Vesti
Zdravlje

Dr Lazić potvrdio: Pacijentkinja iz Dobrotina nema koronavirus

Direktor Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici dr Bratislav Lazić je, posle dvadeset dana, potvrdio da je pacijentkinja iz Dobrotivna bila negativna na virus Kovid 19. Lazić se izvinio porodici.
Dr Lazić potvrdio: Pacijentkinja iz Dobrotina nema koronavirus
Dr Lazić (Foto Kim)

Lazić je kazao da je pacijentkinja iz Dobrotina, za koju je inače predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da je zaražena, zbog kliničke slike bila tretirana kao „kovid bolesnik“.

„Pacijetkinja iz Dobrotina je u našu ustanovu došla sa teškom kliničkom slikom, po svim karakteristikama, kako kliničkim tako i labaratorijskim, bila je u teškom stanju. Ona je zbog simptoma koje je ispoljavala, a na osnovu epidemiološke situacjie koje smo od nje dobili da je ona doputovala iz Čačka, koji je u tom trenutku bio žarište, ona je po svim pravilima i algoritmima tretirana kao kovid bolesnik, i zatim transportovana u KBC Niš“.

Lazić je naglasio da je pacijentkinja testirana još dva puta i da su oba rezultata bila negativna.

Na pitanje novinara zašto do sada to niko nije objavio, Lazić je rekao: „Ja ne bih da polemišem sa vama“, ali je istakao da pacijentkinja više nije na spisku obolelih od Kovida-19, te da se nalazi se u kućnoj samoizoliaciji.

Ko je zlonameran i zašto nema saradnje sa svim medijima?

Lazić je na novinarska insistiranja da pojasni situaciju oko pomenute pacijentkinje, rekao da ga posebno boli to što se , kako je kazao, otvaraju pitanja za pacijentkinju koja je “vrlo korektno, pravovremeno i na adekvatan način zbrinuta“.

„Mi smo ponosni na to što smo uradili sve kako treba da bi njen život bio spasen i mi smo srpremni da za svakog, bez izuzetka, reagujemo na isti način“.

„Oni koji nas napadaju, verovatno imaju svoje razloge, ali znate kako, mi zdravstveni radnici ćemo nastaviti dalje da radimo svoj posao, svi ostali neka rade svoj posao, po svom razmišljanju i svojoj savesti. Mi ćemo lečiti ljude od realnih bolesti, lečićemo ljude i od kovid invekcije ako se budu pojavili, ali mi ne možemo nikoga da izlečimo od zlonamernosti. To je nešto što je van naših medicinskih mogućnosti“.

Kazao je i da su lekari tu danonoćno i da su na „prvoj liniji odbrane“, te da narod nema razloga za brigu.
Lazić je kazao da je bilo „apsolutno odgovorno“ to što je iz KBC Priština saopšteno javnosti da je pacijentkinja bila zaražena virusom na osnovu kliničke slike koju je imala. Ponosan je, kaže, na pravovremenu reakciju zaposlenih u klinici i smatra da su spasili jedan ljudski život.

„Ukoliko je porodica imala bilo kakvih problema, u tom nekom smislu, ja njima upućujem izvinjenje ali bi bilo krajnje neodgovorno da smo postupili na drugačiji način pa da se ispostavilo da se ipak radi o kovid infekciji“.
Na pitanja zašto lekari iz KBC Priština ne sarađuju sa svim medijima na centralnom Kosovu, već vrše selekciju kojoj medijskoj kući će davati izjave, Lazić odgovara:

„Vi morate da razumete da sam ja taj koji sam registrovan kao osoba koja je odgovorna za situaciju oko kovida 19 na teritoriji na kojoj se mi nalazimo. Vi morate da shvatite da je priprema i svakodnevna borba protiv ovakve jedne ozbiljne epidemije, kao što je aktuelna epidemija virusom kKorona, vrlo ozbiljan posao i da postoji mnogo obaveza koje svakodnevno moraju da se završe i da se urade i da to sve mora da bude pod mojom kontrolom. Dakle, mi nismo selektivni“, kazao je Lazić, navodeći da lekari imaju korektnu saradnju i sa ostalim medijima.

