Vesti
Zdravlje

Dan medicinskih sestara i tehničara

Danas se obeležava Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. “Pacijent se stavlja u prvi plan i sve što medicinske sestre i tehničari čine, čine zarad dobrobiti pacijenta”, kaže tehničar i koordinator Doma zdravlja Gračanica, Vladimir Petković.
Dan medicinskih sestara i tehničara
Ilustracija (Foto Istock)

“Medicina zahteva timski rad, a to je nešto što može obezbediti adekvatno pružanje zdravstvenih usluga”, kaže Vladimir Petković koordinator i portparol Doma zdravlja Gračanica povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara.

“Sestrinstvo je human poziv. Humanost je nešto što svaka sestra u svom radu mora da poseduje da bi se bavila poslom medicinske sestre. Požrtvovanje medicinskih radnika je nešto što je prioritet i što nema alternativu. Pacijent se stavlja u prvi plan i sve što medicinske sestre i tehničari čine, čine zarad dobrobiti pacijenta. Mnogobrojna svetska istraživanja koja ukazuju na to da oko 80 odsto svih procedura i intervencija koje se izrvrše u zdravstvu, upravo ih izvršavaju medicinske sestre i tehničari”, kaže Petković.

Petković ističe da je uloga medicinskih sestara i tehničara bila posebno važna tokom pandemije koronavirusa.

“Svakako smo svi svedoci kako je ta pandemija promenila život svih nas, a pre svega život zdravstvenih radnika. Svedoci smo koliko smo tek tada postali svesni koliko je rad i angažovanje zdravstvenih radnika u celini, kako lekara, a pre svega medicinskih sestara i tehničara, vrlo važan za očuvanje i unapređenja zdravlja svih nas a svakako lečenje i negovanje bolesnih”, rekao je on.

Pacijentkinja koju smo zatekli u Domu zdravlja Verica Stanković je kazala za RTV Kim da je medicinsko osoblje u ovoj ustanovi profesionalno.

“Usluge su fenomenalne. Zadovoljna sam prijemom, lekarima, stomatologom i celim kolektivom koji radi u Domu zdravlja Gračanica”, rekla je ona.

Nadzorna medicinska sestra na pedijatriji Suzana Stević Velić navodi da je poziv medicinske sestre human i veoma značajan za pacijente.

“Sam kontakt sa pacijentom je mnogo bitan i za pacijenta i za medicinsku sestru. Jedna naša lepa reč je pacijentu vrlo bitna. Kada mu se mi nasmejemo njemu će biti mnogo lakše”, kazala je Suzana.

Ona dodaje da je njen poziv još humaniji, sa obzirom da radi na odeljenju pedijatrije.

“Što se tiče dece, ja već godinama radim na preventivi to je nešto najlepše. Štititi decu od raznih zaraznih bolesti. Lepo je pomagati ljudima i biti tu za njih. To je ono što me ispunjava kroz ceo moj radni vek”, zaključila je medicinska sestra Suzana.

Glava medicinska sestra u ambulanti u Lapljem Selu Vesna Kaličanin je kratko prokomentarisala odnos između doktora i sestara.

“Kažu da doktori leče, a sestre da neguju. Različit je pristup lečenju, ali saradnja između sestara i lekala uvek postoji i to je jedna neraskidiva spona”, kazala je ona.

Međunarodni dan medicinskih sestara 12. maj obeležava se širom sveta, na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

“Ovaj dan nas sve opominje da se moramo više boriti za prava medicinskih sestara, prava da završavaju visoke škole da se dodatno obrazuju, a tako i prava da odlučuju da donose odluke vezane za lečenje, zbrinjavanje i zdravstvenu negu obolelih”, rekao je Petković.

Kao međunarodni simbol sestrinstva, 1999. godine je odabrano belo srce. Taj simbol prihvatile su sve sestre sveta, i ono označava brižnost, znanje i humanost.Ostale vesti

Blagi porast broja novoobolelih na Kosovu
Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja, u nedelji za nama (od ponedeljka, 21. novembra) u većinski albanskim sredinama zabeleženo je 11 novih slučajeva kovida-19. U istom periodu u centralnoj Srbiji koronavirus je potvrđen kod 4.004 osobe. 
  • 27.11.2022
Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022
Dijabetes - izazov 21. veka

Povodom Svetskog dana dijabetesa u Gračanici je na platou ispred Doma zdravlja organizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne težine, zatim je u Domu kulture „Gračanica“ održano stručno-edukativno predavanje kako bi se među građanima povećala svest o dijabetesu, bolesti od koje, iz godine u godinu, oboleva sve više ljudi.

  • 14.11.2022
Korona nastavlja da slabi
Samo 14 novozaraženih zabeleženo je u većinski albanskim sredinama na Kosovu u nedelji za nama, a šreminulih od posledica kovida-19 nije bilo. I u Srbiji brojevi nastavljaju da padaju, pa je protekle sedmice preminulo 27, a zaraženo 4.536 ljudi.
  • 14.11.2022
Srbija: Preminule dve, pozitivne 392 osobe
U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica kovida-19 u Srbiji.
  • 13.11.2022
U Srbiji 452 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminulo je još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 12.11.2022