Vesti
Zdravlje

Dr Lazić potvrdio: Pacijentkinja iz Dobrotina nema koronavirus

Direktor Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici dr Bratislav Lazić je, posle dvadeset dana, potvrdio da je pacijentkinja iz Dobrotivna bila negativna na virus Kovid 19. Lazić se izvinio porodici.
Dr Lazić potvrdio: Pacijentkinja iz Dobrotina nema koronavirus
Dr Lazić (Foto Kim)

Lazić je kazao da je pacijentkinja iz Dobrotina, za koju je inače predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da je zaražena, zbog kliničke slike bila tretirana kao „kovid bolesnik“.

„Pacijetkinja iz Dobrotina je u našu ustanovu došla sa teškom kliničkom slikom, po svim karakteristikama, kako kliničkim tako i labaratorijskim, bila je u teškom stanju. Ona je zbog simptoma koje je ispoljavala, a na osnovu epidemiološke situacjie koje smo od nje dobili da je ona doputovala iz Čačka, koji je u tom trenutku bio žarište, ona je po svim pravilima i algoritmima tretirana kao kovid bolesnik, i zatim transportovana u KBC Niš“.

Lazić je naglasio da je pacijentkinja testirana još dva puta i da su oba rezultata bila negativna.

Na pitanje novinara zašto do sada to niko nije objavio, Lazić je rekao: „Ja ne bih da polemišem sa vama“, ali je istakao da pacijentkinja više nije na spisku obolelih od Kovida-19, te da se nalazi se u kućnoj samoizoliaciji.

Ko je zlonameran i zašto nema saradnje sa svim medijima?

Lazić je na novinarska insistiranja da pojasni situaciju oko pomenute pacijentkinje, rekao da ga posebno boli to što se , kako je kazao, otvaraju pitanja za pacijentkinju koja je “vrlo korektno, pravovremeno i na adekvatan način zbrinuta“.

„Mi smo ponosni na to što smo uradili sve kako treba da bi njen život bio spasen i mi smo srpremni da za svakog, bez izuzetka, reagujemo na isti način“.

„Oni koji nas napadaju, verovatno imaju svoje razloge, ali znate kako, mi zdravstveni radnici ćemo nastaviti dalje da radimo svoj posao, svi ostali neka rade svoj posao, po svom razmišljanju i svojoj savesti. Mi ćemo lečiti ljude od realnih bolesti, lečićemo ljude i od kovid invekcije ako se budu pojavili, ali mi ne možemo nikoga da izlečimo od zlonamernosti. To je nešto što je van naših medicinskih mogućnosti“.

Kazao je i da su lekari tu danonoćno i da su na „prvoj liniji odbrane“, te da narod nema razloga za brigu.
Lazić je kazao da je bilo „apsolutno odgovorno“ to što je iz KBC Priština saopšteno javnosti da je pacijentkinja bila zaražena virusom na osnovu kliničke slike koju je imala. Ponosan je, kaže, na pravovremenu reakciju zaposlenih u klinici i smatra da su spasili jedan ljudski život.

„Ukoliko je porodica imala bilo kakvih problema, u tom nekom smislu, ja njima upućujem izvinjenje ali bi bilo krajnje neodgovorno da smo postupili na drugačiji način pa da se ispostavilo da se ipak radi o kovid infekciji“.
Na pitanja zašto lekari iz KBC Priština ne sarađuju sa svim medijima na centralnom Kosovu, već vrše selekciju kojoj medijskoj kući će davati izjave, Lazić odgovara:

„Vi morate da razumete da sam ja taj koji sam registrovan kao osoba koja je odgovorna za situaciju oko kovida 19 na teritoriji na kojoj se mi nalazimo. Vi morate da shvatite da je priprema i svakodnevna borba protiv ovakve jedne ozbiljne epidemije, kao što je aktuelna epidemija virusom kKorona, vrlo ozbiljan posao i da postoji mnogo obaveza koje svakodnevno moraju da se završe i da se urade i da to sve mora da bude pod mojom kontrolom. Dakle, mi nismo selektivni“, kazao je Lazić, navodeći da lekari imaju korektnu saradnju i sa ostalim medijima.

