Vesti
Zdravlje

Epidemija boginja u Goraždevcu

U Goraždevcu već mesec dana vlada epidemija takozvanih ovčjih boginja zbog čega dosta dece izostaju sa nastave, a među zaraženima ima i starijih. Doktorka Mirjana Drigant iz Doma zdravlja u Goraždevcu kaže da nema mesta za paniku i da je klinička slika kod varičela uglavnom blaga.
Epidemija boginja u Goraždevcu
Ilustracija (Foto Vesti.rs)

„U poslednje vreme se pojavio veliki broj slučajeva u odnosu na stanovnike Goraždevca, to je negde oko deset slučajeva. Uglavnom se pojavljuje kod male dece, imali smo slučajeve i kod odraslog stanovništva. Oboljenje prolazi sa blažom klioničkom slikom, nema nikakvih posledica niti postoje kod nas neke komplikacije. Temperatura i osip su jedini problem koji karekteriše varičele, najosnovnije da ljudi ne diraju te promene da im nebi ostali ožiljci“, kazala je doktorka Mirjana Drigant.

Najbolja terapija je, prema rečima stručnjaka, uzimanje vitamina i po potrebi paracetamol, ukoliko obolela osoba ima temperaturu, kaže doktorka Drigant.

„Terapija pre svega treba da bude vitaminska i paracetamol ukoliko oboleli ima temepraturu. Što više vitamina, dakle nema potrebe za nekom ozbiljnijom terapijom“, kazala je doktorka Drigant.

Preme rečima doktorke Mirjane, varičele je bolje preležati u mlađem uzrastu, zbog kako kaže lakše kliničke slike.

„Za tu bolest, za sve blaže kliničke slike te bolesti bolje da deca dok su mala preleže bolest, jer je slika malo teža kod starijih“, kazala je doktorka Mirjana Drigant

Varičela se najčešće prenosi kapljicama preko vazduha, kašljanjem ili kijanjem bolesnika ili neposrednim kontaktom sa sekretom iz mehurića. Obolela osoba je zarazna od jedan do pet dana pre pojave ospe i 4 do 5 dana posle pojave ospe, ili sve do stvaranja kraste nakon pucanja mehurića. U periodu kraste osoba obolela od varičela nije zarazna.Ostale vesti

Na Kosovu obolelo još 38 osoba, u Srbiji preminulo jedno lice

Na Kosovu je danas zabeleženo 38 slučajeva koronavirusa, od 206 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje Kosova.

  • 24.06.2022
Na Kosovu 29 novozaraženih, u Srbiji 599
Na Kosovu je danas registrovano 29 slučajeva koronavirusa, od testiranih 280 uzoraka.
  • 23.06.2022
MZK poziva građane da se vakcinišu protiv koronavirusa
U protekle dve nedelje zabeležen je porast broja slučajeva kovida-19, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.06.2022
Na Kosovu 43, u Srbiji 480 novoobolelih
U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 43 pozitivna slučaja na koronavirus od 275 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 480 novih slučajeva zaraze.
  • 22.06.2022
Još 13 osoba pozitivno na koronavirus na Kosovu, u Srbiji 507

Prema najnovijim podacima, na Kosovu je na koronavirus testirano 160, a infekcija je potvrđena kod 13 lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  • 21.06.2022
Sazdanović: Novi talas korone u julu
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije dr Predrag Sazdanović izjavio je da će se korona "sasvim sigurno vratiti".
  • 21.06.2022