Vesti
Zdravlje

Dopremljen lek Hlorokin za KBC u KM

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici dopremljeno je 20 kutija Hlorokina za pacijente obolele od koronavirusa, za koje se primenjuje ista terapija kao i u centralnoj Srbiji, saopštio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i najavio da je za sutra obezbeđeno preuzimanje jednog respiratora za ovu zdravstvenu ustanovu.
Dopremljen lek Hlorokin za KBC u KM
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je u dnevnom izveštaju o situaciji na Kosovu objavljenom na Fejsbuku naveo da se u opštini Zubin Potok u izolaciji nalazi 20 lica, od kojih će 2 tokom dana biti testirana.

“Kovid ambulanta će iz razloga bezbednosti biti izmeštena iz Doma zdravlja Zubin Potok u selo Zupče", naveo je Đurić.

U izveštaju je naveo i da su se kovid ambulanti Doma zdravlja u Leposaviću javila 2 lica sa respiratornim infekcijama od kojih će jedno biti testirano.

U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu je u protekla 24 časa bilo 4 pregleda mobilnih medicinskih timova i nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus korona, takođe se navodi u izveštaju.

“U Gnjilanu će svi koji su odlazili u ZC Vranje, pacijenti i vozači, biti testirani na prisustvo koronavirusa, jer su se pojavili oboleli u tom zdravstvenom centru. Radi se na utvrđivanju kontakata svih zaraženih lica kako bi svi na koje se sumnja da mogu biti pozitivni na prisustvo virusa bili testirani”, navodi se u izveštaju direktora Kancelarije za KiM.⠀⠀⠀

Dodaje se da je za radnike KBC Kosovska Mitrovica obezbeđeno 1.000 zaštitnih skafandera, a za Dom zdravlja u Leposaviću toplomeri, pulsni oksimetri, aparat za merenje krvnog pritiska, 40 zaštitnih skafandera, 16 zaštitnih vizira, 2.000 rukavica, 200 hirurških maski i 500 kaljača.

Volonteri su nastavili da dostavljaju lekove i pakete sa hranom i higijenskim sredstvima širom Kosova, navedeno je u izveštaju.

 Ostale vesti

U Srbiji 72 novoobolela, nema preminulih
Prema najnovijem preseku, koronavirusom u Srbiji su zaražene još 72 osobe. U poslednja 24 sata nije bilo preminulih.
  • 30.09.2020
Na Kosovu 46 novozaraženih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu koronavirusom zaraženo je još 46 lica, bez smrtnih slučajeva.
  • 30.09.2020
U srpskim sredinama četiri nova slučaja koronavirusa

U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima, četiri lica su novoinficirana, dok je zabeleženo osam slučajeva ozdravljenja, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 30.09.2020
U Srbiji preminula jedna osoba, 65 novoinficiranih
U Srbiji je prema poslednjim podacima zaraženo 65 lica, preminula je jedan osoba od posledica koronavirusa, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 29.09.2020
Na Kosovu 54 nova slučaja, bez preminulih
Na Kosovu su koronavirusom zaražene još 54 osobe. U poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva.
  • 29.09.2020
Na Kosovu preminule tri osobe, 48 novozaraženih
Na Kosovu je koronavirusom zaraženo još 48 lica, preminule su tri osobe, ukupan broj žrtava iznosi 625.
  • 28.09.2020