Vesti
Zdravlje

Dr Novaković: Registrovan virus tipa AH1N1, nema mesta panici

Tokom januara meseca naglo je povećan broj obolelih pacijenata sa siptomima sezonskog gripa. Još uvek vlada strah od koronavirusa, koji je sve ređa pojava ali je zato kao i predhodnih godina prisutan sezonski antigen virusa, rekla je za Radio Kosovska Mitrovica dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
Dr Novaković: Registrovan virus tipa AH1N1, nema mesta panici
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

"Više od petnaest dana je prošlo kako smo poslali prvi uzorak na analizu na Institut `Torlak`, i dobili smo potvrdnu informaciju da je u pitanju AH1N1, virus poznat na našim prostorima od 2009. godine. To je pandemijski, tzv. `svinjski grip`. Od tada skoro svakodnevno šaljemo uzorke, uglavnom teže kliničke slike, pacijenata koji su hospitalizovani. Do sada su se svi uzorci vratili kao pozitivni i kod svih je dokazano prisustvo virusa AH1N1", kazala je ona.

Dr Novaković je objasnila da na Institutu “Torlak” na njihovom virusnom panelu rade i uporedne analize i na koronu i na respiratorni sincisijalni virus. Na poslednja dva su uglavnom rezultati bili negativni a na AH1N1 pozitivni.

"Virus `svinjskog gripa` je od 2009. godine prisutan na našoj teritoriji, u poslednje dve godine se manje registrovao, prvenstveno zbog preokupiranosti koronom, pa su se uzorci vrlo retko i slali na potvrdu. Stručnjaci su kod nas ali i u regionu procenili da se unazad dve godine povukao i ustupio mesto koronavirusu", kazala je Novakovićeva.

"To jeste neko nepisano pravilo u prirodi, da kada se pojavi neki novi antigen, svi predhodni koji su dominirali oni jedno vreme `zaćute`. Želim da naglasim da nema mesta panici, da grip ima sezonski karakter, postoje različiti tipovi, ali ovo nije nešto novo, ovo je varijanta gripa koja je 14 godina prisutna kako u Srbiji tako i u regionu", dodala je.

Napominje da je u pitanju respiratorna bolest, koja ima sezonski karakter i koja se upravo javlja u ovom periodu godine.

"Zapazili smo da grip u centralnoj Srbiji malo ranije kreće, već od kraja decembra a na našem području malo kasnije pa pik epidemije bude februar – mart mesec. Ništa kod ove vrste antigena nije neuobičajeno, nismo naravno u mogućnosti da šaljemo svaki uzorak na potvrdu ali zaista nema ni potrebe kada se u par uzoraka pokaže da je prisutan na određenoj teritoriji. Sve što je slično gripu se tretira kao grip, nema greške zato što je terapija simptomatska kod svih respiratornih virusa, i kod mlađih ljudi i pacijenata bez pridruženih bolesti nema potrebe za testiranjem”, rekla je dr Novaković.

Ona je više puta ponovila da je terapija simptomatska, savet je da pacijent koji oseti tegobe ostane u kućnim uslovima, nema potrebe da se javlja lekaru u prva tri dana, naročito ako se radi o zdravim i mlađim osobama, jer su potencijalni izvor zaraze ali i otvoreni i osetljivi kao takvi za neku drugu vrstu infekcije.

"Ostati u kući, uzimati što veću količinu tečnosti i vitamina, kroz ishranu ali i suplemente, i antipiretike za obaranje temperature i analgetike za bolove u mišićima i zglobovima. Vrlo je kratka inkubacija i mogućnost zaražavanja je svega 24 sata do tri dana. Ovaj grip karakteriše nagli skok telesne temperature koja ide i do 40 jedinica, bukvalno iz `punog zdravlja` i onda kreće bol u mišićima i zglobovima u celom telu, suzenje očiju i kašalj a neretko kod dece i dijareja i povraćanje", poručila je dr Novaković.

"Generalno na našoj teritoriji je dobra praksa da se hronični bolesnici, kao najugroženija kategorija redovno vakcinišu protiv sezonskog gripa, to su stariji od 60 godina i hroničari. Ali se savetuje da takvi pacijenti moraju da imaju pojačanu svest o tome da se kod prvih simptoma jave lekaru iako su vakcinisani. Lekaru se nakon tri dana javljaju i pacijenti koji su zdravi, tj.nemaju hroničnih bolesti, ukoliko primete da se stanje nakon prvih simptoma gripa komplikuje, jer može nastati virusna pneumonija koja u ne malom broju slučajeva može da se završi i letalno", rekla je između ostalog.

Preventivne mere protiv gripa koji je registrovan kod nas su provetravanje prostorija, nošenje zaštitnih maski, pranje ruku, unošenje vitamina u organizam kroz redovnu ishranu u vidu voća i povrća.

Apoteke u Kosovskoj Mitrovici snabdevene lekovima

U privatnim apotekama u Kosovskoj Mitrovici za sada ima dovoljno lekova. Trenutno su najtraženiji lekovi iz grupe antipiretika i analgetika kao i određenih antibiotika.

Konstantana potražnja je za lekovima protiv dijabetesa i hroničnih srčanih oboljenja kao i za antidepresivnim medikamentima.Ostale vesti

Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023
Raste broj novozaraženih kovidom-19 na Kosovu

Na Kosovu je tokom jučerašnjeg dana registrovan 31 novi slučaj koronavirusa na osnovu 183 testirana uzorka, podaci su Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

  • 08.02.2023