Vesti
Zdravlje

Dobrovoljno davanje krvi u Gračanici: Potrebe veće tokom letnjih meseci

U zgradi Opštine Gračanica održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Odeljenja za zdravstvo ove lokalne samouprave, Crvenog krsta Gračanica i Odeljenja za transfuziju krvi bolnice u Gračanici. "U letnjim mesecima je veća potrošnja krvi, a davaoci su uglavnom na odmorima", kazala je za RTV Kim transfuziološkinja Violeta Vasić.
Dobrovoljno davanje krvi u Gračanici: Potrebe veće tokom letnjih meseci
Dobrovoljno davanje krvi u Gračanici (Foto Kim)

Iz Odeljenja za zdravstvo kažu da je odziv građana jako dobar i da se očekuje veliki broj davalaca do kraja dana.

"Odeljenje za zdravstvo opštine Gračanica, u saranji sa transfuzijom i Crvenim krstom iz Gračanice, došlo je na ideju da organizuje, povodom Dana opštine, akciju dobrovoljnog davanja krvi. Mogu reći da je za sada odziv jako dobar, da je već za prvih sat vremena imamo desetak davalaca, tako da očekujem da će ih danas biti u velikom broju", kazao je direktor ovog odeljenja Aleksandar Popović.

Sekretar Crvenog krsta u Gračanici Sveta Živić je rekao za RTV Kim da se dobrovoljno davanje krvi organizuje svake godine, kao i da će prikupljene jedinice krvi pomoći radu bolnica u Gračanici i Lapljem Selu.

"Prva stavka rada Crvenog krsta Gračanica je dobrovoljno davalaštvo krvi koje radimo svake godine, ovo je jedna od akcija koja se organizuje zajedno sa SO Gračanica. Naravno da smo i mi želeli da učestvujemo u ovoj akciji davanja krvi. Ovo je jedna od dobrih akcija na kojoj će Zavod za transfuziju krvi prikupidi dovoljno jedinica za nesmetan rad bolnica u Gračanici i Lapljem Selu", naveo je on.

Transfuziološkinja Violeta Vasić istakla je da je u letnjim mesecima potrošnja krvi veća.

"U letnjim mesecima je veća potrošnja krvi, a davaoci su uglavnom na odmorima, tako da smo u prošlom mesecu bili u deficitu. Potražnja je bila velika, a davaoci nam nisu bili tu, pa smo zamolili Opštinu Gračanica da nam malo pomognu. Ovu akciju danas radimo u njihovim prostorijama. Dobar je odziv davalaca i mislim da ćemo popuniti rezerve za narednih mesec dana", rekla je ona.

Davaoci krvi, uglavnom dugogodišnji, pozvali su sve koji su u mogućnosti da i ove godine pomognu.

"Već šesti put dajem krv, zdravo je i normalno da se nekom pomogne. Naša krv mnogo znači svim pacijentima i pozvao bih sve koji mogu da dođu i pomognu u ovoj akciji. Davanje krvi je zdravo za čoveka", kazao je Zoran Ilić iz Gračanice.

"Meni je treći put da dajem krv, meni znači mnogo, a nekome mnogo više. Preporučio bih svakome ko želi da donira krv", naveo je Saša Jovanović.

Dobrovoljno davanje krvi u Gračanici organizuje se svake godine, ovoga puta u okviru Dana opštine Gračanica.Ostale vesti

Malo do umereno oblačno
Poslednji radni dan u septembru i ovoj radnoj nedelji obeležiće smena sunca i oblaka, ali i nešto viša temperatura.
  • 30.09.2022
Na Kosovu još šest novozaraženih
U poslednja 24 časa na Kosovu nije registrovan nijedan smrtni slučaj usled kovida, saopštilo je kosovsko Ministarstvo zdravlja.
  • 29.09.2022
Srbija: Preminulo devet osoba, još 2.709 slučajeva zaraze
Tokom poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u Srbiji preminulo je još devet osoba.
  • 28.09.2022
Kosovo: Jedan novozaraženi, nema preminulih
U većinski albanskim srednima na Kosovu tokom protekla 24 časa registrovan je samo jedan novi slučaj korona virusa.
  • 28.09.2022
Radovanović: Nismo pobedili koronu, u poznu jesen još jedan talas
Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da "ne može da se proglasi pobeda nad koronom", te da ćemo "u poznu jesen imati još jedan talas kovida-19, koji će verovatno biti manji.
  • 28.09.2022
U Srbiji od posledica kovida-19 preminulo 14 osoba
Prema najnovijim podacima sa sajta covid-19.rs, u Srbiji je preminulo još 14 lica od posledica koronavirusa.
  • 27.09.2022