Vesti
Zdravlje

Direktor SZO: Omikron bi mogao biti kraj pandemije u Evropi

Direktor Svetske zdravstvene odrganizacije za Evropu Hans Kluge navodi da je varijanta omikrona pomerila pandemiju kovid 19 u novu fazu, što bi moglo da znači njeno okončanje u Evropi.
Direktor SZO: Omikron bi mogao biti kraj pandemije u Evropi
Ilustracija (Foto Freepik)

Moguće je da se region kreće ka svojevrsnoj završnici pandemije", rekao je Hans Kluge agenciji Frans pres, dodajući da bi omikron do marta mogao da zarazi 60 odsto Evropljana.

Kada trenutni nalet omikrona koji je zahvatio Evropu splasne, "postojaće još nekoliko nedelja i meseci globalnog imuniteta, bilo zahvaljujući vakcini ili zato što ljudi imaju imunitet zbog infekcije, a takođe i zbog smanjenja sezonske prirode", smatra direktor SZO za Evropu.

Kluge očekuje da će doći do perioda zatišja pre nego što se kovid 19 eventualno vrati krajem godine. To, dodaje, ne mora da znači da će se vratiti pandemija.

Ipak, prema njegovim rečima, još je prerano kovid 19 smatrati endemskim.

"Puno se priča o endemima, ali endemizam znači... da je moguće predvideti šta će se desiti. Ovaj virus nas je iznenadio više puta, tako da moramo da budemo veoma oprezni", rekao je Kluge, dodajući da ipak postoji mogućnost pojave novih varijanti.

Kluge nije jedini koji je iskazao optimizam oko omikrona. Slične reči je u nedelju, u intervjuu Ej-Bi-Si njuzu, uputio i glavni američki epidemiolog Entoni Fauči.

Rekao je da broj slučajeva kovida u delovima SAD pada "prilično naglo", te dodao da "stvari izgledaju dobro".

Ako se nastavi nedavni pad broja slučajeva u oblastima poput severoistoka SAD, Fauči je rekao da veruje da će se sličan preokret videti u celoj zemlji.

Regionalna kancelarija SZO za Afriku takođe je prošle nedelje saopštila da su slučajevi kovida u tom regionu naglo pali i da su smrtni slučajevi u padu po prvi put od kada je četvrti talas virusa kojim dominira omikron dostigao svoj vrhunac.Ostale vesti

U Srbiji još 382 slučaja koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.053, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 17.05.2022
Na Kosovu zabeležena četiri slučaja kovida-19
U poslednja 24 sata, na Kosovu su registrovana četiri slučaja koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.
  • 17.05.2022
Srbija: Jedno lice preminulo od posledica koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.050, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 16.05.2022
Na Kosovu zabeležena sedam slučajeva kovida-19

U poslednja 24 sata, na Kosovu je registrovano sedam slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.

  • 16.05.2022
Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska
Ordinacija "In medic" je u saradnji sa udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti "Slatko srce" organizovala besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici.
  • 16.05.2022
U Srbiji potvrđeno 239 slučajeva koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.049, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 15.05.2022