Vesti
Zdravlje

Dr Savić: Broj dece zaražene virusom korona u porastu

Broj dece zaražene korona virusom je povećan, potvrdio je načelnik Dečjeg odeljenja Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Zoran Savić.
Dr Savić: Broj dece zaražene virusom korona u porastu
KBC Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

U avgustu je lečeno četvoro dece koja su bila pozitivna, dok je u oktobru lečeno 60 malih pacijenata.

„Brojka je znatno povećana. Klinička slika kod dece može biti i asimptomatska. Kod nas se uglavnom javljaju sa blažom i umerenom teškom kliničkom slikom. Nažalost, mi decu obolelu od infekcije kovida ne možemo da lečimo na Dečjem odeljenju stacionarno, ali smo uspostavili jedan dobar red, a to je da takvu decu lečimo ambulantno. Dolaze nam na kontrole, ako je potrebna neka intravenska terepija imamo posebno mesto koje je odvojeno, gde primaju terapiju, da ne bismo zarazili drugu decu. Izuzetno teške slučajeve koji traže stalni nadzor lekara šaljemo u bolnicu ’Dragiša Mišović’ u Beogradu, sa kojom imamo izuzetnu saradnju“, rekao je dr Savić.

On je dodao da odličnu saradnju imaju i sa klinikom za pedijatriju u Kragujevcu.

Savić smatra da bi decu iznad 12 godina starosti, na osnovu preporuka Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta "Batut" i Svetske zdravstvene organizacije trebalo vakcinisati protiv kovida.

„Ja sam apriori za vakcinaciju, konačnu odluku donose roditelji i izabrani pedijatar. Zašto izabrani pedijatar, zato što će on da oceni da li postoje kontraindikacije za primenu vakcine“, kazao je on.

Dr. Savić je istakao da su deca koja se leče od drugih bolesti na Dečjem odeljenju u Kosovskoj Mitrovici sigurna kada je u pitanju potencijalna infekcija korona virusom.

„Svako dete koje primimo, testiramo brzim antigensim testom, kao i roditelja koji se nalazi u pratnji, a najčešće je to majka. Pre testiranja ta deca su apsolutno izolovana, ne dolaze u dodir sa drugom decom. Imamo dobru saradnju sa našom laboratorijom, tako da nam antigenski testovi stižu jako brzo, za 15 do 20 minuta. Decu koja imaju probleme sa plućima, upalu, bronhitis, astmu, testiramo i PCR testom, da bismo bili potpuno sigurni“ objasnio dr Savić.

Na Dečjem odeljenju KBC-a u Kosovskoj Mitrovici radi 6 pedijatara, dok je dvoje na subspecijalizaciji u Beogradu.

Savić je apelovao na roditelje da ne uključuju sami terapiju deci i da ne teže odmah ka testiranju dece.

„Dete, kad dođe kod nas ili u Dom zdravlja, ono se pregleda, obavezno se urade laboratorijske analize krvi, po potrebi i rendgenski snimci, i onda se da terapija. Roditelji mogu da sačekaju dan-dva, ako dete dobije temperraturu, ali ne bi trebalo sami da uključuju antibiotike. Mogu samo antipiretike, odnosno lekove za snižavanje temperature. Ukoliko to traje više od 24 sata, poželjno je da se jave u Dom zdravlja svom izabranom pedijatru, ali i ako dođu kod nas - dete će biti pregledano“ istakao je on.

Praksa je da se dete na pregled vodi kod izabranog pedijatra u Dom zdravlja, ali sva deca koju roditelji dovedu na pregled u ambulantu Dečjeg odeljenja, bivaju pregledana od strane pedijatra.

„Testiranje je isključivo na preporuku pedijatra, dete se pregleda, dobije terapiju. Kod kuće samo vitamini i nešto za snižavanje temperature. Antibiotike, stvarno bih roditelje zamolio, da sami ne uključuju jer izbor zavisi od kliničke slike, od toga da li dete ima upalu pluća ili ne , kako se oseća i od mnogih drugih stvari“ naveo je dr Savić.

Na Dečjem odeljenju se leče isključivo mladi do 18 godina starosti, dok su u Domu zdravlja pod pedijatrijskim nadzorom i studenti. Kad dete napuni 18 godina, a njegovo stanje zahteva eventualno stacionarno lečenje - šalje se na odgovarajuće odeljenje.

Dr Elek: Na bolničkom lečenju 60 pacijenata, troje u respiratornom centru

U Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici na lečenju od Kovida 19 je 60 pacijenata. Direktor KBC-a dr Zoran Elek potvrdio je za Radio Mitrovica sever da je situacija stabilna, ali da je broj novoinficiranih u porastu, te da se uglavnom radi o nevakcinisanim osobama. U pitanju su uglavnom osobe srednje životne dobi i mlađa populacija.

U respiratornom centru Kliničkog centra leče se tri pacijenta.

Vakcinacija teče ustaljenom dinamikom. Svi zainteresovani se mogu javiti nadležnom Domu zdravlja, u vezi prijave i organizovanog prevoza koji se organizuje u odnosu na broj zainteresovanih. Dr Elek je potvrdio i da je vakcinu moguće primiti u bilo kom mestu u centralnoj Srbiji, u zavisnosti od toga gde se lice nalazi.

Podsetimo, prema poslednjim podacima, još 75 osoba u srpskim sredinama na Kosovu je pozitivno na korona virus. U Kosovskoj Mitrovici 21, Leposaviću 28, Zvečanu 8 i Zubinom Potoku 6, i 12 u srpskim sredinama južno od Ibra. Aktivnih slučajeva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je 409.Ostale vesti

Kovid: Na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 10 osoba

Na Kosovu su registrovana 952 slučaja zaraze koronavirusom, navodi se u najnovijem izveštaju Ministarstva zdravlja Kosova. Dve osobe su izgubile život od poseldica ove bolesti.

  • 09.08.2022
Od posledica kovida na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 14 osoba
Prema poslednjim podacima na Kosovu su preminula još dve osobe od posledica kovida-19, saopšteno je iz kosovskog ministarstva zdravlja. U Srbiji je broj znatno veći, 14 života je izgubljeno u poslednjem danu.
  • 08.08.2022
Gračanica: Tokom vikenda zaraženo šest lica
Na teritoriji opštine Gračanica tokom vikenda registrovano je šest pozitivnih osoba na kovid 19, saopšteno je iz lokalne samouprave.
  • 08.08.2022
Srbija: Potvrđena 4.182 slučaja kovida

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su registrovana 4.182 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet osoba, pa je ukupan broj žrtava 16.356, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 07.08.2022
Na Kosovu još 618 novoobolelih

U većinski albanskim sredinama na Kosovu od 1.765 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 618 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

  • 07.08.2022
U Srbiji još 5.280 novih slučajeva
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji život je izgubilo još 13 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 16.347, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 06.08.2022