Vesti
Zdravlje

Dom zdavlja: Doniran rendgen aparat, ali još nema objekta

Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u saradnji sa Britanskom ambasadom i timom UN-a na Kosovu donirali su rendgen aparat Domu zdravlja u Gračanici. Izgradnja objekta gde će se obavljati snimanja je tek u planu.
Dom zdavlja: Doniran rendgen aparat, ali još nema objekta
Domu zdravlja Gračanica doniran rengen aparat (Foto Kim)

Rendgen aparat je već stigao u Dom zdravlja, međutim, ova zdravstvena ustanova ga zbog nedostatka prostora još ne koristi. U samoj zgradi nema odgovarajuće ordinacije gde bi mogao da bude smešten, pa se tek planira izgradnja posebnog objekta za tu namenu. Lokacija je određena, a direktorka Doma zdravlja dr Mirjana Dimitrijević očekuje pomoć opštine Gračanica.

„Hteli smo da apart koji je stigao smestimo u prvu ordinaciju na samom ulazu u Dom zdravlja, međutim, shvatili smo da će nam to ugroziti redovan rad, ali naišli smo na razumenvanje opštine Gračnica da nam obezbedi novi prostor, u koji će biit smešten aparat i gde će biti adaptiran za rad. Imali smo poslednjih dana posetu arhitekata koji su rekli da će mesec raditi na projektu i da će se onda krenuti sa igradnjom“, rekla je ona.

Doktorka Dimitrijević je kazala da je ovaj aparat veoma značajan za ustanovu ali i za rasterećenje odeljenja KBC u Lapljem Selu.

„Aparat je veo značajan jer ćemo sa njim komplentirati dijagnostiku naših pacijenata. Poslednjih godinu dana smo radili sa kovid pacijentima preglede, testiranje i jedino što nismo imali u dijagnoistici je rendgen snimanje pluća. Sada će kompletna dijagnostika biti odrađena kod nas i time ćemo rasteretiti bolnički centar u Laplje Selu. Jedino će pacijenti sa težmo kliničkom slikom ići u sekundarnu ustanovu, dok će sa lakšom kliničkom slikom lečiti kod nas“, istakala je dr Dimitrijević.

Vrednost aparata je 80 hiljada evra i to je, kako je rekao šef kancelarije SZO Sergej Korjak, mali deo projekta koji zajednički finansiraju sa UN timom. Govoreći o trenutnoj epidemiološkkoj sitauciji Korjak je rekao da je ona veoma kompleksna, ali nije očajna.

„Poruka koju želim da uputim građanima Gračanice je da zahvalim što poštuju mere koje je Vlada propisala. Drugo, hteo bih da poručim svim ljudima koji su vakcinisani da i dalje moraju poštovati mere koje su propisane i posle same vakcinacije. Veoma je važno da se naglasi da vakcinacija neće rešiti sve probleme. Vakcinacija je jedna mali dodatni nivo u samoj zaštiti. Zato, molim vas nastavite da poštujete mere, nosite maske, držite fizičku distancu, perite ruke“, poručio je Korjak.

Primopredaji aparata prisustvovao je zamenik Britasnkog ambasadora u Priština Džejkob Veber. „Veoma sam zadovoljan što sam ovde danas i što mogu da vidim da je aparat stigao i nadam se da će biti funkcionalan. Veoma sam zadovoljan da će aparat koristiti ovom zdravstvenom centru ovde“, rekao je Veber.

Projekat je realizovan na inicjativu Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC). „Drago nam je da je on konačno stigao ovde i da će biti od koristi svim našim pacijentima u Gračanici i naravno iz svih zajednica na centralnom Kosovu“, kazao je direktor FDMC-a Dejan Radivojević.

Kako je rekao, ovo je jedan od najsavremenijih renden aparata, potpuno je digitalan i jedan je od tri u regionu. Ovakav uređaj imaju samo još zdravstvene ustanove u Beogradu i Zagrebu, naglasio je Radivojević.Ostale vesti

Na Kosovu danas vakcinisana 2.103 lica
Nastavljena je vakcinacija protiv kovida-19 u hali "1. oktobar" u Prištini prema planu i programu Vlade Kosova, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.
  • 15.05.2021
U Srbiji još 18 smrtnih slučajeva
Prema poslednjim podacima u Srbiji je preminulo 18 pacijenata od posledica koronavirusa, ukupan broj žrtava povećan na 6.664, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.
  • 15.05.2021
Na Kosovu 40 novozaraženih
Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 2.135 uzoraka, a virus je potvrđen kod 40 lica, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 15.05.2021
U srpskim sredinama na Kosovu sedam novoobolelih
Od ukupno 54 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata, 7 osoba je pozitivno na koronavirus, dok je 47 izašlo iz izolacije, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.
  • 15.05.2021
U Srbiji preminulo 17 pacijenata, 787 novih slučajeva
Prema poslednjima podacima, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još 17 osoba, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.646, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 14.05.2021
Na Kosovu 49 novoobolelih, preminule dve osobe

Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 1.835 uzoraka, a virus je potvrđen kod 49 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 14.05.2021