Vesti
Zdravlje

Dr Elek: Pogoršana epidemijska situacija u srpskim sredinama na Kosovu

Epidemijska situacija u svim srpskim sredinama na Kosovu je dosta pogoršana, a u prilog tome govori činjenica da je sve veći broj pacijenata sa kovid simptomima. Broj hospitalizovanih pacijenata uvećan je za gotovo 60 odsto u odnosu na prethodnih mesec dana, izjavio je za Radio Kontakt Plus, v. d. direktora Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.
Dr Elek: Pogoršana epidemijska situacija u srpskim sredinama na Kosovu
Doktor Zlatan Elek (Foto Kossev)

Dr Elek precizira da je u KBC Kosovska Mitrovica trenutno hospitalizovano 90 pacijenata, od kojih je 47 na kiseoničnoj terapiji. Dodaje i da se beleže smrtni slučajevi.

„Nažalost, unazad dva, tri dana beležimo i određeni broj pacijenata koji su preminuli. To su pacijenti starosti od 1934. do 1947. godišta sa komorbiditetima. Većina pacijenata koji se nalaze na lečenju kod nas imaju komorbiditete i jednostranu ili dvostranu upalu pluća.“

Pored bolničkog lečenja, postoje i dnevne bolnice gde pacijenti primaju terapiju, tako da je ovaj broj mnogo veći.

Dr Elek ukazuje da većinu pacijenata čine oni koji nisu vakcinisani, ali da ima i onih koji se vraćaju po drugi put da se leče od kovida-19.

„To je manji broj, ali je većina pacijenata koji po prvi put boluju od kovida. Od vakcinisanih, veliki broj ima blažu kliničku sliku, naročito oni koji nemaju komorbiditete. Imamo i pacijente koji su vakcinisani sa jednom ili dve doze, neke i sa tri, ali neki od njih imaju komorbiditete, pa imaju težu kliničku sliku“.

Dr Elek smatra da je veliki broj obolelih, jer se procesu vakcinacije ne pristupa u dovoljnoj meri i da u skorije vreme neće doći do stišavanja ovakve situacije, ako se ne radi na sticanju kolektivnog imuniteta, a to je jedino moguće vakcinacijom.

„Imamo podatke da je negde između 33 i 34 hiljade stanovnika na KiM vakcinisano prvom dozom, između 32 i 33 hiljade drugom, a između 11 i 12 hiljada je primilo buster dozu. To je nedovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta. Mislim da smo izgubili zlatnu priliku da postignemo kolektivni imunitet, s obzirom na to da smo među prvima imali vakcinaciju“, kaže Elek.

"Pojedinačni imunitet je uzaludan ako ne radimo na izgradnji kolektivnog", ističe on.

Prema poslednjim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu, trenutno je aktivno 1.257 slučajeva.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023