Vesti
Zdravlje

Dr Stolić: Situacija stabilna, nema novih slučajeva

Pacijentkinja sa centralnog Kosova koja je zaražena koronavirusom je dobro i oporavlja se u Niškom kliničkom centru, a svi koji su bili sa njom u kontaktu su testirani i nalaze se u samoizolaciji. Drugih zaraženih nema, kazao je na konferenciji za novinare infektolog dr Boban Stolić.
Dr Stolić: Situacija stabilna, nema novih slučajeva
Detalj sa konferencije (Foto Kim)

Po rečima infektologa Stolića, epidemiološka situacija na teritoriji opštine Gračanica nije izmenjena. Osim jedne pacijentkinje koja je zaražena, nema novih slučajeva. Bez obzira na ovakvo stanje, Stolić je ponovo apelovao na građane da ostanu kod kuće naredne dve do tri nedelje i da budu oprezni.

„Osobe koje su u samoizloaciji, a koje su bile u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na kovid-19, su dobro, kao i sama osoba koja je transportovana u Klinički centar Niš. Ona se oseća dobro i oporavlja se“, naveo je dr Stolić.

Meštanima je poručeno da, ukoliko osećaju bilo kakve zdravstvene tegobe, mogu doći u posebne objekte Doma zdravlja Gračanica gde postoji trijažno odeljenje. Prethodni poziv nije obavezan, kazala je direktorka ove ustanove Mirjana Dimitrijević.

„U Domu zdravlja Gračanica već dve nedelje postoji improvizovana prostorija gde se svima koji dolaze prvo izmeri temperatura, ispunjava se upitnik o simptomima, da li su imali kontakt sa osobom koja je negde putovala, svaki pregledani pacijent se evidentira i prati se njegovo stanje. Do sada su se javljali pacijenti sa blažim simptomima respiratorne infekcije. U Lapljem Selu postoji rentgen aparat za pacijente kod kojih se sumnja da boluju od koronavirusa. U konsultaciji sa infektologom i ostalim lekarima procenjujemo da li se takav pacijent mora hospitalizovati ili se preporučuje samoizolacija“, rekla je Dimitrijevićeva.

Ona napominje da Dom zdravlja ima dovoljan broj lekara i medicinskih sestara koji su na raspolaganju pacijentima.

Načelnica Hitne službe u Lapljem Selu dr Marina Marković Madić istakla je da postoje četiri mobilne ekipe koje su dostupne građanima tokom 24 sata.

„Mobilna ekipa nakon poziva izlazi i obavlja pregled. Na osnovu anamnestičkih i epidemioloških podataka, kao i fizikalnog nalaza, dalje se konsultuje sa infektologom“, kazala je dr Madić i dodala:

„Mobilne ekipe su do sada izvršile sedam pregleda, u konsultaciji sa infektologom. Svi pacijenti su u kućnoj izlolaciji i stabilnog su zdravstvenog stanja. Pacijenti su iz Donje Gušterice i Gračanice, Kosova Polja i Radeva“, navela je dr Madić.

Govoreći o uslovima u kojima funkcioniše KBC Gračanica, dr Stolić je kazao da trenutno ima osnovnih sredstava za higijenu i zaštitu zaposlenih.Ostale vesti

Na Kosovu četvoro novozaraženih

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je da su još četiri osobe zaražene Kovidom-19.

  • 28.05.2020
U Srbiji 25 novozaraženih, preminula jedna osoba
U Srbiji je koronavirusom zaraženo još 25 osoba, dok je od posledica ove zaraze preminula jedna osoba, ukupan broj žrtava iznosi 241, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. 
  • 28.05.2020
Bez novoobolelih od koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu
U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, saopšteno je iz Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.
  • 28.05.2020
Na Kosovu jedan novooboleli, sedam izlečenih pacijenata
Na Kosovu je potvrđen jedan novi slučaj koronavirusa, saopštio je noćas Nacionalni institut za javno zdravlje. Takođe, sedam lica je izlečeno od Kovida-19.
  • 27.05.2020
U Srbiji preminula 1 osoba, 48 oboelelih
Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 48 novih slučajeva koronavirusa. Jedna osoba je preminula.
  • 27.05.2020
Još jedna osoba zaražena kornavirusom u srpskim sredinama
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, registrovan je jedan slučaj pozitivan na virus korona, dok je jedno lice izlečeno, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 27.05.2020