Međutim, samo u poslednjih nedelju dana RTV Kim je više puta od doktora Lazića pokušala da dobije izjavu, ali se on izgovarao obavezama. Takođe smo na aktuelna pitanja oko virusa korona tražili i izjavu infektologa Bobana Stolića ali nas je on odbijao, rekavši da mu je za svaku izjavu potrebno odobrenje od direktora Kliničkog centra Bratislava Lazića.

Na centralnom Kosovu nema zaraženih

Infektolog Boban Stolić je kazao da je situacija u opštini Gračanica od kontrolom i da nema novoobolelih od koronavirusa.

„Počelo je sa radom infektivno odeljenje, privremena bolnica za smeštaj pacijenata obolelih od Kovida 19 je puštena u rad. I pored mirne epidemiološke situacije mi svakog pacijenta koji se pojavi posmatramo kao potencijano sumnjivog na koronavirus. Što znači da su naši mobilni timovi i dalje aktivini, a izlaženja na teren na poziv svakog pacijenta koji ima suspektne simptome vezane za kovid-19“, kazao je infektolog dr Boban Stolić.

Stolić je dodao da svaki pacijent koji dođe na pregled u KBC prvo bude pregledan od strane infektologa, a onda od lekare drugih specjalnosti.

Direktor KBC Bratislav Lazić je kazao da su preduzete mere oko sprečavanja širenja virusa dale rezultate.

„Želimo da u tom smislu obavestimo naše stanovištvo o stanju na terenu i da još jednom apelujemo da se svi oni pridržavaju više puta rečenih preporka jer su sve one neophodne da bi se u kontinuitetu započeti proces borobe protiv koronavirusa i dalje uspešno nastvio.

Ustanove zdravstvenog sistema na centralnom deluKosova i Metohije su u potpunosti spremne i u stalnim konsultacijama sa našim epidemiolozima sa svim stručnim ljudima koji su zaduženi da sve naodređeni način iskontrolišu, i da se ono što nije bilo urađeno popravi kako treba.“

Svi epidemiološki timovi se nalaze na terenu i svaki slučaj sumnje, kao i potvrđeni slučaj i svi njihovi kontakti se istražuju i izoluju i prate konstantno, kazala je epidemiolog dr Marija Milić.

„Takođe epidemiolozi i epidemiološki timovi prate situaciju u zdravstvenim ustanovama i obilaze zdravstevene ustanove na terenu. Ono što bih istakla jeste da ova borba protiv novog koronavirusa jeste zajednička i ona ne podrazumeva svakodnevan rad i aktivost lekara već i da se naše stanovništvo stalno pridržava svih onih propisanih mera“, rekla je dr Milić.

Na severu Kosova zabeležena su još tri slučaja pozitivnih na koronavirus. Ukupan broj zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu je 72. Četiri pacijenta je izlečeno, a dve osobe su peminule od posledice Kovida 19.

 

 Ostale vesti

U Srbiji 1.318 novozaraženih, preminulo 18 pacijenata
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 18 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.886.
  • 24.01.2021
Kosovo: Šest osoba preminulo, 392 nova slučaja infekcije
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.456, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 24.01.2021
Vučić: Britanski soj koronavirusa otkriven u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj novog, britanskog soja koronavirusa.

  • 24.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 ljudi od posledica virusa
Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.483 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 19 ljudi.
  • 23.01.2021
Preminule još tri osobe od posledica kovida na Kosovu
Na Kosovu su preminula još tri pacijenta od posledica kovida-19, registrovano je jоš 379 novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.01.2021
Kovid-19: U srpskim sredinama preminule dve osobe, 18 novoobolelih
Dve osobe su preminule od posledica korona virusa, a registrovano je 18 novih slučajeva zaraze u srpskim sredinama na Kosovu, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.01.2021