Vesti
Zdravlje

Dopremljen lek Hlorokin za KBC u KM

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici dopremljeno je 20 kutija Hlorokina za pacijente obolele od koronavirusa, za koje se primenjuje ista terapija kao i u centralnoj Srbiji, saopštio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i najavio da je za sutra obezbeđeno preuzimanje jednog respiratora za ovu zdravstvenu ustanovu.
Dopremljen lek Hlorokin za KBC u KM
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je u dnevnom izveštaju o situaciji na Kosovu objavljenom na Fejsbuku naveo da se u opštini Zubin Potok u izolaciji nalazi 20 lica, od kojih će 2 tokom dana biti testirana.

“Kovid ambulanta će iz razloga bezbednosti biti izmeštena iz Doma zdravlja Zubin Potok u selo Zupče", naveo je Đurić.

U izveštaju je naveo i da su se kovid ambulanti Doma zdravlja u Leposaviću javila 2 lica sa respiratornim infekcijama od kojih će jedno biti testirano.

U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu je u protekla 24 časa bilo 4 pregleda mobilnih medicinskih timova i nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus korona, takođe se navodi u izveštaju.

“U Gnjilanu će svi koji su odlazili u ZC Vranje, pacijenti i vozači, biti testirani na prisustvo koronavirusa, jer su se pojavili oboleli u tom zdravstvenom centru. Radi se na utvrđivanju kontakata svih zaraženih lica kako bi svi na koje se sumnja da mogu biti pozitivni na prisustvo virusa bili testirani”, navodi se u izveštaju direktora Kancelarije za KiM.⠀⠀⠀

Dodaje se da je za radnike KBC Kosovska Mitrovica obezbeđeno 1.000 zaštitnih skafandera, a za Dom zdravlja u Leposaviću toplomeri, pulsni oksimetri, aparat za merenje krvnog pritiska, 40 zaštitnih skafandera, 16 zaštitnih vizira, 2.000 rukavica, 200 hirurških maski i 500 kaljača.

Volonteri su nastavili da dostavljaju lekove i pakete sa hranom i higijenskim sredstvima širom Kosova, navedeno je u izveštaju.

 Ostale vesti

Na Kosovu 36 novih slučajeva koronavirusa

Nacionalni institut za javno zdravlje večeras je saopštio da je koronavirus potvrđen kod još 36 osoba. Ukupan broj obolelih iznosi 1.194.

  • 06.06.2020
U Srbiji preminula još jedna osoba, 74 novoobolelih
U Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 248.
  • 06.06.2020
Na severu Kosova bez novoobolelih
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan novooboleli od Kovida-19. Nema ni izlečenih i preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 06.06.2020
Na Kosovu 11 novih slučajeva Kovida-19
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta na Kosovu je koronavirusom zaraženo 11 lica, što ukupan broj obolelih od koronavirusa čini 1.158.
  • 05.06.2020
Srbija: 96 zaraženih koronavirusom, 1 osoba preminula
U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 96 zaraženih koronavirusom, što ukupan broj inficiranih čini  11.667 lica.
  • 05.06.2020
Sever Kosova: Bez novoobolelih
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan novooboleli od Kovid-19.
  • 05.06.2020