Vesti
Zdravlje

Dr Stolić: Situacija stabilna, nema novih slučajeva

Pacijentkinja sa centralnog Kosova koja je zaražena koronavirusom je dobro i oporavlja se u Niškom kliničkom centru, a svi koji su bili sa njom u kontaktu su testirani i nalaze se u samoizolaciji. Drugih zaraženih nema, kazao je na konferenciji za novinare infektolog dr Boban Stolić.
Dr Stolić: Situacija stabilna, nema novih slučajeva
Detalj sa konferencije (Foto Kim)

Po rečima infektologa Stolića, epidemiološka situacija na teritoriji opštine Gračanica nije izmenjena. Osim jedne pacijentkinje koja je zaražena, nema novih slučajeva. Bez obzira na ovakvo stanje, Stolić je ponovo apelovao na građane da ostanu kod kuće naredne dve do tri nedelje i da budu oprezni.

„Osobe koje su u samoizloaciji, a koje su bile u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na kovid-19, su dobro, kao i sama osoba koja je transportovana u Klinički centar Niš. Ona se oseća dobro i oporavlja se“, naveo je dr Stolić.

Meštanima je poručeno da, ukoliko osećaju bilo kakve zdravstvene tegobe, mogu doći u posebne objekte Doma zdravlja Gračanica gde postoji trijažno odeljenje. Prethodni poziv nije obavezan, kazala je direktorka ove ustanove Mirjana Dimitrijević.

„U Domu zdravlja Gračanica već dve nedelje postoji improvizovana prostorija gde se svima koji dolaze prvo izmeri temperatura, ispunjava se upitnik o simptomima, da li su imali kontakt sa osobom koja je negde putovala, svaki pregledani pacijent se evidentira i prati se njegovo stanje. Do sada su se javljali pacijenti sa blažim simptomima respiratorne infekcije. U Lapljem Selu postoji rentgen aparat za pacijente kod kojih se sumnja da boluju od koronavirusa. U konsultaciji sa infektologom i ostalim lekarima procenjujemo da li se takav pacijent mora hospitalizovati ili se preporučuje samoizolacija“, rekla je Dimitrijevićeva.

Ona napominje da Dom zdravlja ima dovoljan broj lekara i medicinskih sestara koji su na raspolaganju pacijentima.

Načelnica Hitne službe u Lapljem Selu dr Marina Marković Madić istakla je da postoje četiri mobilne ekipe koje su dostupne građanima tokom 24 sata.

„Mobilna ekipa nakon poziva izlazi i obavlja pregled. Na osnovu anamnestičkih i epidemioloških podataka, kao i fizikalnog nalaza, dalje se konsultuje sa infektologom“, kazala je dr Madić i dodala:

„Mobilne ekipe su do sada izvršile sedam pregleda, u konsultaciji sa infektologom. Svi pacijenti su u kućnoj izlolaciji i stabilnog su zdravstvenog stanja. Pacijenti su iz Donje Gušterice i Gračanice, Kosova Polja i Radeva“, navela je dr Madić.

Govoreći o uslovima u kojima funkcioniše KBC Gračanica, dr Stolić je kazao da trenutno ima osnovnih sredstava za higijenu i zaštitu zaposlenih.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023