Međutim, samo u poslednjih nedelju dana RTV Kim je više puta od doktora Lazića pokušala da dobije izjavu, ali se on izgovarao obavezama. Takođe smo na aktuelna pitanja oko virusa korona tražili i izjavu infektologa Bobana Stolića ali nas je on odbijao, rekavši da mu je za svaku izjavu potrebno odobrenje od direktora Kliničkog centra Bratislava Lazića.

Na centralnom Kosovu nema zaraženih

Infektolog Boban Stolić je kazao da je situacija u opštini Gračanica od kontrolom i da nema novoobolelih od koronavirusa.

„Počelo je sa radom infektivno odeljenje, privremena bolnica za smeštaj pacijenata obolelih od Kovida 19 je puštena u rad. I pored mirne epidemiološke situacije mi svakog pacijenta koji se pojavi posmatramo kao potencijano sumnjivog na koronavirus. Što znači da su naši mobilni timovi i dalje aktivini, a izlaženja na teren na poziv svakog pacijenta koji ima suspektne simptome vezane za kovid-19“, kazao je infektolog dr Boban Stolić.

Stolić je dodao da svaki pacijent koji dođe na pregled u KBC prvo bude pregledan od strane infektologa, a onda od lekare drugih specjalnosti.

Direktor KBC Bratislav Lazić je kazao da su preduzete mere oko sprečavanja širenja virusa dale rezultate.

„Želimo da u tom smislu obavestimo naše stanovištvo o stanju na terenu i da još jednom apelujemo da se svi oni pridržavaju više puta rečenih preporka jer su sve one neophodne da bi se u kontinuitetu započeti proces borobe protiv koronavirusa i dalje uspešno nastvio.

Ustanove zdravstvenog sistema na centralnom deluKosova i Metohije su u potpunosti spremne i u stalnim konsultacijama sa našim epidemiolozima sa svim stručnim ljudima koji su zaduženi da sve naodređeni način iskontrolišu, i da se ono što nije bilo urađeno popravi kako treba.“

Svi epidemiološki timovi se nalaze na terenu i svaki slučaj sumnje, kao i potvrđeni slučaj i svi njihovi kontakti se istražuju i izoluju i prate konstantno, kazala je epidemiolog dr Marija Milić.

„Takođe epidemiolozi i epidemiološki timovi prate situaciju u zdravstvenim ustanovama i obilaze zdravstevene ustanove na terenu. Ono što bih istakla jeste da ova borba protiv novog koronavirusa jeste zajednička i ona ne podrazumeva svakodnevan rad i aktivost lekara već i da se naše stanovništvo stalno pridržava svih onih propisanih mera“, rekla je dr Milić.

Na severu Kosova zabeležena su još tri slučaja pozitivnih na koronavirus. Ukupan broj zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu je 72. Četiri pacijenta je izlečeno, a dve osobe su peminule od posledice Kovida 19.

 

 Ostale vesti

Na Kosovu 860 novozaraženih koronavirusom
U većinski albanskim sredinama na Kosovu je od 2.469 testiranih uzoraka na kovid-19 pozitivno 860, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 12.08.2022
Lekovi protiv kovida: Ko sme da ih koristi, koliko su efikasni
„Mladim ljudima koji se zaraze koronavirusom, a nemaju pridružene bolesti, nisu potrebni nikakvi lekovi, već izolacija, mirovanje i simptomatska terapija. Za razliku od njih, osobama starijim od 60 godina, sa pridruženim bolestima ili izraženijim simptomima, potrebna je ozbiljnija terapija antivirusnim lekovima“, ističe u razgovoru za portal N1 prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.
  • 12.08.2022
Na Kosovu 780 slučajeva zaraze koronavirusom
U većinski albanskim sredinama na Kosovu je od 2.279 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 780 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 11.08.2022
Više od 7.000 novozaraženih, preminulo 14 osoba u Srbiji

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je još 14 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 16.394, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

  • 10.08.2022
Novih 18 slučajeva zaraze u srpskim sredinama
Tokom prethodnog dana, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji testirano je 58 uzoraka od čega je registrovano 18 novih slučajeva korona virusa, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 10.08.2022
Kosovo: Više od hiljadu novoobolelih

U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 3.550 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 1.197 slučajeva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

  • 10.08.2022