Vesti
Zdravlje

Dopremljen lek Hlorokin za KBC u KM

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici dopremljeno je 20 kutija Hlorokina za pacijente obolele od koronavirusa, za koje se primenjuje ista terapija kao i u centralnoj Srbiji, saopštio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i najavio da je za sutra obezbeđeno preuzimanje jednog respiratora za ovu zdravstvenu ustanovu.
Dopremljen lek Hlorokin za KBC u KM
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je u dnevnom izveštaju o situaciji na Kosovu objavljenom na Fejsbuku naveo da se u opštini Zubin Potok u izolaciji nalazi 20 lica, od kojih će 2 tokom dana biti testirana.

“Kovid ambulanta će iz razloga bezbednosti biti izmeštena iz Doma zdravlja Zubin Potok u selo Zupče", naveo je Đurić.

U izveštaju je naveo i da su se kovid ambulanti Doma zdravlja u Leposaviću javila 2 lica sa respiratornim infekcijama od kojih će jedno biti testirano.

U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu je u protekla 24 časa bilo 4 pregleda mobilnih medicinskih timova i nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus korona, takođe se navodi u izveštaju.

“U Gnjilanu će svi koji su odlazili u ZC Vranje, pacijenti i vozači, biti testirani na prisustvo koronavirusa, jer su se pojavili oboleli u tom zdravstvenom centru. Radi se na utvrđivanju kontakata svih zaraženih lica kako bi svi na koje se sumnja da mogu biti pozitivni na prisustvo virusa bili testirani”, navodi se u izveštaju direktora Kancelarije za KiM.⠀⠀⠀

Dodaje se da je za radnike KBC Kosovska Mitrovica obezbeđeno 1.000 zaštitnih skafandera, a za Dom zdravlja u Leposaviću toplomeri, pulsni oksimetri, aparat za merenje krvnog pritiska, 40 zaštitnih skafandera, 16 zaštitnih vizira, 2.000 rukavica, 200 hirurških maski i 500 kaljača.

Volonteri su nastavili da dostavljaju lekove i pakete sa hranom i higijenskim sredstvima širom Kosova, navedeno je u izveštaju.

 Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023