Vesti
Zdravlje

Ekspertski tim iz Instituta „Robert Koh“ na Kosovu

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova ugostio je ekspertski medicinski tim iz Nemačke od 25 članova koje predvodi dr Andereas Jasen. Nemački stručnjaci će, tokom naredne dve nedelje, pomoći Kosovu u borbi protiv kovida-19, ali i razmeniti iskustva sa ovdašnjim kolegama.
Ekspertski tim iz Instituta „Robert Koh“ na Kosovu
Eksperstki tim iz Instituta „Robert Koh“ na Kosovu

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj je prilikom dolaska nemačke misije pod nazivom „Joint Robert Koh Institut/EMT/GOARN“, naveo da se radi o profesionalcima koji će pomoći u borbi protiv kovida-19.

„Dolazak eksprtske misije mnogo znači za Kosovo, svi su posvećeni poslu. Ovo je velika podrška za kosovsko ministrastvo zdravlja, ali i sve ljude“, kazao je Zemaj.

Amabasador Nemačke u Prištini Jorn Rode je rekao da je zadovoljan jer je Nemački tim od 25 eksperata došao na Kosovo.

„Nadamo se napretku tokom zajedničke saradnje, kao i da ćemo uspeti tokom rada da globalnu pandemiju stavimo pod kontrolu“, kazao je on.

Ekspertsku misiju iz Nemačke predvodi dr Andreas Jansen koji je istakao „da kovid-19 niko ne može pobetiti sam“.

„Ova misija nije samo pružanje podrške, ovo je takođe podela iskustava u vezi sa koronavirusom. Ono što su oni (članovi medicinskog tima iz Nemačke) naučili poslednjih osam meseci jeste ono što će podeliti ovde. Niko od nas ne može ovo pobediti sam, ovaj virus niko nije očekivao“, naveo je dr Jansen.

Koordintorka za razvoj UN-a na Kosovu Ulrika Rikardson je tokom poste institutu podsetila da je „u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa važno držati distancu, nositi maske i voditi računa o higijeni ruku“.

„Ovo što danas vidite, dolazak ovih posvećenih zdravstvenih profesionalaca, jeste rezultat međunarodne solidarnosti, saradnje između Nemačke i Svetske zdravstvene organizacije. Ovi profesionalci biće ovde dve nedelje i podržaće napore kosovskih zdravstvenih institucija u borbi protiv kovida-19. Da ovaj tim spasi živote biće moguće jedino ako populacija uradi svoj deo, mislim na držanje distance, pranje ruku i nošenje maski“, poručila je Rikardsonova.

Načelnik kancelarije Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu Sergej Korijak je takođe poželeo dobrodošlicu nemačkom timu.

„Institut ’Robert Koh’ je jedan od vodećih instituta u svetu. Znamo da je institit posvećen lečenju ebole u Africi i veoma smo zahvalni što je ’Robert Koh’ Institut našao vreme i resurse da dođe na Kosovo i pruži pomoć u borbi protiv pandemije“, zaključio je Korijak.

Raspored poseta nemačkih eksperata je još uvek u fazi planiranja.

Na pitanje RTV Kim upućenom Nemačkoj ambasadi da li će medicinski tim iz "Instituta Robert Koh" poseteti bolnice u srspkim srednima, oni su odgovirli:

“Za sada znamo da je planirana poseta novoj laboratoriji koju kosovsko Ministarstvo zdravlja otvara u Gračanici. Moguće je da će do te posete doći već sutra”.

 Ostale vesti

Zemaj najavio pooštravanje mera u borbi protiv kovida-19
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je skoro pooštravanje mera za sprečavanje širenja infekcije koronavirusom.
  • 27.10.2020
U Srbiji koronavirusom zaražene 1.053 osobe
U poslednja 24 sata koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.053 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 5 pacijenata.
  • 27.10.2020
Na Kosovu tri smrtna slučaja, 197 novoobolelih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu, koronavirus je registrovan kod još 197 lica. Preminule tri osobe.
  • 27.10.2020
Na Kosovu 205 novoobolelih
Na Kosovu je prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta, koronavirus registrovan kod  još 205 osoba. Potvrđena tri smrtna slučaja.
  • 26.10.2020
U Srbiji potvrđen 341 novi slučaj zaraze
U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 341 novi slučaj koronavirusa, dok je jedna osoba preminula, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 26.10.2020
U Srbiji 614 novozaraženih, preminula tri lica
U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 614 lica zaraženih koronavirusom, a tri osobe su preminule, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 25.10.2020