Vesti
Zdravlje

Dan medicinskih sestara i tehničara

Danas se obeležava Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. “Pacijent se stavlja u prvi plan i sve što medicinske sestre i tehničari čine, čine zarad dobrobiti pacijenta”, kaže tehničar i koordinator Doma zdravlja Gračanica, Vladimir Petković.
Dan medicinskih sestara i tehničara
Ilustracija (Foto Istock)

“Medicina zahteva timski rad, a to je nešto što može obezbediti adekvatno pružanje zdravstvenih usluga”, kaže Vladimir Petković koordinator i portparol Doma zdravlja Gračanica povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara.

“Sestrinstvo je human poziv. Humanost je nešto što svaka sestra u svom radu mora da poseduje da bi se bavila poslom medicinske sestre. Požrtvovanje medicinskih radnika je nešto što je prioritet i što nema alternativu. Pacijent se stavlja u prvi plan i sve što medicinske sestre i tehničari čine, čine zarad dobrobiti pacijenta. Mnogobrojna svetska istraživanja koja ukazuju na to da oko 80 odsto svih procedura i intervencija koje se izrvrše u zdravstvu, upravo ih izvršavaju medicinske sestre i tehničari”, kaže Petković.

Petković ističe da je uloga medicinskih sestara i tehničara bila posebno važna tokom pandemije koronavirusa.

“Svakako smo svi svedoci kako je ta pandemija promenila život svih nas, a pre svega život zdravstvenih radnika. Svedoci smo koliko smo tek tada postali svesni koliko je rad i angažovanje zdravstvenih radnika u celini, kako lekara, a pre svega medicinskih sestara i tehničara, vrlo važan za očuvanje i unapređenja zdravlja svih nas a svakako lečenje i negovanje bolesnih”, rekao je on.

Pacijentkinja koju smo zatekli u Domu zdravlja Verica Stanković je kazala za RTV Kim da je medicinsko osoblje u ovoj ustanovi profesionalno.

“Usluge su fenomenalne. Zadovoljna sam prijemom, lekarima, stomatologom i celim kolektivom koji radi u Domu zdravlja Gračanica”, rekla je ona.

Nadzorna medicinska sestra na pedijatriji Suzana Stević Velić navodi da je poziv medicinske sestre human i veoma značajan za pacijente.

“Sam kontakt sa pacijentom je mnogo bitan i za pacijenta i za medicinsku sestru. Jedna naša lepa reč je pacijentu vrlo bitna. Kada mu se mi nasmejemo njemu će biti mnogo lakše”, kazala je Suzana.

Ona dodaje da je njen poziv još humaniji, sa obzirom da radi na odeljenju pedijatrije.

“Što se tiče dece, ja već godinama radim na preventivi to je nešto najlepše. Štititi decu od raznih zaraznih bolesti. Lepo je pomagati ljudima i biti tu za njih. To je ono što me ispunjava kroz ceo moj radni vek”, zaključila je medicinska sestra Suzana.

Glava medicinska sestra u ambulanti u Lapljem Selu Vesna Kaličanin je kratko prokomentarisala odnos između doktora i sestara.

“Kažu da doktori leče, a sestre da neguju. Različit je pristup lečenju, ali saradnja između sestara i lekala uvek postoji i to je jedna neraskidiva spona”, kazala je ona.

Međunarodni dan medicinskih sestara 12. maj obeležava se širom sveta, na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

“Ovaj dan nas sve opominje da se moramo više boriti za prava medicinskih sestara, prava da završavaju visoke škole da se dodatno obrazuju, a tako i prava da odlučuju da donose odluke vezane za lečenje, zbrinjavanje i zdravstvenu negu obolelih”, rekao je Petković.

Kao međunarodni simbol sestrinstva, 1999. godine je odabrano belo srce. Taj simbol prihvatile su sve sestre sveta, i ono označava brižnost, znanje i humanost.Ostale vesti

Srbija: Jedno lice preminulo od posledica koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.050, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 16.05.2022
Na Kosovu zabeležena sedam slučajeva kovida-19

U poslednja 24 sata, na Kosovu je registrovano sedam slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.

  • 16.05.2022
Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska
Ordinacija "In medic" je u saradnji sa udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti "Slatko srce" organizovala besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici.
  • 16.05.2022
U Srbiji potvrđeno 239 slučajeva koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.049, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 15.05.2022
Na Kosovu još 16 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 593, a infekcija je potvrđena kod 16 osoba.

  • 15.05.2022
Srbija: Jedno lice preminulo od posledica koronavirusa

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.046, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 14.05.2022