvatiti sertifikate o vakcinaciji, testiranju i lečenju, koje izdaju kosovske institucije za koronavirus.

  • 30.06.2022
Još 149 novih slučajeva koronavirus na Kosovu, u Srbiji 921

Prema najnovijim podacima, na Kosovu je na koronavirus testirano 786, a infekcija je potvrđena kod 149 lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U Srbiji je registrovan 921 novi slučaj zaraze.

  • 30.06.2022
Bez preminulih na Kosovu i u Srbiji
U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 177 pozitivnih slučajeva na koronavirus od 986 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 876 novih slučajeva zaraze.
  • 29.06.2022