Vesti
Zdravlje

Dan medicinskih sestara, na severu Kosova odlikovanja

Skafandere, rukavice, kape, maske, kaljače i vizire nose duže od godinu dana. Ključne su za oporavak pacijenta u neposrednom kontaktu sa njim i kao nezamenljive članice lekarskog tima. Danas je Međunarodni dan upravo ovih radnika na prvoj liniji fronta. Tim povodom, Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije nagradio je srebrnim znakom 28 medicinskih sestara sa Severa Kosova.
Dan medicinskih sestara, na severu Kosova odlikovanja
Medicinske sestre sa direktorom KBC-a Zlatanom Elekom (Foto Kossev)

Za saradnju, požrtvovanost i humanost u borbi protiv pandemije, u ime svih koleginica dobile su glavne sestre KBC Kosovska Mitrovica koja je i ključna ustanova za na ovom prostoru za borbu protiv kovida, uz tri medicinske sestre iz domova zdravlja.

Inicijativu za dodelu ovih priznanja pokrenula je Gordana Savić, glavna medicinska sestra KBC Kosovska Mitrovica, i predsednica Saveza zdravstvenih radnika sa KiM.

„Naše medicinske sestre su u doba pandemije dale zaista veliki doprinos i nesebičnu podršku u radu – lečenju kovid pacijenata. To je bila naša inicijativa i eto, naišli smo na razumevanje i dobili tih 28 srebrnih znakova“, kazala je Savić za KoSSev.

Nagrade su na ceremoniji koja je juče održana dobile sve glavne sestre svih odeljenja zdravstevenog centra i tri glavne sestre Domova zdravlja Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok.

„Svi su oni na direktan ili indirektan način bili jedan veliki tim za rad u kovid bolnici“, kaže sagovornica KoSSeva.

Pandemija kao test

Biti medicinska sestra nije lako, tvrdi Savić, ali i dodaje da je to poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću. Definisala je koje su to osobine koje bi trebalo da krase svaku medicinsku sestru.

„Medicinska sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla da pomogne, razume i da se nosi sa ljudskim patnjama… potrebna je humanost i predanost“.

Kaže da su sve ove osobine u svakom zdravstenom radniku u Srbiji naišle na test nakon izbijanja pandemije, kada je posao medicinskih sestara postao još zahtevniji.

„Medicinske sestre su pokazale da su zapravo stub zdravstvenog sistema i da su spremne za timski rad sa lekarima. Oni su zapravo bili na prvoj liniji odbrane“, dodala je Savić.

Govoreći o KBC-u Kosovska Mitrovica, kaže da je u svakom trenutku mogla da se oseti empatija zdravstvenih radnika, kao i pomoćnog osoba prema kovod bolesnicima.

„Teško je kada vidite jakog i mladog momka koji je došao sa upalom pluća izazvanom infekcijom virusa korona, a sutra tog istog čoveka nema“, kaže Savić.

Međutim, bilo je i lepih trenutaka.

„Najlepši trenuci su bili oni kada smo ispraćali pacijente kući i zajedno za njima odlazili i mi svojim kućama“.

Kako izgleda raditi u kovid odeljenju

„Odlazi se na svoje radno mesto, s tim da znate da možete i vi da budete zaraženi, da možete da zarazite svoje najbliže. Dolazimo na mesto zelene zone gde nam naše koleginice i kolege pomažu da obučemo zaštitnu opremu – to su dve maske, dve kape, dva para kaljača, dva para rukavica, vizir. Ulazite u crvenu zonu, idete stepeništem i hodnicima koji deluju tako sablasno i prazno. Zapravo, pacijenti su u sobama a u hodnicima smo samo mi koji se međusobno jedva i prepoznajemo – dovoljno da možemo da kumuniciramo i da radimo. Vidite oko sebe ogromne boce sa kiseonikom. Naše tehničko osoblje je 24 sata bilo uz nas, menjajući boce. U trenutku ne osećate ni glad, ni žeđ, zato što je toliko posla i toga što morate da uradite, da se posvetite maksimalno pacijentu“.

Kaže da sve to nije nimalo jednostavno – „ali to je naš poziv, naša profesija i mi smo jednostavno zaista bili odgovorni i profesionalni svih ovih dana i tokom čitave godine“.

Pomoć i kolegama u Batajnici

Zdravstveni radnici mitrovičkog KBC-a brinuli su i o pacijentima u Beogradu.

Tri grupe su u prethodnom periodu odlazile na ispomoć na po petanest dana u najvećoj kovid bolnici u Srbiji – Batajnica. Ukupno trideset i osam radnika je pomagalo u lečenju obolelih od kovida u srpskoj prestonici.

Neposredno pre toga, ojačani su i kapaciteti samog KBC-a u Kosovskoj Mitrovici.

U tri navrata – marta, jula i novembra meseca u ovu ustanovu je primljeno ukupno 120 medicinskih sestara i tehničara, kao i 45 lekara.Ostale vesti

Na Kosovu zabeležena četiri slučaja kovida-19
U poslednja 24 sata, na Kosovu su registrovana četiri slučaja koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.
  • 17.05.2022
Srbija: Jedno lice preminulo od posledica koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.050, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 16.05.2022
Na Kosovu zabeležena sedam slučajeva kovida-19

U poslednja 24 sata, na Kosovu je registrovano sedam slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.

  • 16.05.2022
Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska
Ordinacija "In medic" je u saradnji sa udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti "Slatko srce" organizovala besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici.
  • 16.05.2022
U Srbiji potvrđeno 239 slučajeva koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.049, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 15.05.2022
Na Kosovu još 16 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 593, a infekcija je potvrđena kod 16 osoba.

  • 15.05.2022