Vesti
Zdravlje

Dr Elek: Epidemijska situacija na severu Kosova alarmantna

Epidemijska situacija na severu Kosova je dosta alarmantna, imajući u vidu broj obolelih koji iz dana u dan raste. Nezvanično sam čuo da je vakcinacija stala, što je apsolutna laž. Svake nedelje, putem koordinatora, pravimo spiskove zainteresovanih građana za vakcinaciju, izjavio je danas v. d. direktora Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.
Dr Elek: Epidemijska situacija na severu Kosova alarmantna
Doktor Zlatan Elek (Foto Kossev)

Da je na severu Kosova pogoršana epidemijska situacija, govore podaci da je trenutno u KBC Kosovska Mitrovica hospitalizovano 67 pacijenata, ukazuje dr Elek i dodaje da su samo tokom proteklog vikenda imali 16 prijema.

„Svi pacijenti su sa ozbiljnom kliničkom slikom, sa komorbiditetima... Sada nam, nažalost, dolaze pacijenti i iz Štrpca. Uvek je reč o obostranim upalama pluća. Dakle, reč je o osobama starije životne dobi. Mada, u bolnici imamo obolelih i ispod 40 godina“, precizirao je dr Elek na današnjoj konferenciji za medije.

On kaže da je 96,7 odsto hospitalizovanih pacijenata, nevakcinisano.

„Gotovo svi koji su preminuli usled posledica zaraze kovidom-19 nisu bili vakcinisani. Svi oni koji završe u respiratornom centru, takođe ni oni nisu vakcinisani. Veliki broj bolesnika je, nažalost, na kiseoničnoj terapiji, a danas njih 29“, ukazuje dr Elek.

Ono što je alarmantno, ocenjuje dr Elek, jeste da je prema poslednje dostupnim podacima, od svih testiranih, kod skoro 40 odsto potvrđeno prisustvo koronavirusa.

„Broj obolelih u Srbiji se iz dana u dan povećava, to znači da je virus mutirao, da ima mnogo agresivnu kliničku sliku“, upozorava.

Dr Elek navodi i da je u poslednje dve nedelje povećan broj zainteresovanih za vakcinaciju. Glasine da je vakcinacija građana sa severa Kosova obustavljena, nisu tačne, dodaje dr Elek.

„Naši građani ne treba da brinu, ima dovoljno vakcina. Vakcinacija je organizovana posredstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ima organizovan prevoz. Mi se i dalje vakcinišemo u Raškoj. Postoji dopunska mogućnost da se vakcinišemo u Kuršumliji, trenutno samo zbog novonastale situacije, imamo punkt u Bujanovcu, tako da nema problema što se tiče vakcinacije. Nezvanično sam čuo da je vakcinacija stala, što je apsolutna laž. Mi svake nedelje, putem koordinatora pravimo spiskove zainteresovanih građana za vakcinaciju“, poručuje dr Elek.

Najveći broj građana sa Kosova, vakcinisan je Sinofarm vakcinom. Do sada je prvom dozom ukupno vakcinisano 28.000 građana, drugom - 27.600 i nešto iznad 3.000 buster dozom.

Zainteresovanim građanima za sada su dostupne četiri vakcine - Fajzer-Biontek, Astra-Zeneka, Sinofarm i Sputnjik, podseća dr Elek.

Pozivajući se na izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, dr Elek najavljuje da će uskoro biti dostupna i vakcina Moderna.

„I dalje stoji to da imamo dobro ogranizovanu vakcinaciju. Nama proces vakcinacije nije stao, samo smo imali slabiju zainteresovanost u junu, julu i avgustu, pretpostavljam zbog godišnjih odmora. To vreme smo protraćili, jer da smo se tada vakcinisali u broju kao što sada pokazujemo zainteresovanost, sigurno ne bismo imali ovoliki broj obolelih. Podsećam vas da smo na početku avgusta meseca imali svega troje ili četvoro kovid pacijenata u celoj bolnici. Ovako smo sada vraćeni na stari sistem – u crvenoj zoni 180 mesta za kovid bolesnike, normalno funkcioniše zelena zona i dalje se testiramo samo ponedeljkom, sredom i petkom. Ukoliko nam se bude povećao broj javljanja sa simptomima na kovid, testiraćemo svim radnim danima, ako treba i subotom, zato što imamo kapacitete u našoj pi-si-ar (PCR) laboratoriji“, ističe dr Elek.

Građanima poručuje da se vakcinišu, jer se samo na ovaj način može stati na put pandemiji.

„Ono što je moja preporuka, pošto nam je kriva dalje uzlazna kada je u pitanju infekcija, da iskoristimo šansu da se vakcinišemo u što većem broju, kako bismo zimu dočekali sa približno dobrim kolektivnim imunitetom i posvetili se normalnom životu i radu“, naglašava dr Elek.

Dr Elek još kaže da je KBC u ovom trenutku snabdeven dovoljnim količinama kiseonika, zaštitne opreme i lekova.

„Potpuno smo isti sa građanima centralne Srbije i po pitanju snabdevenosti lekova i po pitanju izbora vakcina i to nijednog momenta nije bilo upitno“, zaključio je dr Elek.

Prema poslednjim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je 40 novih slučajeva infekcije, od 102 testirana uzorka, od toga, na severu Kosova 32.Ostale vesti

Krizni štab Gračanice: Za pet dana 12 inficiranih
U prteklih pet dana koronoavirus registrovan je kod 12 osoba, saopštio je opštinski Кrizni štab.
  • 01.12.2021
Svetski dan borbe protiv side

Prvi decembar se širom planete, od 1988. godine, obeležava kao Svetski dan borbe protiv side.

  • 01.12.2021
Od 3. januara na Kosovo samo uz dokaz o potpunoj vakcinaciji
Svi koji ulaze na teritoriju Kosova moraće od 3. januara 2022. da imaju dokaz da su primili dve doze vakcine.
  • 01.12.2021
U Srbiji preminula još 54 pacijenta

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminula su još 54 pacijenta od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 11.691, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 30.11.2021
Na Kosovu zaraženo još osam osoba, jedna preminula
Prema najnovnijim podacima kosovskog Ministarstva zdravlja u većinski albanskim sredinama na kovid-19 testirano je 1.098 osoba, a infekcija je potvrđena kod osam građana.
  • 30.11.2021
Na Kosovu nije registrovan omikron
Direktor Infektivne klinike Arben Višaj izjavio je da na Kosovu još uvek nema identifikovanog slučaja zaražavanja omikronom, novom varijantom koronavirusa.
  • 30.11.2021